Авторизація

Iнтерв’ю
Сергій Новгородський: «Історичний потенціал Києва не використовується на 90 відсотків»
02.06.2015 о 11:00
image

У бліц-інтерв’ю кореспонденту «Є» заступник начальника Управління  охорони культурної спадщини  Київміськдержадміністрації Сергій Новгородський розповів про використання історичного потенціалу Києва, альтернативні джерела фінансування реставраційних робіт та недосконалість Закону Узкаїни "Про охорону культурної спадщини".

Кор.: Сергію Олександровичу, минулого тижня у Київміськраді відбулися депутатські слухання, на яких у тому числі обговорювалися проблеми збереження історичної спадщини у столиці. Зокрема, депутати висловлювали незадоволення  з приводу підпорядкування Управління охорони культурної спадщини Департаменту культури. Ваша думка з цього приводу?

 

С.Н. Так, наприкінці минулого року було прийняте рішення про підпорядкування Управління охорони культурної спадщини Департаменту культури . Можна сказати, що Управління охорони культурної спадщини поки ще живе, але знаходиться в стадії реформації. Слід зазначити, що у Департамента культури зовсім інші завдання, наприклад - організація свят, моніторинг роботи театрів, кінотеатрів, організаційні заходи до всіх урочистостей, що проходять в місті тощо. Я впевнений, що рішення про підпорядкування - це ганебне рішення.

Кор.: Київ є  однією  з найкрасивіших і зелених столиць світу, де розташована велика кількість визначних історичних пам’яток. На Вашу думку, чи вміємо ми використовувати цей потенціал?

С.Н. Мушу сказати, що історичний потенціал Києва не використовується на 90 відсотків. Причина - в політичній волі. Є багато аспектів. Наприклад, було продекларовано, що законодавство зміниться в сторону самоврядування, тобто, місцевим органам буде даватися більше повноважень. У тому числі – у місті залишатиметься левова частка фінансування, а далі - громада і місцеві депутати будуть вирішувати , яким чином витрачати бюджет. Бо зараз «зверху» залишають таку частину фінансування, що місцевому бюджету нічого не залишається, не кажучи вже про нашу галузь - охорону культурної спадщини. Але, на сьогоднішній день – нічого не змінилось. Наразі ми маємо у Києві більше 3000 пам'яток, з яких - половина знаходиться в занедбаному стані. І якщо їх не реставрувати, щороку ці суми будуть збільшуватися. А наш бюджет не зможе це забезпечити.

Кор.: Може, треба якимось чином знайти додаткові гроші?

С.Н. У нас була пропозиція - виробити механізм альтернативних джерел фінансування. Наприклад - пільгове проведення реставраційних робіт, тому що це - найдорожчі роботи, але тут необхідно зробити механізм пільг. Якщо буде проведена якісна реставрація - потрібно зацікавити бізнесмена пільгами. Також не в повну міру використовується механізм меценатства. Бо буває, що людина хоче допомогти, а його ще податками обкладають і, навіть, «дякую» не скажуть. Крім того, можна отримати додаткові гроші, якщо фіксувати порушення стосовно пам’яток. Наприклад, є реклама на пам’ятках, велика частина якої - не узгоджена. Але, якщо ми будемо фіксувати порушення і стягувати штрафи за це, то можна наповнити півтора бюджету Києва.

Кор.: А як наразі працює Закон України "Про охорону культурної спадщини", чи не настав час його змінювати?

С.Н. Чинний Закон про охорону культурної спадщини себе вичерпав. Він погано працює, основні повноваження надані Міністерству культури. Зокрема, це узгодження основних проектів містобудівної діяльності, погодження щодо пам'яток національного значення в історичних ареалах усіх міст України. Розумієте, декілька людей в Міністерстві мають такі повноваження, а місцеві органи лише виконують роботу з пам'ятками місцевого значення, причому без бюджету. Але ж кияни та жителі інших міст запитують звіт саме з місцевої влади. Нам доводиться виправдовуватися, що ми, на жаль, не мали впливу на прийняття низки рішень навіть щодо пам'яток місцевого значення. Тому що Міністерство - вище, як орган влади. І це прописано в Законі. Це негайно потрібно змінювати. Владу та повноваження потрібно віддати на місця. І відповідальність - теж на місця. Тільки так можна щось зробити. І це має бути не латання старого закону, потрібен новий закон - Закон "Про національну культурну спадщину України", в якому повинні бути розділи охорони, збереження, пристосування, фінансування та популяризації. До речі , наразі проводиться недостатня робота щодо популяризації культурної спадщини. Тут ми повинні працювати разом з Управлінням туризму, бо вони теж зацікавлені в охороні пам'яток. Якщо пам'ятки в хорошому стані - розробляються нові маршрути, екскурсії, влаштовуються конференції – і до нас їде більше людей. Як бачите, попереду роботи - «вище голови».
Читайте також: «Київ посів третє місце у світі за найкращими краєвидами» - у Київміськраді обговорювали питання історичної спадщини.
#Київ#пам'ятки#історична спадщина
Більше новин:
«Київ посів третє місце у світі за найкращими краєвидами» - у Київміськраді обговорювали питання історичної спадщини.
26.05.2015 о 20:54
news photo
У Києві може обвалитися Маріїнський палац: у будівлі зупинили реконструкцію
14.04.2015 о 10:02
news photo
Бесарабський ринок чекає масштабна реставрація
28.03.2015 о 14:20
news photo
У Києві з'являться парк Ататюрка і сквер Данте Аліг'єрі
26.03.2015 о 11:40
news photo