Авторизація

Політика
Майже 2,5 тисячі російських мусульман поїхали на «джихад» – російський ісламознавець
17.12.2015 о 19:00
image

30 вересня 2015 року Росія почала військову операцію на території Сирії проти угруповання «Ісламська Держава», яка проголосила в 2014 році на підконтрольних їй землях ісламський халіфат. З цього часу сирійський фактор став не тільки частиною зовнішньої політики Росії, але й внутрішньої. Як реагують на війну в Сирії російські мусульмани? Які настрої переважають у найбільшому мусульманському регіоні РФ – Татарстані? І яким може бути результат війни в Сирії, яка ускладнюється конфліктом між Росією і Туреччиною?

Про це журналісту «Є!» вдалося поспілкуватись з експертом Інституту національної стратегії РФ, відомим в Росії ісламознавцем з Казані, спеціалістом по ваххабізму та ісламському радикалізму  Раїсом Сулеймановим.

Раїсе Равкатовичу, Ви давно у своїх доповідях і статтях говорили про наявність русофобських настроїв в Татарстані. За останній рік ця тенденція змінилася? В який бік?

- Після проголошення в 1990 році державного суверенітету в Татарстані, проведення Казанським Кремлем в 1992 році референдуму про політичний статус республіці і на тлі «параду суверенітетів» початку 1990-х років в регіоні був різкий підйом татарського сепаратистського руху. Відповідно, російське населення Татарстану цілком свідомо розуміло, що в разі набуття Татарстаном незалежності, на нього чекатиме така ж доля, що і росіян в республіках Центральної Азії, Прибалтики або Закавказзя.

У Татарстані з кінця ХХ століття почався процес витиснення росіян з державних установ, коли багато керівних посад займалися переважно татарами. Чисельність росіян в Татарстані скоротилася: якщо напередодні розпаду СРСР за переписом населення їх було 1 млн 575 тис. осіб, то за переписом 2010 їх залишилося 1 млн 501 тис. (усього в Татарстані проживає 3 млн 786 тис. осіб, з яких росіян - 39%) осіб. Отже, росіяни в Татарстані відчувають латентну дискримінацію.

Підсилює протистояння і мовне питання, а саме стан російської мови в школах Татарстану. З 1991 року в Татарстані 2 державні мови, це справедливо стосовно обох етнічних груп, що становлять основне населення регіону. Проте відбулося витиснення зі шкіл російської мови заради татарської. У підсумку російські діти, як і татарські, вивчають російську мову за стандартом нерідної мови. Абсурдність ситуації ще обумовлюється тим, що в Татарстані рідною мовою для всіх дітей, в тому числі й росіян, оголошено лише татарську мову. Будь-які спроби батьків російських дітей домогтися через судові тяжби або організацію мітингів протесту скасування цієї практики в школах натикаються на значну протидію з боку влади Татарстану. Це протистояння між батьками російських дітей і владою Татарстану навіть отримало назву «етнолінгвістичний конфлікт», який вже триває багато років: росіяни хочуть, щоб їхні діти вивчали рідну російську мову в повному обсязі, а їм це обмежують, примушуючи вивчати татарську мову. Дехто з росіян виїжджає з Татарстану саме з цієї причини.

Нарешті, в умовах посилення радикального ісламізму в Татарстані росіяни та інші православні народи (кряшени, чуваші) опинилися перед загрозою релігійного тероризму та утискання православ'я. У Татарстані періодично здійснювалися осквернення православних храмів, а в 2013 році відбувся масовий підпал православних храмів. Певний дискомфорт у православних в Татарстані викликав намір ввести поголовне халяльне (відповідно до норм шаріату) харчування в дитячих садках і школах в 2012 році. Ситуація посилюється тим, що в Татарстані наявний перекіс у кількості храмів: 1546 мечетей і трохи більше ніж 400 церков, при тому, що номінальних мусульман і християн в регіоні порівну.

Також посилює проблему переписування історії Татарстану, коли входження Поволжя до складу Московської держави і його будь селянські повстання трактують як «боротьбу за національну незалежність», а росіян подають як прийшле населення, як «окупантів». Самим росіянам намагаються таким чином нав'язати комплекс провини за завоювання Казані Іваном Грозним в 1552 році.

Всі ці настрої знаходять відображення в татарському сегменті Інтернету, де спостерігається просто розгул русофобії. Значна кількість пабліків, груп і співтовариств в популярних соціальних мережах, що позиціонують себе як татарські інформаційні ресурси, активно і охоче займаються нагнітанням не просто антиросійських, а відверто «антируських» настроїв. Подібні настрої виходять з віртуального простору в реальний: останній рік з дивовижною регулярністю з'являються в різних частинах Казані образливі для росіян написи на стінах будинків. Влада, звичайно, швидко їх зафарбовує, навіть завели кримінальну справу, щоправда, не відразу, а після обурення російської громадськості, але винуватці поки не спіймані. А відсутність покарання створює відчуття безкарності.

- Як саме в мусульманському суспільстві сприймається участь Росії в боротьбі з ІДІЛом в Сирії та підтримка Башара Асада?

- Реакція носить двоїстий характер. Із самого початку «арабських революцій» 2010-2011 років, які досягли свого результату в ряді країн у вигляді повалення урядів (в Тунісі, Єгипті, Лівії, Ємені), війну в Сирії сприймали як черговий антиурядовий бунт, який завершиться падінням політичного режиму і поваленням керівництва країни. Однак цього не сталося, уряд Асада встояв, і, незважаючи на розпочату і триваючу громадянську війну, яка стала мати характер релігійної війни, законним керівником держави залишається Башар Асад, хоча він і не контролює більшу частину території своєї країни.

Російські мусульмани представлені двома ідеологічними групами - традиційними мусульманами, лояльними російській державі, й ісламістами. В останню групу входять представники різних радикальних течій ісламу зарубіжного напряму: ваххабіти, «Хізб-ут-Тахрір аль-Ісламі», «Нурджулар», «Джамаат Табліг», «Брати мусульмани» та інші спільноти.

Найбільш масовими є ваххабіти. Причому ваххабіти займають керівні посади в деяких офіційних релігійних структурах, що називаються в Росії Духовними управліннями мусульман. Саме вони, російські ваххабіти, вітали «арабські революції» на Близькому Сході та прихід ісламістів там до влади, а засуджували це традиційні мусульмани. 

Коли почалася війна в Сирії, російські ваххабіти активно виступали на боці опозиції, а після того, як громадянська війна в Сирії призвела до проголошення 29 листопада 2014 року на частині її території «халіфату» терористичним угрупуванням ІДІЛ, то підтримка з боку ваххабітів тільки посилилася. Не тільки інформаційна солідарність (потік публікацій на підконтрольних ваххабітів російськомовних сайтах зі схваленням повалення Башара Асада не припинявся з 2011 року), але й підтримка людськими ресурсами стала вкрай помітною. Серед російських мусульман є шанувальники ІДІЛ, це треба визнати. Тому частина ваххабітів відгукнулася на заклик «Ісламської держави» і зараз.

Так, ФСБ на вересень 2015 року називала цифру в 2,4 тисячі російських мусульман, які виїхали на «джихад». Це велика маса людей.

Коли 30 вересня 2015 року Росія офіційно взяла участь у війні в Сирії проти ІДІЛ, поділ у середовищі російських мусульман посилився. Ваххабіти, що живуть в Росії, бажають поразки режиму Асада. Традиційні мусульмани підтримують військову операцію Росії в Сирії. Зараз є загроза, що ІДІЛ через своїх прихильників, як тих, хто виїхав з Росії до Сирії, так і тих, хто перебуває в Росії, спробує влаштувати теракти. Терористи не приховують подібних намірів.

Наскільки ймовірна загроза з боку ІДІЛ у вигляді терактів для Татарстану? Які настрої у суспільстві переважають? 

Розпочата військова операція в Сирії змусила владу Татарстану звернути пильну увагу на проблему популярності радикальних течій ісламу серед частини татар і ситуацію з від'їздом з території регіону мусульман на «джихад» до лав ІДІЛ. У Татарстані теракти відбуваються з 1999 року, а терористичні джамаати (ісламістські підпільні об’єднання – прим.ред.) діють регулярно.

Випадки від'їзду на «джихад» з Татарстану відомі давно: просто в кінці 1990-х і в 2000-і роки виїжджали на Північний Кавказ і в Афганістан. Зараз же їдуть воювати до Сирії, і такі випадки фіксуються з 2012 року. Після проголошення «халіфату» на Близькому Сході потік бажаючих з Поволжя воювати за його розширення тільки збільшився. Офіційно кількість тих, хто виїхавдо ІДІЛ з Татарстану, не називається жодної силовою структурою, але особисто мені відомі імена, як мінімум, 15 осіб, які вирушили на «джихад» з республіки. За моїми оцінками, чисельність таких у межах 100-150 осіб (за оцінками ФСБ, усього з території Росії виїхало до Сирії 2,4 тисячі мусульман). Тобто в Татарстані теж є прихильники ІГІЛ.

Всього ж у Татарстані з 2 млн. татар близько 90 тисяч чоловік є активно віруючими мусульманами, решта - світськими. З цих 90 тисяч активно віруючих мусульман близько 3 тисяч осіб є прихильниками різних радикальних течій ісламу. Не всі з них, звичайно, готові взяти в руки зброю: все-таки це вимагає певної сміливості, волі і готовності до самопожертви. Але такі теж є.

Силові органи зараз проявляють максимальну пильність, оскільки ніхто не виключає, що ваххабіти, які воювали в Сирії, можуть повернутися додому з метою організації терактів у Росії, в тому числі й у Татарстані. Тим більше, що в своїх пропагандистських відеороликах ІДІЛовці вказують на Татарстан як на одну зі своїх мішеней.

Проблему ісламського тероризму в Татарстані зараз визнають як реальну (ще пару років тому влада намагалася цього не помічати), і прості жителі це відчувають. Наприклад, зараз в казанському метро обов'язково перед входом сканують кожну сумку. Ще рік тому це робилося тільки стосовно великих рюкзаків або великих сумок. Зараз проявляють пильність частіше.

Побоювання серед населення є: на початку листопада 2015 серед жителів Татарстану через месенджери і соціальні мережі поширювалася інформація про нібито прибулих в регіон 18 смертників з ІДІЛ. Це не на жарт стурбувало людей. Втім, це виявилося дезінформацією, причина поява якої, на мій погляд, полягає в бажанні її організаторами зміцнити у свідомості широких мас страх перед ІДІЛ, а також посилити у суспільстві антивоєнні настрої. Зробити це найпростіше за допомогою терактів і паніки серед росіян.

Однак особливі побоювання викликають нові пропагандистські ролики ІДІЛ в Інтернеті, на одному з яких виступає один з членів якоїсь «Ісламської північної армії», яка, за задумом авторів ролика, як осередок ІДІЛ буде діяти на території Татарстану як терористична група. Причому озвучував відеозвернення якийсь Сайфуддін аль-Татарі (справжнє ім'я невідоме), який закликав татар приєднатися до «джихаду» проти Росії. У його промові дуже багато екскурсів в історію татар, спекуляція на їх національно-релігійних почуттях, жорстке протиставлення татар по відношенню до росіян. Я б особисто до таких відеозвернень ставився серйозно.

Яким Ви, як експерт, бачите найбільш ймовірний варіант розв'язання конфлікту в Сирії? Яку роль в цьому може зіграти погіршення відносин між Росією і Туреччиною?

На мій погляд, війна в Сирії не буде короткою, і участь Росії в ній також не стане справою кількох місяців, а, як мінімум, року, можливо і довше.

Розумієте, з армією бойовиків повинні боротися великі роди військ. Другу чеченську війну (1999-2001), де ударною силою противників Росії були ваххабіти, тільки авіаобстрілами виграти було неможливо.

Починаючи військову кампанію в Сирії проти ІДІЛ, Москва керується наступною логікою: ІДІЛ необхідно побороти, не чекаючи, коли його бойовики потраплять на територію Росії, а знищувати на території їх «халіфату». Правда, як мені здається, зробити це тільки шляхом авіаобстрілів не вийде: можна обстріляти позиції ІДІЛівців, захоплені ними міста, але ж ці міста потрібно зайняти сухопутними підрозділами. Тому я вважаю, що незабаром варто очікувати наземну операцію з боку Росії.

При цьому потрібно розуміти, що ІДІЛ контролює не тільки частину території Сирії, а й Іраку. Виникає питання: російські війська увійдуть на територію Іраку, щоб добити ІДІЛ? Якщо законний уряд Сирії звернувся з таким офіційним проханням про військову допомогу до Москви, з боку офіційного Багдада цього поки нечутно. Втім, потрібно зауважити, що поки військова операція триває лише третій місяць, тобто тільки почалася. А це значить, що все може бути попереду.

Тепер про прогноз того, як може закінчиться війна в Сирії. Якщо Ви пам'ятаєте, то, коли проходила Друга чеченська війна, Росія в боротьбі з ваххабітами спиралася на ту частину чеченського суспільства, яка погодилася бути на боці Росії: конкретно це був тейп клану Кадирових. У Сирії Росія має таких союзників - це законний уряд Башара Асада і курди. Останні поки ще не називаються офіційно союзниками, але явно такими є. Враховуючи, що з 24 листопада 2015 року у нас зіпсувалися відносини з Туреччиною через те, що Анкара збила російський військовий літак, то це розв'язує Росії руки, щоб вступити в союзницькі відносини з курдами і підтримати створення Курдистану.

Якщо раніше Росія відкрито не підтримувала курдів, щоб не злити Туреччину, то зараз це можна зробити абсолютно відкрито. Я не виключаю, що на тлі погіршень російсько-турецьких відносин буде прорив в російсько-курдському напрямку.

Тобто ви вірите, що ІДІЛ можна перемогти з допомогою лише військової операції?

Я - прихильник поєднання силових і профілактичних методів боротьби з релігійним екстремізмом. У випадку боротьби з ІДІЛ домінувати будуть саме силові методи, а після поступового звільнення території Сирії від ваххабітів і повернення її під юрисдикцію уряду Башара Асада почнеться посилюватися профілактична робота. Власне, такий сценарій був і в Чечні.

Очевидно, що в постІДІЛівській Сирії є ймовірність появи Курдистану, бо з ІДІЛ борються не тільки Башар Асад, але і курди. Після війни вони цілком резонно можуть вимагати для себе або повністю незалежної держави, або максимально широку національно-територіальну автономію всередині Сирії. Зрозуміло, що обидва варіанти не входять до планів Туреччини, адже якщо з'явиться курдська держава, то курди зі сходу Туреччини, ймовірно, захочуть до неї приєднатися.

Але враховуючи, що відносини з Туреччиною зараз у Росії і Башара Асада дуже погані, то поява Курдистану вигідна Москві. Башару Асаду доведеться змиритися з його появою на частини сирійської території. Додам, що його наявність буде навіть політично вигідно Дамаску: адже в протистоянні з Туреччиною краще мати в регіоні союзника. І поява Курдистану, та ще й наявність Вірменії та Сирії дозволить створити на Близькому Сході альянс супротивників Туреччини на її кордонах.

Переклад з російської мови

Автор: Катерина Пилипенко

 

#Сирія#мусульмани#ІДІЛ#Татарстан
Більше новин:
В результаті теракту в сирійському місті Хомс загинули люди
12.12.2015 о 16:20
news photo
Путін: будь-які сили, що загрожують ВС РФ у Сирії, мають бути негайно знищені
11.12.2015 о 12:54
news photo
Іракський Курдистан вимагає від РФ не запускати ракети над його територією
10.12.2015 о 14:38
news photo
Прем'єр Туреччини звинуватив Росію в етнічних чистках у Сирії
10.12.2015 о 11:18
news photo
Росія заперечує створення нової авіабази в Сирії
09.12.2015 о 15:50
news photo
Путін знову погрожує світу ядерними ударами
09.12.2015 о 14:08
news photo
Медведєв про вартість операції Росії в Сирії: "Це секрет"
09.12.2015 о 12:39
news photo