Авторизація

Світ
ІноЗМІ про Україну: уряд Яценюка вигідний українським олігархам
19.02.2016 о 20:00
image

Бурхливий на події тиждень української політики не залишив байдужими закордонні ЗМІ. Головна увага була прикута до довгоочікуваного звіту уряду та голосування за довіру до нього у Верховній Раді, що мало пролити світло на те, яким чином Україна рухатиметься далі, з яким урядом та парламентом. Результати не втішили іноземні видавництва.

Тиждень розпочався гучним скандалом: у понеділок, 15 лютого, заступник Генерального прокурора України Віталій Касько подав у відставку, назвавши у рапорті своїх співробітників «вихованцями та послідовниками сумно відомого Пшонки». Газета FinancialTimes ознаменувала цю подію «загостренням політичної кризи» в країні та назвала прокурора «реформатором, який користувався довірою та повагою».

Наступного дня Президент України публічно закликав Генерального прокурора Віктора Шокіна та Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка піти у відставку, заявивши, що чинний уряд втратив довіру та гальмує реформи. Проте відставка уряду не відбулася: парламент не зібрав відповідної кількості голосів.

Інформаційне агентство Bloomberg негативно охарактеризувало цю подію, вказавши на те, що «Україна залишилася у політичному тупику». Незважаючи на те, що Верховна Рада не підтримала відставку уряду, голосування показало, що «у чинного уряду вже немає підтримки з боку парламенту і він не зможе ефективно виконувати закони.»

Американський журнал Foreign Policy у середу, 17 лютого, опублікував статтю відомого англомовного журналіста з України Максима Еріставі. Стаття вийшла з приголомшливим заголовком:

Тепер ми знаємо, хто саме керує Україною.

Журналіст пов’язав рятування уряду Яценюка, який остаточно втратив підтримку населення, з надзвичайно сильним впливом на парламент українських олігархів Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського та Віктора Пінчука. Foreign Policy назвав збереження Яценюком прем’єрського крісла «найбільшою перемогою українських олігархів з часів Євромайдану», а депутатів, які не проголосували за відставку уряду, відніс до тих, що представляють їх інтереси у парламенті.

Як пише американське видання, поточний склад українського уряду вигідний для сучасної правлячої еліти, а призначення нового прем’єр-міністра сколихнуло б усю владу і, зрештою, сприяло б початку довгоочікуваних реформ, що могло зашкодити фінансовим інтересам олігархічних кіл.

Справжніми реформаторами ForeignPolicy назвав депутата «Блоку Петра Порошенка» Сергія Лещенка та міністра фінансів Наталію Яресько, проте їх намаганням перебудувати країну на новий лад заважають багато клептократів.

На думку журналіста видання, про невдалі реформи в Україні також свідчить відсутність кримінальних переслідувань підозрюваних у корупції. Наприклад, відсутнє розслідування зв’язку Арсенія Яценюка з членом партії «Народний фронт» Миколою Мартиненком, якого звинувачують у хабарництві та відмиванні грошей на міжнародному рівні. Також не проводиться розслідування наближеного до Президента України Ігоря Кононенка, який став причиною відставок багатьох посадовців, налаштованих на реформи. Не викликає довіри у американського видання і Генеральний прокурор України Віктор Шокін, який остаточно втратив довіру, адже не провів жодної гучної антикорупційної справи.

Якщо події будуть розвиватися таким саме чином, то система не зміниться, а на нову українську революцію не варто і сподіватися, - пише ForeignPolicy.

 

Хаос в Україні на руку Путіну, - Bloomberg

Через два роки після кровопролитної бійні на вулицях Києва, яка дозволила повалити підтриманий Кремлем клептократичний режим Януковича, величезна країна знову може стати неспроможною державою, - пише американське видання.

На думку журналістів Bloomberg, Україна знову опинилася у стані хаосу після розпаду коаліції, виходу з неї партії ВО «Батьківщина», а також інша коаліційна політична сила «Самопоміч» також може залишити парламентську більшість.

Україна ризикує залишитися без допомоги МВФ, рецесія її економіки, що триває вже 18 місяців, зіграє на руку політиці Путіна.

Ця пост-комуністична країна жила від кризи до кризи після розпаду СРСР 25 років тому. Вона не змогла перебороти феодальну олігархію та тотальну корупцію, яку залишив у спадок Янукович, і терпіння Вашингтона та Брюсселя закінчується» - прокоментував цю ситуацію Йорг Форбріг, генеральний директор Німецького Фонду Маршала США, що розташований у Берліні.

Bloomberg  стверджує, що розбрат у Києві зіграє на руку Путіну у Мінському процесі. Порошенку не вдалося втримати парламентську більшість, що раніше становила дві третини депутатських крісел, тому Україна не зможе прийняти такі важливі закони для реалізації Мінського плану щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Це розв’яже руки підтримуваним Росією сепаратистам, адже вони знову матимуть можливість звинуватити українську владу у невиконанні.

Мета Росії дуже проста – заморозити ситуацію, - говорить Ігор Бунін, директор московського Центру політичних досліджень.

Надання більшої автономії повсталим областям зможе втримати Україну від інтеграції до НАТО та ЄС.

Не слід також забувати про додаткові засоби впливу Путіна на Україну. У Вищому Суді Лондона продовжується розгляд справи щодо невиплати Україною тримільярдного боргу Росії, який не визнав уряд Яценюка.

Незважаючи на гостру політичну кризу, у якій опинилася Україна, та надзвичайно низький рівень підтримки Яценюка та очолюваного ним уряду, Bloomberg не вірить у справжні революційні настрої в українському суспільстві. Таку думку також висловив американському агентству український політолог Володимир Фесенко.

Загалом, останні публікації світової преси вказують на одне: Захід перестає вірити в українських політиків. Україна втрачає надзвичайно важливу підтримку світового співтовариства, яка має вирішальне значення для подолання економічної кризи та розв’язання затяжного конфлікту на сході. Якщо у державі не відбудеться справжнє перезавантаження влади, а задекларовані реформи не стануть нарешті дієвими, Україна ризикує залишитися з усіма своїми проблемами наодинці, а вирішити їх тоді буде практично неможливо.

 

Автор: Рубель Константин 

#Україна#Яценюк#Політика#Змі#аналітика