Авторизація

Політика
ІноЗМІ про Україну: Європа вимагає результатів
26.02.2016 о 20:00
image

Внутрішня політика в Україні продовжує постачати негативні інформаційні приводи для західних медіа. Політична криза, розпад коаліції, назрівання дострокових виборів, корупційний скандал навколо Генеральної прокуратури та офіційно висловлена занепокоєність з боку ЄС стали головними темами. На цьому тлі, навіть пісня Джамали, що представить Україну на цьогорічному конкурсі «Євробачення», розглядається журналістами через призму політики.

Франція та Німеччина спонукають Україну втілювати реформи, - Associated Press

Міністри закордонних справ Франції та Німеччини під час візиту до Києва висловили надію на те, що Україна якнайшвидше вирішить внутрішні суперечки і розпочне процес реформ, необхідний для продовження програми допомоги МВФ та вирішення конфлікту на сході.

«Нам необхідно пересвідчитися у тому, що російська сторона готова виконувати Мінські домовленості. Але нам також потрібна готовність України», – заявив Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

«Ми хочемо допомогти українцям, а не вирішувати за них. Ми будемо підтримувати Україну. Ми будемо підтримувати реформи в Україні. Але ми також наполягатимемо на виконанні Мінських угод», – приєднався до свого німецького колеги керманич МЗС Франції Жан-Марк Еро.

Візит міністрів закордонних справ двох провідних країн Європейського Союзу означає те, що у Європі всерйоз занепокоєні гальмуванням процесу реформ та внутрішньополітичною кризою, а слабка Україна не вигідна Європі. Зокрема, західні партнери хочуть пересвідчитися, на що саме витрачаються гроші, які надходять Україні у рамках допомоги від МВФ. Хоча і стримана, проте досить стурбована риторика європейських дипломатів означає, що результатами у Європі не задоволені.

Джамала та "неприхований ляпас Росії"

Особливий ажіотаж у закордонних ЗМІ викликала пісня Джамали, що пройшла відбір та буде представляти Україну на пісенному конкурсі «Євробачення». Нагадаємо, українська співачка виступить цього року у Стокгольмі з піснею, що передає трагедію кримськотатарського народу та її власної сім’ї, засуджуючи злочини сталінського режиму.

Американське видання Washington Post у вівторок, 23 лютого, назвало пісню української співачки «неприхованим ляпасом Росії».

Не залишили осторонь пісню «1944» і російські посадовці. Якщо голова Комітету з питань СНД та зав’язків із співвітчизниками Леонід Слуцький стримано назвав цю подію «політичним вибором», то його однопартієць, депутат від ЛДПР, Вадим Дєньгін заявив, що пісню спеціально обрали, щоб «образити Росію». Віце-прем’єр Кримського парламенту Руслан Бельбек відреагував більш емоційно і закликав офіційний Київ «не перетворювати пісенний конкурс на політичний спектакль».

«Євробачення» далеко не вперше розглядають, як конкурс із політичним підтекстом. Аналітики вже провокують Джамалі найнижчі бали від Росії під час голосування, проте ця композиція безумовно привертає увагу іноземного читача, доводить до його відома поточні проблеми, і навіть робить українське питання сучасним трендом іноземного медіапростору.

Тимошенко та коаліція 

Інформаційне агентство Bloomberg у середу, 24 лютого, опублікувало інтерв’ю з лідером ВО «Батьківщина» Юлією Тимошенко, презентувавши українського політика, як людину, що знається на післяреволюційних кризових ситуаціях. Тимошенко пояснила, чому її партія залишила коаліцію, та назвала дострокові вибори єдиним механізмом рятування реформ.

«Абсолютно логічним є порівняння того, що відбувалося у 2005 році, з нинішньою ситуацією. Український народ повстав проти змови політиків та олігархічних кланів. Але ті люди, що приходили до влади після обох революцій, були неспроможні протистояти клановій системі та корупції. Більшість депутатів у нашому парламенті пов’язані з корупцією. Їх більше, ніж тих законодавців, які є демократичними, проєвропейськими, налаштованими на реформи та вимагають справжніх змін. Більшість наших депутатів намагаються будь-якою ціною зберегти поточну систему. Але збереження сьогоднішнього статус-кво стане кінцем реформ. Буде чесно провести дострокові вибори, після яких має бути сформована парламентська більшість, налаштована на реформи», - прокоментувала поточну ситуацію Тимошенко.

Також лідер «Батьківщини» заявила про те, що її політична сила «не буде проти» тимчасового призначення на посаду прем’єр-міністра Міхеїла Саакашвілі. Український політик вірить у прихід до влади проросійських сил, адже, за її інформацією, 70 відсотків населення України підтримують європейський шлях. Тимошенко зізналася, що тема перевиборів та політичної кризи стала основною під час її візиту до Вашингтона минулого місяця, і вона впевнена у тому, що закордонні партнери переконаються у необхідності повного перезавантаження влади в Україні.

Відставка Віталія Каська

У закордонній пресі продовжує фігурувати скандал навколо відставки заступника Генерального прокурора України Віталія Каська. Американське New York Times та британське видання Reuters у четвер, 25 лютого, опублікували чергову статтю про звинувачення першого заступника голови фракції партії «Блок Петра Порошенка» Ігоря Кононенка у незаконному втручанні у слідство прокуратури.

Віталій Касько на тижні дав інтерв’ю Reuters, у якому пояснив, яка саме ситуація змусила його піти у відставку.

«Я отримав чітке розпорядження від Генерального прокурора втрутитися та вплинути на хід одного з розслідувань. Про це його попросив Кононенко, який, як політик, не має на це право. Я відмовився це робити», - сказав Касько в інтерв’ю, так і не назвавши, про яку саме судову справу йшла мова.

У свою чергу у кабінеті Шокіна заперечують усі звинувачення. Помічник генпрокурора Владислав Куценко заявив, що це звичайна брехлива кампанія певних політичних сил, що проводиться з метою дискредитації його відомства. Кореспонденти Reutersнамагалися поговорити особисто з Віктором Шокіним, проте це було безуспішно. Так само з медіа відмовився говорити Ігор Кононенко, мотивувавши це тим, що він даватиме інтерв’ю тільки після завершення слідства Національного антикорупційного бюро України.

 

Цього тижня іноземна преса опублікувала досить різноманітні матеріали про Україну. Проте можна відмітити, що головним інформаційним приводом для західних ЗМІ залишається внутрішньополітична криза у державі. Зокрема, англомовні медіа вказують на досі низький рівень публічності української політики, що аж ніяк не сприяє довірі західних партнерів. Європа через своїх дипломатів прямо наполягає на чесності України як з МВФ, так і на переговорах у Мінську. Західним партнерам починає відверто набридати витрачати на Україну фінансові та політичні ресурси, а потім спостерігати її внутрішньополітичну кризу та корупційні скандали навколо державних установ. Захід вимагає результатів, і Україна має їх надати.

Автор: Рубель Костянтин

#Україна#Змі#іноземні ЗМІ