Авторизація

Україна
Огляд найголовніших подій тижня
11.03.2016 о 21:30
image

Ключові події тижня

7 березня

Савченко зустрілась із консулами

Українські консули Віталій Москаленко та Олександр Ковтун зустрілися з полоненою льотчицею Надією Савченко. Зустріч із українською бранкою відбулася в СІЗО-3 Новочеркаська Ростовської області.

«Подали заяву, зустрілися з начальником СІЗО, який особисто прийняв документи і провів нас всередину, надавши побачення з Надією Савченко. Проблем з цим не виникало. Побачення проходило в кімнаті для слідчих дій, не за склом...», - повідомив Москаленко.

Українські консули також підтвердили, що протестуючи проти суду Надія Савченко почала сухе голодування, категорично відмовившись приймати будь-які продукти і навіть воду. В той же час мати української полонянки Марія Савченко закликала світових лідерів допомогти у звільненні її доньки із російської в'язниці. З аналогічним проханням виступив і президент України Петро Порошенко.

Перекрита траса

Українські далекобійники перекрили трасу під Львовом. У Львівській області в селі Малі Підліски далекобійники повністю перекрили рух на трасі. Водії вимагали припинити блокувати рух російських вантажівок, оскільки у відповідь російська сторона блокує для них проїзд. Нагадаємо, у лютому активісти праворадикальних організацій почали безстрокову акцію з блокування руху російських фур на кордоні Західною Україною. Акція поширилася по Закарпаттю а також Львівщині та Волині. У відповідь російські активісти перекрили рух українським дальнобійникам в Азію.

8 березня

Перехід української армії на стандарти НАТО

П'ять років знадобиться української армії для повного реформування за стандартами НАТО. Про це заявив глава Міноборони Степан Полторак. Міністр повідомив, що такі висновки були зроблені за результатами засідання Комісії Україна-НАТО в Брюсселі. Нагадаємо, раніше Степан Полторак заявив початок про переходу до активної фази системного реформування армії.

«До кінця 2018 року буде реформовано Міністерство оборони, до кінця 2020-го - Збройні сили України», - заявив він.

НАТО обіцяє підтримку Україні

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що північний альянс продовжуватиме підтримувати Міністерство оборони України в процесі його реформування. Про це очільник НАТО заявив під час зустрічі з главою Міноборони Степаном Полтораком у Брюсселі. Йенс Столтенберг також підкреслив, що північний альянс також докладатиме зусиль, щоб забезпечити виконання «мінських домовленостей».

9 березня

Атаки на російські посольства

У відповідь на ув’язнення Росією Надії Савченко, містами України прокотилася хвиля атак на консульства РФ. Зокрема в Одесі учасники мітингу на підтримку української льотчиці закидали російське консульство яйцями. Правоохоронці застосували сльозогінний газ, у результаті чого відбулись сутички із митингарями. Під час мітингу у Львові активісти також закидали консульство яйцями та кинули шашку на територію російського диппредставництва. Крім того нардеп Володимир Парасюк зірвав прапор з будівлі генерального консульства РФ у Львові, після чого активісти спалили російський триколор. Такі дії викликали обурення в російському сенаті.

Авіакатастрофа з українцями

У Бангладеш розбився літак з українцями. Ан-26, на борту якого перебувало 4 члени екіпажу зазнав аварії біля узбережжя Бангладеш. Усі постраждалі були громадянами України. За даними посольства України в Індії, троє людей загинули в результаті катастрофи, ще один в критичному стані перебуває в місцевій лікарні. Вантажний літак використовувався для транспортування креветок між містами Кокс-Базар і Джессор. Причини катастрофи наразі з’ясовуються. Відомо, що Ан-26 впав у море в п’яти кілометрах від пляжу міста Кокс-Базар.

10 березня

"Україна мирно поверне Донбас протягом року" – Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю турецькому телеканалу TRT World заявив, що конфлікт на Донбасі має закінчитися протягом року. Зокрема гарант конституції заявив, що Україна за рік мирним шляхом поверне під свій контроль окуповані райони на Сході країни. Підтвердження цих слів пізніше з’явилися на сторінці Адміністрації президента в Twitter. Порошенко також підкреслив, що Україна виконує мінські домовленості, в той час як російська сторона не відводить від лінії зіткнення важкі озброєння.

«Стадія №1 мінських угод - припинення вогню. Україна виконує свої зобов'язання. Україна відвела важке озброєння, Росія - ні », - заявив він.

Доповідь про військові злочини росіян

Депутат польського Сейму, заступник голови міжпарламентської асамблеї Польщі та України Малгожата Госевська повідомила що вже в квітні представлять в Гаазі доповідь про військові злочини РФ на Донбасі. Про це політик заявила сьогодні в в інтерв'ю "Радіо Польща". Зокрема Малгожата Госевська сказала:

"Вже скоро настане той день, коли доповідь буде представлена в Гаазі. Цей документ містить докази російських військових злочинів в Україні. Доповідь - це лише частина свідчень, але ми представимо повні свідчення конкретних людей - жертв цих злочинів, у яких є імена і прізвища. Ми також представимо досьє на військових злочинців. Сподіваюся, що Гаазький трибунал оголосить їх у розшук і покарає».

Нагадаємо, 18 грудня 2015 року Малгожата Госевська вже опублікувала доповідь «Російські військові злочини в Східній Україні в 2014 році».

Савченко зупинила голодування

Надія Савченко зупинила сухе голодування. Українська полонянка Надія Савченкo, яку незаконно судять у російському Донецьку припинила сухе голодування. Прo це в Twitter пoвідoмив oдин із її адвoкатів Микoла Пoлoзoв.

«Слава Богу Надя Савченко припинила сухе голодування. На її рішення вплинула прохання Петра Порошенка і всіх хто її підтримав!», – написав Микoла Пoлoзoв.

В той же час інший адвокат української льотчиці Марк Фейгін розповів яку мету Надія переслідувала своїм голодуванням.

«Вона вважає це не поступкою, а перемогою. Надія розраховує, що за ті дні, які пройдуть до оголошення вироку, тиск, який чиниться на російське керівництво міжнародним співтовариством, не ослабне. І зрештою, яким би не був вирок, коли він набуде чинності, з'явиться можливість її відправки додому», - заявив Фейгін в інтерв’ю одному з видань.

11 березня

Українські політв'язні

Міністерство юстиції РФ заявило, що протягом місяця відповість Україні чи можлива передача українських політв'язнів. Така заява російського відомства обумовлена тим, що офіційний термін розгляду подібних документів становить 30 днів. Нагадаємо, за даними Мін'юсту України, як мінімум 29 українських політв'язнів тримають за ґратами росіяни. Найбільшого резонансу набули справи Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка та Юрія Солошенка. Більша частина українських в'язнів були заарештовані під час російської анексії Криму.

Погіршення здоров'я Савченко

Через сухе голодування у Надії Савченко почались значні проблеми зі здоров'ям. Про це повідомив адвокат української бранки Микола Полозов. Юрист написав на своїй сторінці у facebook, що українська льотчиця знаходиться в критичному стані.

«Вчора її рвало водою, яку вона намагалася пити. Крім цього стан її і без того виснаженого здоров'я стає все гірше. Позначається стара проблема з каменями у нирках, загострена стресом для організму у вигляді голодування . Висока температура, яка не спадає вже кілька днів свідчить, як мінімум, про серйозне запалення внутрішніх органів», — пише адвокат.

Нагадаємо вчора Надія Савченко прийняла рішення зупинити загрозливе для її здоров'я сухе голодування.

Євген Ігнатенко

#Порошенко#Нато#Авіакатастрофа#Надія Савченко#Політв'язні#Посольство
Більше новин:
РФ відмовилася від домовленостей щодо українських політв'язнів
11.03.2016 о 17:20
news photo
Адвокат російського ГРУшника не виїжджав за межі України
11.03.2016 о 15:20
news photo
Біля посольства Росії активісти протестували на підтримку Надії Савченко (ФОТО)
11.03.2016 о 13:01
news photo
Львів'яни присвятили Надії Савченко виконання Гімну України (відео)
11.03.2016 о 09:41
news photo
«Савченко в критичному стані» - адвокат про здоров'я льотчиці
11.03.2016 о 09:30
news photo
Українська сторона в Мінську вимагає допустити лікарів до Савченко
10.03.2016 о 19:00
news photo