Авторизація

Політика
«Я боюся, що Україна втратить можливості, які з'явилися після Майдану», - Семен Семенченко
14.03.2016 о 20:00
image

Про зустріч з народним депутатом від політичної партії "Самопоміч" та кандидатом на посаду міського голови Кривого Рогу Семеном Семенченком домовитись було дуже просто. Складніше виявилось із часом. Він категорично відмовлявся зустрічатися вдень, оскільки проводить передвиборчу кампанію й зустрічається з людьми. Ввечері ми зустрілись у готелі "Дружба" у Кривому Розі. Там зараз знаходиться передвиборчий штаб Семенченка, тому поки ми розмовляли, місцеві активісти працювали, ніби бджоли у вулику. Надвечір у штабі зібралися всі, хто бере участь у передвиборчій кампанії й робота кипіла. Наша розмова декілька раз переривалась, бо кандидату потрібно було вирішити поточні питання.

Семен Семенченко був втомлений і, відповідаючи на питання, постійно ходив, іноді брав паузу й розмірковував над відповідями.

- Висунення вашої кандидатури на пост мера Кривого Рогу - чия ініціатива?

- Юрія Милобога. Він прийшов на з'їзд і сказав: йде важка боротьба, це практично війна, я пропоную кандидатуру Семена Семенченка.

- І ви відразу погодилися?

- Ні, я не погодився спочатку. Я сказав, що мені потрібно поговорити з людьми, тому що це рішення осередку. Я погодився 1 березня, десь так. А з'їзд був всередині лютого. Я 2 тижні думав ще.

- Як Андрій Садовий прокоментував ваше висунення?

- На з'їзді він проголосував за те, щоб рекомендувати осередку висунути мене. Він у неділю приїде сюди, в тому числі мою кандидатуру підтримувати. Виходячи з цих речей, я сподіваюся, що позитивно. Це велика відповідальність, він це чудово розуміє.

- А як так взагалі склалося, що ви потрапили в партію «Самопоміч»? Потрапити в перші номери партійних списків доволі складно?

- А ви не пам'ятаєте, ким був Семен Семенченко у вересні 2014 року? Мені пропонували 5 номер в «Народному фронті», були в БПП варіанти.

- А чому тоді ви вибрали саме «Самопоміч»? 

- Тому що у «Самопомочі» було 1,5 відсотка рейтингу і її склад - це люди, які не були раніше в політиці, не здавали ані Крим, ані Донбас, не були помічені в крадіжках.

- Ви не розчарувалися в однопартійцях?

- Ні, я не розчарувався. У моїй уяві, звичайно, це все було трішки по-іншому. Але, в принципі, ні. Якби я розчарувався, я би не вступав до партії.

- Коли погодилися, як оцінювали свої шанси на перемогу? Перемогти, будучи «чужаком» у місті, досить непросто...

- Не складніше, ніж «Самопомочі» почати з 1,5 відсотків і в результаті набрати 11%. Партія була західноукраїнська, а стала загальнонаціональною. Все можливо, якщо цього хочуть люди. Я зараз з ними зустрічаюся, не бачу ніякої різниці. Я починаю з того, що білборди по всьому місту пишуть про те, що «Самопоміч» прийде, галичанський порядок наведе». Підписи: народний депутат Семенченко, народний депутат Соболєв і Милобог, громадський активіст. Я починаю з того, що «галичанський порядок» будуть наводити Єгор Соболев, який народився в Краснодарі, криворіжець Милобог і Семенченко, який народився в Севастополі і останні 10 років прожив на Донбасі.

- А люди вірять в те, що прийдуть «галичани»?

- Багато хто вірить.

- Вам вдається їх переконати? Як взагалі зустрічі ваші проходять?

- Розумієте, багато криворіжців кажуть, що місто «ватне». Це їх висловлювання. Тут є великі підприємства, власниками яких є, наприклад, такі бізнесмени, як Абрамович. Це росіянин. Такі бізнесмени, як Ахметов. Це «Опозиційний блок». Такі бізнесмени, як Новинський. Це, начебто, українець, але я сумніваюся в цьому. І на цих підприємствах пояснюють, що якщо не оберуть Вілкула, то приїдуть «галичани», заберуть їх робочі місця. Їх там зомбують. Людям, які входять в цей маленький прошарок інтелігенції, не зрозуміти всю цю товщу народну. З цими людьми треба кожен день спілкуватися. Люди мислять ... Ось як шахтар на Донбасі: прокидається, йде на роботу, у вихідні - в шинок. Він не думає високими категоріями, оскільки крутиться, як білка в колесі.

Тут всі комунальні ЗМІ належать, по суті, місцевій мафії. Багато телеканалів їй же належать. Наприклад, «Інтер». Людям брешуть постійно. Тому за кілька днів пояснити їм щось вельми непросто. Але у мене є великі козирі: я до них ногами ходжу, дивлюся їм в очі. Багато з них не зійшли ще з розуму і пам'ятають, що Семенченко захищав Україну. І Семенченко, виступаючи, робить абсолютно немілітаристські заяви, хоче, щоб держава була сильною і піклувалася, в першу чергу, про людину. І на весь бруд, який ллють, не особливо звертає увагу.

Є великий антирейтинг Вілкула. Багато людей розуміють, що зв'язок між корупцією в мерії та їх бідністю - прямий, зв'язок між корупцією в системі екологічних платежів і високою захворюваністю на рак - прямий. Зв'язок між поборами в поліклініках і розкраданням бюджету - прямий. Тому до багатьох вдається достукатися. Ми проводили соцопитування, я зараз на другому місці після Вілкула.

- А відрив який?

- Він в три рази мене перевищує. Але він на межі свого рейтингу, він більше не набере. А за мене можуть проголосувати у другому турі ті, хто в першому голосуватиме за інших кандидатів.

- Після зустрічі ви як відчуваєте: весь електорат Юрія Милобога вас підтримує? Чи хтось розчарувався, що Юрій пішов?

- У Милобога 9,8% - це стільки, скільки він набрав в першому турі.

З ліфта тим часом вийшли двоє чоловіків, Семенченко звернувся до них:

- Друзі, можна вас на хвилиночку. Як ви вважаєте, як криворіжці: люди, які голосували за Милобога, будуть за мене голосувати?

На питання відповів чоловік, який представився, як активіст Василь:

- На мій погляд, серед усіх, хто проголосував за Милобога, люди, які відчували до нього особисті симпатії, становили 20%. Решта - 80% - голосували проти Вілкула.

У розмову вступив активіст на ім'я Олег:

- Я вважаю, що спочатку було відсотків 30% електоратата Милобога, а зараз, якщо ми будемо вести таку кампанію, то заберемо всі голоси. Юра їздить, пояснює. У нас йде нормальний діалог. Я просуваю своє крило: законність, проти мафії, проти корупції. І виходить Юра: ліфти, каналізація, проблеми житлового фонду тощо. Тим більше, що «Самопоміч» уже показала себе в місті. І добре, що Юра їздить і розповідає: це не просто Вілкул зі своєї кишені дав вам можливість платити на 1 грн. менше за проїзд. Це не він такий щедрий, це ми в судах протягом декількох місяців добивалися зниження вартості.

- На зустрічах ви не помічаєте, що люди розчаровані, вони не висловлюють негатив з приводу того, що Милобог пішов з передвиборчих перегонів?

- Іноді буває, - відповідає Олег. - Скільки людей - стільки й думок. І таке можна почути. Семен Ігорович і Юра стоять в центрі на зустрічі з виборцями, а я стою осторонь і чую зовсім інші висловлювання. Добре, що у нас на зустрічах є мікрофон. Ми пропонуємо кожному підійти і сказати. Не просто обурюватися, а ось тобі мікрофон, сто людей і скажи їм, що хочеш сказати. Відразу з усіх агресивних збивається пиха.

Активісти пішли, Семен відійшов поговорити з дружиною, повернувся і ми продовжили розмову.

- Семен, ви зараз їздите по місту, бачите його проблеми ...

- Я і так знав ці проблеми!

- Добре, знали ви раніше ці проблеми. Зайнявши посаду мера міста, ви здатні вирішити ці проблеми?

- Звичайно. Важливо вирішити проблеми, які тягнуть за собою інші. Тут важливо, що в бюджеті не вистачає коштів на ті витрати, які необхідні. Наприклад, щоб в лікарнях не було платних кабінетів, а була профінансована ця стаття повністю. Щоб були гроші на ремонт труб. Щоб у нас проходили своєчасні заходи з модернізації системи ЖКГ. Ось, наприклад, не в якості експерименту, а постійно потрібно впроваджувати таку річ: у шкільних установах вночі спеціальний прилад вимикає опалення, а за 1,5 години до приходу дітей вмикає. Дуже велика економія. Однозначно в місті необхідно впроваджувати систему електронних закупівель Prozorro. Дуже великий список. Але основна проблема - це маленький бюджет. Він становить 4,5 млрд грн. Він може бути в два рази більше.

Чому він такий маленький? Розповідаю: третину становлять податки, третину - екологічні платежі, третину - оренда землі. Маса підприємств користуються землею, яка оформленою. Маса підприємств має землю, оформлену за договорами оренди, за яку платить в десятки разів менше, ніж підприємці. За хабарі поставлена ​​олігархами місцева влада дозволяє платити менше.

Бюджет крається тому, що своїм людям, сватам, братам, кумам спрямовуються бюджетні кошти на їх фірми. Наприклад, 160 млн грн відправляється на ремонт будинків. А їх в підсумку тільки пофарбували. Все інше перевели в готівку і розділили по кишенях. Можуть постачати продукти в шкільні та дошкільні установи за завищеними цінами. Тобто той бюджет, який ледве збирають, вони і так кроять.

Наступна проблема - екологічні платежі. Тут найвищий рівень захворюваності за багатьма параметрами, дуже серйозне забруднення екології. Як повинно бути правильно: заміряються викиди спеціальним інститутом на кожному підприємстві. Після цього Київ, куди відправляють результати, озвучує суму, яку має платити підприємство. І перед господарем постає проблема: або я буду платити, або поставлю сучасні фільтри. І в Запоріжжі, і в Маріуполі, і в Єнакієвому таке було. І тут така ж дилема у олігархів. Поставити місцеву владу і налічувати платежі за копійки. Або модернізуватися. Тут цифри знімаються зі стелі. У Кривому Розі є підприємство Х, яке належить іноземним інвесторам, і щороку приносить до 500 млн грн хабарів в валізках. Зрозуміло, що не в валізах, а на офшори перераховується. Результат: суцільна сумна ситуація по онкології. Через брак бюджетних коштів вкладення в медицину мізерне. Зате все чудово у керівництва міста, діти живуть в Європі. А щоб люди не лаялися, вони вкладають частину грошей в місцеві ЗМІ і промивають людям мізки.

- Скажіть, які основні постулати вашої передвиборної програми?

- Заснована на тому, що необхідно зруйнувати корупційні зв'язки. Необхідно дати можливість займатися розвитком міста місцевій команді, яка не боятиметься, що їх уб'ють або посадять. Ось вам програма: проект «Місто без злочинності» ... (зачитує - ред.) Усі пункти засновані на принципах роботи «Самопомочі» в місцевій раді. Є в планах призначення шерифа - у нас, звичайно, не США, але тим не менше - оскільки в місті зашкалює рівень наркоманії. За «кришування» цієї публіки прокуратура і міліція отримують шалені гроші.

Щоб сказати простіше, вам досить прочитати ось цю фразу (читає з газети, - ред): існує дві ідеології - мафії і людини. Ідеологія мафії - це віджимання, грабіж, ідеологія людини - це людина, яка контролює бюджет, прозорі процедури, платежі в комунальну сферу, не дає наркотики своїм дітям продавати. Це діаметрально інший підхід.

- Вам закидають відсутність управлінського досвіду. Тому питання: чіткий, покроковий план розвитку Кривого Рогу ви собі склали?

- Перше, це проведення аудиту всього міського господарства. Друге - проведення відкритих конкурсів на заміщення основних посад. Третє - максимальне відкриття витрат міського бюджету. Четверте - об'єднання громадян міста, щоб правоохоронна система працювала на людей, а не на мафію. Представлення інтересів робітників. Ми не можемо замінити профспілки, але ми можемо допомогти їм, як городянам.

У мене є команда, якій я можу дати можливість, звільнивши місто від мафії, займатися розвитком міста. Що стосується управлінського досвіду, давайте я вам приведу приклад. Я в 2014 році створив батальйон «Донбас» без копійки грошей від держави. Я працював і в якості командира бойового, і в якості агітбригади. Тільки тому що я розповідав про наш батальйон всій Україні правду, нам вдалося залучити франдайзинг і зібрати кошти на каски, на броніки, на машини, на бензин та інше. Займався як постачальник, а потім як політик, який провів за собою 4 людини в парламент. Тому смію сподіватися, що організаторські здібності у мене присутні. Крім іншого, у нас є команда, є партія, є досвід Львова, досвід Садового. Є парламентська фракція, там фахівці з різних сфер. Є допомога городян. Тому я навіть не сумніваюся, що у мене це вийде набагато краще, ніж у Вілкула, який навіть боїться зі мною вийти на дебати.

Але не буду обманювати: мене цікавить не тільки питання місцеве. Для мене важливо, щоб Кривий Ріг став історією успіху для стани. Тому що післямайданна Україна - це приклад розчарувань, коли люди не бачать реальних змін.

Дуже багато українців з надією дивилися на криворізькі події, які тривали 4 місяці. Зараз важливо, щоб людям, які підтримували зміни в місті, не говорили: ну що, домайданилися? Щоб бачили: вийшло, є зміни, є підтримка городян. Щоб люди могли домагатися вирішення питань, яких в інших містах не можуть домогтися. Я хочу, щоб Кривий Ріг став однією з точок змін в країні.

З цієї точки зору мерство для мене є цікавим. Тому що я йшов в політику не для того, щоб бути мером Кривого Рогу, заступником керівника парламентського комітету і не для того, щоб бути народним депутатом. Я йшов у політику, щоб ми створили потужну, українську, сучасну державу для людей. А для цього потрібно демонтувати систему і на її місці створити іншу. Ми занадто часто скидали владу і вибирали ще гірших пройдисвітів. Тому Кривий Ріг для мене -  це як зобов'язання перед жителями міста, так і перед всіма іншими українцями. Якщо таких точок змін буде декілька, то ми швидше країну з цього шляху зможемо зіштовхнути.

- За зразок якесь місто брали? Досвід розвитку інших міст вивчали в Україні?

- Я називав уже Львів, так як це досвід роботи міської ради протягом 9 років, коли більшість становлять депутати, які не лояльні до мера. Але я вважаю, що Кривий Ріг - це окремий шлях, окрема історія.

Історія місцевого самоврядування доступна кожному, можна її вивчити. За основними міським проблемами я знання маю, а все інше - це питання команди. Природно, буду багато займатися самоосвітою. Я не бачу особливих проблем, тому що професіоналізм дуже великої кількості наших керівників - надуманий. Насправді це просто піар, за яким послідує розкрадання грошей. Це стосується і військової, і громадянської сфери. Народ просто не готовий бачити, що ним керує така зграя неуків і нездар.

- Зараз ваш рейтинг невисокий. Чим ви можете "взяти" виборців, щоб перемогти на виборах?

- Вілкула підтримують люди, яких він тримає в рабському стані. Це така позиція: якщо піде Вілкул, то буде погано. Або звичка до так званої стабільності, якої не існує. Дивіться, ми змогли добитися перевиборів, будучи в меншості. Тому що наші прихильники - вони активні, а його прихильники, здебільшого, люди обдурені.

- Що вважаєте своїм козирем?

Милобог вже один раз переміг і тільки фальсифікації дозволили у нього перемогу цю вкрасти. Козирем? Вілкул вже досяг межі підтримки свого електорату. І друге це те, що місцева громада випереджає у своєму розвитку загальноукраїнські тенденції. Люди дуже активні. Я сподіваюся, що ми зможемо мобілізувати тих, хто не ходив на вибори. Багато людей знають і вірять, що мене дійсно не купиш, і я не боюся смерті.  і були оплачені, по суті, кров'ю людей і знову піде в стагнацію, як після першого майдану. Я боюся підвести людей, своїх загиблих товаришів.

Єдине, що опоненти можуть зробити - це заявити людям, що ми такі ж, як вони, облити брудом. Зіграти в цю історію, яку вони крутять вже більше 20 років: всі однакові. Але судячи по зустрічах з людьми, я думаю, у них нічого не вийде. Не слухайте цих куплених соціологів, які віщають: у кого є шанси, у кого немає шансів. Я бачу очі людей.

- Як будете знаходити спільну мову з громадянами Кривого Рогу? Електорат промислових міст має свої відмінності.

-Перше - бути максимально щирим. Друге - не боятися показувати силу (тривало роздумує, - ред.). Не насильство, а саме силу.

- Розкажіть про ваш нещодавній виклик до Генеральної прокуратури.

- Шавки Банкової дзявкотять по команді.

- А результат який вашого візиту до ГПУ?

- Мінус один день з виборчої компанії і додаткова можливість мені донести думку. Вони мені створили ще один інформаційний привід. І Петі спасибі, і Шокіну спасибі. Нехай намагаються ще. Мені тільки що розповіли, що моїх помічників викликають в прокуратуру і намагаються знайти хоч щось. Моя дружина, яка мені зараз дуже допомагає, розповідає, що моїм співробітникам дзвонять з прокурори і питають, намагаються хоч щось дізнатися. Ці тварюки не звикли мати справу з чесними людьми. Вони не можуть зрозуміти, що на мене нічого немає, тому що я нічого поганого не зробив і намагаються хоч щось знайти.

- Чому?

- А навіщо злодюзі або серійному вбивці наявність чесних людей поруч? Я ж чесно кажу, що якщо ми прийдемо до влади, вони всі сядуть. А як ви думаєте, навіщо? Щоб жити солодко і на волі залишатися. У них є шанс тільки якщо всі однакові. Коли з'являються білі плями, вони дуже швидко прозрівають. Тому їх завдання облити брудом. Мене не змогли вбити, не змогли купити, не змогли посадити. Це їх спосіб залишитися при владі.

- Ви підете з посади народного депутата у Верховній Раді, якщо станете мером. Як ви оцінюєте свій результат роботи?

- Я не скурвився, я отримав досвід державного управління. Мені не соромно за жодне своє голосування і я зрозумів, що у Верховній Раді все вирішує більшість. Зараз там більшість людей, залежних від олігархів, від фінансово-промислових груп і політичних угрупувань. Ми зараз там мало що може зробити. А тут ми можемо зробити багато.

Підійшла Наталя, дружина Семена Семенченка, щоб порадити знайти ресурс, на якому можна подивитися законотворчу діяльність його, як народного депутата.

-Як Ви ставитеся до того, що ваш чоловік так багато часу приділяє політиці?

-Насправді, це, напевно, доля всіх дружин політиків. У нормальних політиків на першому місці стоїть Україна, країна, а потім вже сім'я. Намагаюся допомагати йому, намагаюся спілкуватися на роботі. Добре, якщо це для загального блага, якщо він дійсно змінює країну, якщо він приносить користь, якщо він бореться. Хто, як не ми. Я зі свого боку, бачите, намагаюся максимально допомогти.

- А перспективу переїзду до Кривого Рогу як ви розглядаєте?

Знаєте, ми вже останні півроку так переїжджаємо. Ми ж з Донецька. Ми вже жили і в Дніпропетровську, і в Харкові і під Києвом, і на західній Україні. Тому, якщо ми знайдемо в Кривому Розі свій другий рідний дім, це буде чудово. Бо дуже схожий Кривий Ріг на Донецьк і особливо на Макіївку, якою вона була до 2014 року. Ті ж фабрики, заводи, ті ж люди і той же менталітет. Набагато більше він схожий, ніж Київ.

Яна Катасонова

Фото з мережі Facebook

#Вибори#Самопоміч#Мер#Семенченко#Кривий Ріг#інтерв'ю#народний депутат
Більше новин:
"На Кривий Ріг зараз дивиться вся Україна", - Милобог на прес-конференції
29.12.2015 о 18:30
news photo
"Ми з наступного дня починаємо ненавидіти владу, яку обрали", - Андрій Садовий
21.12.2015 о 20:33
news photo
За передвиборчу компанію я обійшов на власних ногах усе місто, - Юрій Милобог
10.12.2015 о 19:00
news photo