Авторизація

Політика
ІноЗМІ про Україну: у Києві борються за крісло прем’єра, у Москві – за зняття санкцій
17.03.2016 о 20:00
image

Хто ж врешті решт замінить Яценюка? Закордонні видавництва безуспішно намагалися відповісти на це питання. Складається таке враження, що українська політика настільки заплутала закордонних журналістів своєю боротьбою за виконавчу владу, що вони вже не знали, про кого саме писати, як про ймовірного наступника українського прем’єра. Спочатку найбільша вірогідність прослідковувалася у кандидатурі міністра фінансів Наталії Яресько, потім з’явилася інформація про можливе призначення голови «Самопомочі» та міського голови Львова Андрія Садового. Зовсім заплутали іноземних журналістів інформаційні витоки про можливе прем’єрство Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана. А поки в Україні продовжувалися внутрішньополітичні суперечки, Росія відважилася на вагомий геополітичний крок – виведення своїх військ з Сирії. Проте західні журналісти не поспішають називати Володимира Путіна миротворцем, а вбачають у цьому перш за все складну політичну гру Кремля.

«Як тільки ми отримаємо заяву про відставку прем`єр-міністра, ми внесемо наступну кандидатуру. І ми давно чекаємо цього моменту. У нас є і кандидатура, і програма, і голоси», – заявив Юрій Луценко у понеділок, 14 березня, коментуючи намагання партії «Блок Петра Порошенка» відправити Яценюка у відставку. Назвати ім’я наступника прем’єра Луценко відмовився.

Журналіст AssociatedPress Юрас Карманау назвав Наталію Яресько найбільш вірогідним наступником Яценюка. За його інформацією, на її кандидатурі також зупинився Президент. Але Святослав Цеголко, прес-секретар Порошенко, також заявив, що ймовірним кандидатом є мер Львова Андрій Садовий. Незважаючи на різні думки представників українського політикуму, журналіст американського видання все одно віддав перевагу міністру фінансів, заявивши, що Яресько «користується вагомою підтримкою західних урядовців та інвесторів», адже багато років жила у США і керувала передовим американським інвестиційним фондом Western NIS Enterprise Fund.

Солідарними зі своїм колегою виявилися кореспонденти Bloomberg Катерина Чурсіна та Дарина Краснолуцька, визначивши керманича українським міністерством фінансів фаворитом у боротьбі за прем’єрське крісло.

Офіційна реакція партії «Народний фронт» на заяви про заміну їх лідера на чолі Кабінету Міністрів виявилася досить стриманою:

«Наша позиція чітка і зрозуміла. Чим швидше президент Петро Порошенко та його фракція у Верховній Раді остаточно визначаться з ім'ям нового прем'єра, назвуть новий склад уряду та оголосять програму його реформ – тим швидше країна вийде з кризи і продовжить курс реформ європейського зразка.»

Але ситуація із заміною Арсенія Петровича залишилася невирішеною. Інформаційне агентство Reuters вже у вівторок, 15 березня, випустило статтю з підзаголовком «Нічого не зрозуміло», визнавши провал усіх намагань формування нового уряду технократів, що мали б замінити команду Яценюка. Автор статті, журналіст британського видання, Павло Політюк заявив, що якщо поточний уряд залишиться при владі, це продовжить внутрішньополітичну кризу в Україні ще якнайменше на один місяць.

«Ще минулого тижня я був впевнений, що 80 відсотків усіх питань уряду будуть вирішені вже цього тижня. Тепер я розумію, що все зайшло у глухий кут», – прокоментував ситуацію навколо нового прем’єра депутат БПП Вадим Денисенко.

А поки в Україні безуспішно намагалися вирішити, хто ж саме керуватиме виконавчою владою, Росія вирішувала свої геополітичні проблеми, оголосивши виведення військ з Сирії. Американський журналіст Крістофер Харресс 15 березня у своїй статті видання InternationalBusinessTimes намагався зрозуміти, що саме стоїть за таким рішенням Кремля.

Війна у Сирії, починаючи з вересня 2015 року, коштувала Росії 660 мільйонів доларів. Незважаючи на те, що США для порівняння витратили вдвічі більше, а ця сума не така вже й велика, як для країни з річним бюджетом у 55 мільярдів, це все одно вагомі гроші для країни, у якій 15 відсотків населення живуть за межею бідності. На думку автора, саме тому Росії довелося скорочувати свій військовий бюджет на 5 відсотків, про що на початку місяця повідомили з Reuters. Британське видання також відмітило, що Путін досяг своїх головних цілей, значно послабив спротив Асаду, допоміг йому відновити контроль над 400 містами та територією у понад 10 тисяч квадратних кілометрів. Тепер Росія намагається відновити свій міжнародний імідж.

«Згортання операції у Сирії та зниження видатків на оборону – це не основний план Росії, це лише тимчасове рішення. Загальні плани Путіна залишаться незмінними. Росія відчайдушно хоче позбутися санкцій, які на неї наклали через війну в Україні, щоб її фінансова система отримала доступ до дешевих західних кредитів, і тоді це надасть змогу рефінансувати існуючий корпоративний борг, що складає десятки мільярдів доларів», - прокоментував це рішення експерт аналітичного центру Atlantic Council Аріель Коен.

На думку автора, Росія не збирається поступатися власними геополітичними амбіціями, а виведення військ з Сирії – це лише намагання Путіна відвернути виснаження державного бюджету та мати козир у переговорах із заходом щодо зняття санкцій.Очевидно Путін розраховує на зняття санкцій ЄС, адже Європа страждає від потоку сирійських біженців, а виведення російських військ з Сирії має посприяти миру у регіоні і цей потік має зменшитися. Це негативний сигнал для України, адже таким чином зростає ризик того, що європейські країни можуть послабити тиск на Росію через конфлікт на Донбасі та анексію Криму.

Поки внутрішньополітичні суперечки залишають Україну осторонь головних міжнародних процесів, Росія активно вирішує свої зовнішньополітичні проблеми. Рішення Путіна вивести війська з Сирії – це вагомий геополітичний крок. Це водночас дозволить Росії і мати козир у переговорах із Заходом щодо скасування санкцій, і зберегти контроль над ситуацією на Близькому Сході, адже у сирійських містах Тартус та Латакії залишилися дві російські військові бази, незважаючи на оголошене виведення військ. Чи допоможе це Кремлю позбутися санкцій – велике питання, але у Москві намагаються використати будь-який аргумент.

У вівторок, 15 березня, на засіданні Сенату помічниця держсекретаря США у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд заявила, що виведення військ з Сирії ніяк не вплине на американські санкції у зв’язку з конфліктом на сході України. Але Кремль швидше розраховує на зняття санкцій Євросоюзу, який поступово втомлюється приймати біженців, а згортання бойових дій у Сирії має значно скоротити їх потік до Європи. Таким чином, у трикутнику відносин Росія-ЄС-США Путін робить ставку на прихильність Брюсселя, а на найближчих переговорах стосовно виконання Мінських угод виведення російських військ з Сирії має стати вагомим аргументом щодо зняття санкцій.

У такому складному вирі міжнародних подій Україні нема коли займатися внутрішньополітичною боротьбою. З огляду на активізацію Росією курсу на позбавлення санкцій Заходу, чим швидше держава визначиться зі складом уряду і він почне повноцінну роботу, тим більше шансів вона матиме впливати на міжнародні події, які багато у чому визначають її долю. У цей час Україна не має права стояти осторонь.

Автор: Костянтин Рубель

#Яценюк#Яресько#прем'єр-міністр#Садовий
Більше новин:
Яценюк проти всіх: Хто виступає за відставку прем'єра
16.03.2016 о 21:00
news photo
На сесії Одеської міськради Боровика винесли із зали на руках (ВІДЕО)
16.03.2016 о 14:50
news photo
Постанова про відставку Яценюка відхилена регламентним комітетом
15.03.2016 о 14:41
news photo
У Верховній Раді зареєстрували законопроект про розрив дипломатичних відносин з Росією
15.03.2016 о 14:10
news photo
Ніхто не вірить, що в цьому залі є голоси для відставки Яценюка, - Тимошенко
15.03.2016 о 13:58
news photo
«Треба думати про народ, а не про МВФ» - Тарута щодо кандидатури Яресько на пост прем'єра
15.03.2016 о 13:23
news photo