Авторизація

Економіка та бізнес
Закон про банкрутство фізосіб дає можливість українцям вилізти з «боргової ями», - народний депутат Сергій Алексєєв
23.03.2016 о 09:29
image

Якщо людина взяла кредит або оформила іпотеку, але з незалежних від неї причин не може здійснювати виплати, вона стає банківським рабом, а її сім'я надягає фінансові наручники. Та й на репутації такого неплатника можна поставити "хрест". Так що ж дає закон про визнання фізичної особи банкрутом? Суть проекту роз'яснив журналісту «Є!» народний депутат України Сергій Алексєєв.

- Розкажіть про роль цього закону для України.

- Європейська система списання боргів дуже актуальна для нашої країни. Економічна криза серйозно вдарила по платоспроможності населення. За таких обставин, заходи з ослаблення боргового тягаря повинні бути прийняті державою як антикризові. У нас вже є скандальний закон 15581, за яким борг списується частково. Це руйнує банківську систему і несе українцям величезні проблеми. Мій законопроект 2353а - це збалансований механізм який дозволяє правильно врегулювати ситуацію, якщо фізична особа має безнадійний борг.

- У чому сама суть закону?

- Завдяки цьому законопроекту ми нарешті зможемо захистити інтереси простих людей і це не вигідно олігархам. Цей закон дає можливість громадянам, які втратили з незалежних від них причин можливість погашати борги, вибратися з «боргової ями» і відновити свій майновий і соціальний статус. Йдеться про те, що якщо фізична особа має борг, а всі можливі дії з погашення цього боргу вже були зроблені і не вплинули на вирішення питання, то такий борг визнається безнадійним. У цьому випадку, фізична особа, або кредитор, можуть звернутися до господарського суду і визнати боржника банкрутом. При розгляді справи враховується сумлінність позичальника і працює ціла система запобігає різні махінації з майном. Так само процедура захищає громадян від втрати життєво важливою власності.

У законі 2353а передбачається процедура реструктуризації. У тому випадку, якщо особа має досить постійний дохід, але він не дозволяє погашати борг в тому графіку, який встановлений, борг може бути реструктуровано. На три роки, наприклад. У цьому випадку, якщо у фізичної особи є квартира, яка знаходиться в іпотеці і вона виплатила вже більше 50% вартості, то суд не відбирає цю житлоплощу і не виселить його на вулицю. А суд може дати йому додаткову розстрочку.

У разі визнання банкрутом боржника пропонується застосувати ряд обмежень: протягом п'яти років забороняється реєструватися приватним підприємцем, засновувати юридичну особу, входити до складу органу управління юридичної особи, набувати майно або грошові кошти в кредит, бути поручителем, передавати майно в заставу.
На даний час у боржників відсутня можливість врятувати своє майно після відкриття виконавчого провадження по стягненню боргу. Втрата майна часто впливає на мотивацію людини продовжувати працювати. Відновити кар'єру або бізнес вдається небагатьом.

- Це дуже прогресивна процедура, яка в Європі і США носить назву fresh ­start. Однак, далеко не всі в Україні хочуть дати боржникам "другий шанс". Нам стало відомо, що Вам заважають зняти з українців фінансові наручники. Ви можете розповісти, хто перешкоджає прийняттю закону?

- Я хочу зняти з українців фінансові наручники, а у відповідь отримую погрози. Конкретизувати я не хочу. Організації та імена називати не буду. Але так, дійсно це має місце. Я постійно піддаюся інформаційним атакам. Ніде правди діти, що був проти прийняття закону 15581, який просто знищує банківську систему. Він вирішує проблеми одних людей, але з іншого боку втягує в ці проблеми інших і є згубним, наприклад для тих, хто поклали депозити в банки. Повторюся, але від цього просто може впасти вся банківська система. Не можна просто списувати і обнуляти величезні суми заборгованостей. Через цю позиції про мене розпускають брудні чутки. На щастя, жоден поважаючий себе інтернет-ресурс не став це публікувати. Адже інформація нічим не підтверджується. Але в чорному піарі проти мене беруть участь деякі невеликі банківські системи, які в тому числі були противниками моєї позиції, великі противники закону про визнання повного банкрутства. Цим організаціям не чужі жодні способи заробітку, в тому числі, відбираючи останнє, чесно зароблене в українців. Тому ми з ними і боремося.

- Ви отримували конкретні загрози?

- На жаль - так. Все почалося з чорнухи в інтернеті, потім я отримав першу загрозу (півроку тому). І з плином часу їх ставало все більше. Найбільша кількість загроз отримую через інтернет, переважно пишуть в Фейсбуці. Я не звертаю на них увагу, як-то кажуть "вовків боятися, в ліс не ходити".

- Робили якісь заходи?

- Звичайно. Я звернувся до Генеральної прокуратури та службу безпеки України. Зараз відкриті кримінальні виробництва. Розслідування у справі триває.

- Кілька років тому підірвали ваш автомобіль. Ви не побоюєтеся за своє життя?

- Більшість з "грошових мішків" не хочуть втрачати свої надприбуток, який заробляють на людському горі. Над цим законопроектом я працюю більше ніж півтора року і весь цей час мені або загрожують, або обливають брудом. Звичайно, це неприємно. І мої опоненти не шкодують на це грошей. Але я не збираюся кидати роботу над цим дуже важливим законом. Я хочу дати можливість українцям почати життя з чистого аркуша без боргів і з соціальним статусом, який держава допомагає йому зберегти. Я хочу, щоб Україна зробила ще один крок до статусу цивілізованої держави. Це моє завдання як народного депутата. Ми ж все таки прагнемо в Європу. Я знаю, що готується нова хвиля антипіару, тому що в четвер, 16 березня мій законопроект буде винесений на обговорення. Але я від свого не відступлюся, ми захищаємо інтереси людей і впевнений, що цей закон все ж буде прийнятий.

Бесіду вела Мішель Арманд.

Читайте також: ТОП-10 економічних шоків для України в 2016 році
#Депутат#Економіка#банкрутство#списання боргу
Більше новин:
Китайські банки виводять гроші з Росії
05.02.2016 о 10:06
news photo
ТОП-10 економічних шоків для України в 2016 році
01.01.2016 о 17:00
news photo
У Росії замість зарплати пропонують банківські кредити (документ)
21.12.2015 о 15:11
news photo
У Росії хочуть дозволити українським банкам вибивати кредити з кримчан
17.12.2015 о 15:48
news photo
ЄС готує ще понад мільярд євро на кредити українським виробникам
25.09.2015 о 15:48
news photo
Скандальний законопроект про реструктуризацію валютних кредитів направлений на третє читання
24.07.2015 о 13:48
news photo