Авторизація

Політика
«Зараз наша команда в круговій обороні»,- Саша Боровик
23.03.2016 о 21:00
image

Олександр Боровик народився в Україні, однак в 21 рік виїхав до Чехії. Боровик навчався у Гарвардському університеті, працював юристом у Майкрософті та Akamai Technologies. До Києва юрист приїхав в січні 2015 року, встиг попрацювати в Міністерстві економіки та посваритися з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Сьогодні Саша Боровик активно працює в команді екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі. В ексклюзивному інтерв'ю «Є!» він розповів про свою діяльність в Одесі та плани на майбутнє.

Не так давно Ви писали на своєму фейсбуці, що готові все кинути і поїхати. З чим була пов'язана така заява?

Я сказав трохи не так. Я сказав, якщо Яценюк залишиться прем'єром ще на один рік, тоді я серйозно задумаюсь про те, що потрібно їхати. Тому що я не бачу з ним прогресу і валятися з ним у бруді, займати політиканством немає сенсу.

Я їхав робити реформи. Мені насправді не цікаво бути політиком. Я думав, що я їду як експерт і юрист. Коли я зустрів Яценюка перший раз у своєму житті, він запитав, чого б хотіли бачити європейці. Я зі своїм досвідом роботи з різними міжнародними організаціями дав відповідь, яка йому не сподобалася. Я думав, що це буде моя робота: мене будуть питати і я буду давати чесні відповіді.

Тобто ви себе бачили як консультаційний орган?

Ні, ні. Я себе бачив, як технократа, який повинен бути чесним, який не повинен грати в політику. І потім я відчув, що це нікому не потрібно, і я нікому в такій ролі виявився не потрібен. Єдина людина у всьому українському політикумі, яка мною зацікавилася, був Михайло Саакашвілі.

Коли Ви збиралися їхати, вже активно працювали в команді Саакашвілі.

Дивіться: я живу на особисті гроші, їжджу по Україні і зупиняюся в готелі на особисті гроші. Я заробляю 120 або 130 доларів на місяць. Моя квартира, я знімаю одну кімнату, обходиться мені у 200 доларів. Я живу собі десь в збиток. Це не може довго тривати. І тобі, щоб продовжувати це робити, потрібно відчувати, що в тебе є утилізація. Тут в контексті того, що Яценюк залишається прем'єром, я відчував обмеженість своєї утилізації.

Зараз ситуація змінилася?

Почалися процеси. Зараз, по суті, наша команда в круговій обороні. У стані протистояння, конфронтації, протиріччя з усіма таборами. Покинути команду не можна в жодному разі. Більш того, я став десь на вістрі цієї боротьби. Особливо це стосується Одеської міськради.

Чим ви займаєтеся в Одесі?

Я виконуючий обов'язки заступника губернатора. Моя офіційна посада - старший інспектор Одеської ОДА. У нас таких інспекторів в країні сотні, якщо не тисячі. І якимось чином при такій посаді я вийшов досить далеко в українському політикумі. Я відчуваю, що став одним із рупорів ліберального крила, я став одним із рупорів нашої команди. Я включився в боротьбу. Особливо, коли з тобою поводяться, як в міськраді (на сесії Одеської міськради депутат Дмитро Палпатин виніс Боровика з сесійної зали на руках,- ред.) Адже це так нецивілізовано і далеко від мого життя.

Як ви бачите надалі розвиток цього конфлікту?

Я хочу, я не можу дочекатися, коли я туди повернуся. Я хочу попросити людей, які мене підтримують, щоб вони в той день прийшли під міськраду мене підтримати. Тому що я там один, по суті, як у звіринці. Я зараз беру всі їхні рішення, які були, і з цими рішеннями йду в кожен двір, якого стосується це рішення.Ставлю питання і піднімаю теми. Питаю, наприклад, чому тут ми віддали 70 соток людині з фракції «Довіряй справам», керівнику консультативної групи з питань комунального майна. Це як миша, яка охороняє сир, і їй дають цей сир.

І я сподіваюся ці теми принести, подати депутатські запити до міськради, в прокуратуру. Якщо є корупція, прокуратура повинна зайнятися цим питанням. Якщо є непрозорі рішення, я хочу запитати всіх: що ми робимо? Якщо у мене буде стояти 1000 осіб на вулиці, в цей раз їм буде важко мене викинути. Це буде протистояння, і я сподіваюся, не дійде до стрілянини, адже ми маємо справу з мафією.

Як ви плануєте справлятися з діяльністю в Одесі і по всій Україні? Що для Вас буде в пріоритеті?

Ну дивіться, сьогодні я тут (Антикорупційний форум в Дніпропетровську, -ред.), вчора я був у дворах Одеси. Якби у нас не було української сцени, якби нас не бачили на українській сцені, це стало б південним засланням. Нас би просто маргіналізували. Якщо б мене викинули, як вони це зробили, на підлогу з міськради, про це ніхто би не дізнався. У нас в кожній міськраді в країні відбуваються такі історії. Просто про них ніхто не знає. Коли мені дорікають, що я їжджу на форуми, хоча працюю в Одесі, я кажу: "Дивіться, в Одесі я був в міськраді один проти 59 людей, моя сила зараз в моїй публічності".

Як формується команда «Руху за очищення»? Як не допускаються в команду нечесні люди?

Процес йде зараз. Наприклад, ми приїхали сюди (Дніпропетровськ, - ред.), ми не знали всіх людей. Нам місцеві активісти кажуть, ось з цими людьми вам не можна стояти на одній стороні. Йде процес очищення кожного разу.

Автор: Альона Дутчак

Фото: Фейсбук Sasha Borovik

#Одеса#Саакашвілі#Олександр Боровик#громадський рух
Більше новин:
Нова команда Саакашвілі: боротьба з корупцією чи передвиборча гонка
22.03.2016 о 21:00
news photo
Боровик прокоментував інцидент у Одеській міськраді
16.03.2016 о 18:30
news photo
На сесії Одеської міськради Боровика винесли із зали на руках (ВІДЕО)
16.03.2016 о 14:50
news photo
Боровик спростував свої слова щодо створення нової партії
14.03.2016 о 14:40
news photo
Саакашвілі з командою все ж таки створять політичну партію
14.03.2016 о 11:53
news photo