Авторизація

Політика
ІноЗМІ про Україну: Росія кидає до в’язниці «українську Жанну д’Арк» і домовляється з Європою та США, Україна все ще обирає прем’єра
25.03.2016 о 20:00
image

Кульмінація судового процесу над Надією Савченко стала головною темою для закордонних видавництв. Засудження української військової на 22 роки позбавлення волі супроводжувалося вкрай критичними статтями у західних медіа.Поки головна увага ЗМІ була прикута до вирішення долі Савченко, а український політикум боровся за прем’єрське крісло, російська дипломатія активно шукала порозумінняз Європейським Союзом та США у питанні санкцій і виконання Мінських угод.

Журналіст WashingtonPost Ендрю Рот у вівторок, 22 березня, після винесеного вироку порівняв Надію Савченко, засуджену на 22 роки позбавлення волі, з національною героїнею Франції Жанною д’Арк.

«Для нас не так важливо, на скільки саме років її засудять: на 25, 30 чи 22. Це був кінець юридичного етапу боротьби за звільнення Савченко. Тепер настав час політичного», - прокоментував вирок українській військовій Олексій Рябчин, Народний депутат України, член Фракції «Батьківщина».
«Арешт та засудження Надії Савченко до 22 років позбавлення волі вказує на кричуще нехтування принципами справедливості. Ми повторюємо Росії нашу вимогу негайно випустити Надію Савченко на волю та інших незаконно утримуваних осіб», - заявив офіційний представник Державного департаменту США Джон Кьорбі у Вашингтоні.

Незважаючи на те, що США наполягають на тому, що звільнення Савченко має відбутися на основі підписаних Росією, Україною, Німеччиною і Францією Мінських угод, Кремль наполягає на тому, що злочини Савченко не підпадають під визначення, вказані у договорі.

 

Російський журналіст американського видання TheDailyBeast Анна Нємцова також відзначила надзвичайно негативне ставлення по відношенню до преси під час судового процесу над Савченко. За її інформацією, далеко не усім журналістам вдалося потрапити до зали суду, але серед щасливців був британський блогер Грем Філіпс, якого автор статті віднесла до прокремлівських оглядачів. Журналістам інших видавництв навіть не дали можливості зробити фото Надії.

На думку автора, тепер доля Савченко буде залежати від того, наскільки сильно тиснутимуть США на Росію з цього питання. Навіть адвокат Надії прокоментував рішення суду наступним чином:

«Джон Керрі приїздить до Москви у середу. Ласкаво просимо. Якщо ви знаєте, про що я…»

 

Журналіст ForeignPolicy Метью Шааф у вівторок, 22 березня, у своїй статті «Щоб повернути Крим, Україні треба згадати про кримчан» висловив думку, що поточна політика ізоляції українського уряду, що передбачає блокування  транспортного сполучення та товарообігу між материковою Україною та Кримом, грає на руку Кремлю.

Шааф зауважив, що така політика Києва дозволяє Росії порушувати права людини на півострові та проводити пропагандистські проекти, що кваліфікують Україну, як ворожу для кримчан країну. Також візова блокада Криму, застосовувана київською владою, на думку автора статті, не дозволяє правозахисникам приїздити до Криму та слідкувати за гарантуванням прав і свобод людини і громадянина.

Таким чином, Шааф висловлює припущення, що Україна спеціально починає віддаляти Крим від своєї юрисдикції, а така політика сприяє зменшенню українського впливу на півострові. На думку журналіста американського видання, Україні слід сприяти бізнесовим, освітнім та особистим зв’язкам між жителями Криму та материкової України, наполегливо висвітлювати події, що відбуваються на території півострова, а також запрошувати кримчан до більш активної участі в українському суспільно-політичному житті.

 

Кореспонденти американського видання Bloomberg Джуліус Домані та Вінсент Манді відвідали Львівський бронетанковий завод та відмітили вагомі зусилля Укроборонпрому щодо модернізації застарілих українських танків ще періоду Холодної війни. Журналісти зауважили, що поки керівництво країною загрузло у внутрішньополітичних суперечках, збройні сили країни займаються безпосередньо своєю справою.

На даний момент, Львівський бронетанковий завод активно модернізує українські Т-72, ставить на машини нові двигуни та покращену броню, щоб вони відповідали стандартам НАТО. Для цього використовується технологія польського танку PT-91 Twardy. Також на заводі готується випуск нового українського броньованого автомобіля Дозор-Б. Bloomberg визначив, що головним і найскладнішим завданням українських механиків є модернізувати танки таким чином, щоб вони не втратили свою маневреність, адже нова броня суттєво збільшує загальну вагу техніки.

Американські журналісти вбачають у модернізації власної оборонної техніки не лише прагнення до зміцнення власної обороноздатності, але й намагання вийти на закордонний ринок озброєнь, де знову ж таки Україна конкуруватиме з Росією. Зокрема, новий російський танк «Армата» Т-14, який, як зауважили журналісти Bloomberg, було висміяно українськими блогерами, поки що не користується особливим попитом за кордоном. За інформацією американського видання, Україна планує продавати конкурентоспроможний танк власного виробництва БМ «Оплот» іноземним країнам приблизно за 4.9 мільйонів доларів США, у той час як Росія хоче за свій Т-14 цілих 7.8 мільйонів.

 

У цей час навколо України відбуваються надважливі дипломатичні переговори, що багато у чому визначають її подальшу долю. Як передає американське видання WashingtonPost, Росія активно налагоджує контакти з європейськими представниками і вкотре звинувачує Україну у порушенні Мінських домовленостей. Про це міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив під час зустрічі зі своїм німецьким колегою Франком Вальтером Штайнмаєром.

За словами Лаврова, навіть Німеччина вже висловилася за проведення референдуму у східних областях щодо відділення, проте Україна рішуче відмовилася від цієї пропозиції, мотивуючи своє рішення відсутністю гарантій прозорості такого референдуму.

За візитом німецького очільника міністерства закордонних справ послідував приїзд до Москви Держсекретаря США Джона Керрі та його зустріч з Путіним. Про її результати світова преса замовчує, але достовірно відомо, що одним з головних наріжних питань стала Україна.

 

А поки долю України вирішують дипломатичні представництва провідних країн світу без її участі, у Києві продовжується затяжна «сага» боротьби за прем’єрське крісло. У четвер, 24 березня, стало відомо, що фракція «Блок Петра Порошенка» висунула кандидатуру чинного голови Верховної Ради Володимира Гройсмана на пост прем’єр-міністра України. Сам Гройсман одразу заявив про свою готовність очолити уряд, якщо його підтримає парламент.

Американське видання Bloomberg визнало, що якщо Гройсман справді очолить український уряд, він зіштовхнеться з надзвичайно нестабільним політичним оточенням, яке поступово втрачає довіру європейських та американських представників через постійний брак у боротьбі з корупцією, модернізації економіки та імплементації реформ. Також журналісти Bloombergпрослідкували серйозну конкуренцію через прем’єрське крісло з боку Яресько, адже Гройсман, за інформацією агентства, не збирається залишати чинного міністра фінансів України у своєму новоствореному уряді.

 

Цього тижня увагу іноземних видавництв привернули різноманітні українські події. Вирок Надії Савченко став головною скандальною темою для журналістів західних видань, у той час як надважливим міжнародним переговорам між Росією, ЄС та США було прикуто не так багато уваги, а їх результати залишилися невисвітленими. Загальна риторика іноземних видань вказує на низький рівень довіри до українського політикуму, навіть за умов ймовірної зміни складу уряду. Внутрішньополітичні суперечки через крісло прем’єра продовжують заважати Україні проводити зважену зовнішню політику, а також втілювати довгоочікувані реформи всередині країни. За таких умов Україна поступово перетворюється лише на об’єкт у переговорах провідних країн на світовій арені.

Зрозуміло, що головним завданням новоутвореного уряду стане формування потужної та ефективної команди, яка має відновити довіру Заходу та надасть умови для надходження фінансової допомоги від МВФ. Це вже було публічно визнано головним претендентом на пост голови уряду Володимиром Гройсманом. Проте загальні настрої західних ЗМІ свідчать про те, що цей шлях буде складним, тернистим і буде залежати безпосередньо від вирішення суперечок між парламентськими фракціями під час прийняття надважливих для країни рішень.                                                             

 

Костянтин Рубель

#Сергій Лавров#Порошенко#Путін#Надія Савченко#Змі#Гройсман
Більше новин:
Найкращі вислови незламної українки Надії Савченко
25.03.2016 о 19:00
news photo
З’їзд БПП визначився з кандидатурою Прем’єр-Міністра та припинив повноваження двох нардепів
25.03.2016 о 17:01
news photo
Миколу Томенка та Єгора Фірсова позбавили мандатів
25.03.2016 о 17:00
news photo
ІноЗМІ про Україну: у Києві борються за крісло прем’єра, у Москві – за зняття санкцій
17.03.2016 о 20:00
news photo
ІноЗМІ про Україну: Надія на Яресько
11.03.2016 о 21:00
news photo