Авторизація

Україна
Топ-10 найромантичніших замків України
18.05.2016 о 21:00
image

Українськими замками вже давно нікого не здивуєш – давно відомі і давно забуті споруди є майже в кожній області. Всього їх в Україні майже 5 000. Однак є серед них такі, які користуються надзвичайною популярністю саме у закоханих пар. «Є!» розповість вам, які замки України вважаються найромантичнішими.

Кам’янець-Подільський та Хотин

Такою кількістю ролей у кіно не може похвалитися жоден інший український замок. Ця зіркова пара знайома всім за фільмами про Айвенго та Робіна Гуда, д'Артаньяна та Тараса Бульбу.

Казкові вежі Кам’янця та живописний каньйон Смотрича будь-кого налаштують на романтичний лад. Варто приїздити сюди восени, щоб відвідати історичний фестиваль та облетіти замок на повітряній кулі.

 

Червоний замок (Червоноград)

Цей замок завоював право називатись найтаємничішим замком України. Все, що залишилося від колись величної та таємничої будівлі – дві круглі зубчаті вежі. Сьогодні можна тільки здогадуватись про його колишню красу. Будівля 9 століття знаходиться далеко від людських поселень, і до чарівних веж у густому лісі можна дістатися лише ґрунтовою дорогою.

Мавританська перлина

Замок загублений серед очеретів Одещини. На узбережжі Тілігульського лиману ви можете відкрити для себе дещо особливе.

Зруйнований міст натякає на те, що колись тут протікала річка. Тільки придивившись, можна помітити над очеретами дивний шпиль. Це верхівка восьмигранної башти дивовижного палацу в мавританському стилі з елементами готики.

Колись цей палац 19 ст. належав підполковнику Івану Курису, а зараз це пам’ятник архітектури державного значення.

Дубно

Дубенський замок, можливо, і не такий показний, як його подільські брати, але не менш романтичний.

Найвідомішою його частиною є вежа Беатка, з якою пов’язана місцева легенда.

 Навесні 1577 року Беатка, племінниця власника замку князя Острозького, готувалася до свого весілля. Однак напад татар зруйнував її плани. Почувши шум, дівчина запитала у служниць, що відбувається. Ті відповіли, що замок оточили татари – люди із собачими головами та великими рогами. Беата піднялася на вежу, щоб побачити таку дивовижу, і випадково влучила з гармати в намет хана. Вороги злякалися і зняли облогу міста.

Руїни над Збручем

Це одна із забутих подільських фортець. Замок, від якого лишилися самі стіни, було зведено ще у 14 столітті. Це, мабуть, найлітературніші руїни України. Для багатьох письменників цей зруйнований замок став місцем натхнення, він неодноразово згадується у багатьох творах.

 Луцький замок

Цей замок збудували ще у 15 столітті за наказом князя Любарта, який одружився із місцевою князівною. Сьогодні це один із найбільших та найдревніших замків України.

Велична надбрамна вежа стала візитівкою Луцька, а сам замок чудово зберігся. Тут можна оглянути колекцію дзвонів та відвідати музей книги.

Палац митрополитів

Колишня резиденція буковинських митрополитів знаходиться у Чернівцях. Цей «пряничний будиночок» незбагненним чином поєднує у собі мавританський та візантійський стилі. Комплекс складається з трьох монументальних частин – головного корпусу, духовної семінарії разом із церквою Трьох Святителів та пресвітерія.

Руїни замку на Сліпій горі

Перші згадки про цю фортецю поблизу Добромиля з’являються у 1450-х роках. Тоді татари спалили її разом із поселенням поруч.

 Існує легенда, за якою під час кривавого бою, коли вороги вже майже перемогли, у двір фортеці зайшла молода князівна. На дівчині було весільне вбрання. Здивовані її появою, вояки опустили зброю. Князівна тим часом гордо пройшла крізь ряди озброєних чоловіків і кинулася у замкову криницю. Так вона «заручилася зі смертю», щоб не стати здобиччю ворогів. Кажуть, її дух ще й досі оберігає ці руїни.

Невицький замок

Коло села Невицьке, на Закарпатті, є справжній казковий замок-фортеця. Стоїть він серед лісу на високій горі, над річечкою Вайда.

Раніше фортецю 12 століття називали Замком Наречених. Місцеві перекази пов’язують його будівництво із необхідністю захищати молодих наречених (невіст) від ворогів.

Ще одна місцева легенда пов’язує замок  із Єлизаветою Баторі, яку ще називали Кривавою Графинею. Вона відома своєю надзвичайною жорстокістю і звичкою купатися в крові молодих дівчат. Кажуть, ночами тут досі чути жіночі крики.

Замок – корабель

У селі Сидорів на Тернопільщині, на витягнутому плато над річкою Суходіл піднімаються в небо руїни замку – корабля.

Збудований у 1640-х роках польським коронним гетьманом, воєводою чернігівським Марцином Калиновським, замок своєю незвичною витягнутою формою дійсно нагадує корабель. Його довжина – 178 метрів, а ширина – 30 метрів. «Носова» частина замку, велична башта, слугувала для спостереження за місцевістю. У випадку нападу ворога річку перекривали греблями, і фортеця-корабель опинялася ніби на острові, серед боліт та ставків.

Читайте також: Топ-10 маловідомих туристичних місць України

Більше добірок про Україну читайте тут.

Автор: Ірина Гарченко.

#Україна#туризм#мандрівник#топ-10#замок#Є_Україна
Більше новин:
Скільки балів віддавала РФ Україні на Євробаченні за останні 12 років
12.05.2016 о 14:26
news photo
Топ-10 сучасних українських письменників
11.05.2016 о 19:00
news photo
Масштабний фестиваль дружби проїхав по містах східних областей України (фото)
27.07.2015 о 18:40
news photo