Авторизація

Політика
ІноЗМІ про Україну: російсько-американські ігри
27.05.2016 о 20:00
image

Цього тижня західні видання писали про Україну, розглядаючи її через призму відносин США і Росії. Навіть освітлюючи довгоочікуване повернення Надії Савченко з російського ув’язнення на Батьківщину, іноземні видання намагалися побачити у цьому зважений зовнішньополітичний маневр Путіна. Проблема санкцій і останні переміщення контингентів НАТО та російських військ поруч з українськими кордонами також непокоїли закордонну пресу.

Незважаючи на США, у ЄС можуть зняти санкції з Росії, – AssociatedPress

У понеділок, 23 травня, інформаційне агентство AssociatedPress опублікувало статтю під назвою «США подовжують санкції проти Росії та сподіваються, що ЄС зробить те ж саме». Координатор політики санкцій Державного департаменту США Деніел Фрайд на початку тижня заявив, що це вдало стримує бажання Росії допомагати сепаратистам на сході України та залучає Москву до переговорів. На думку американського посадовця, якщо б не санкції, ситуація була б набагато складнішою, а «якщо хтось думає, що в Україні не може бути ще гірше, то йому просто бракує уяви».

Також у Associated Press нагадали, що незважаючи на те, що Мінські угоди, підписані у лютому 2015 року, знизили кровопролиття, їх неодноразово порушували як Росія, так і Україна. При цьому, голова дипломатичної місії Євросоюзу в США Каролін Вічіні заявила, що Європа не може гарантувати, що санкції проти Росії буде подовжено у тому самому обсязі. Схожу думку у п’ятницю, 27 травня, висловила канцлер ФРН Ангела Меркель, яка вважає, що, за умов позитивних змін у поведінці Кремля, санкції будуть більше не потрібні. Про це німецький політик заявила після саміту G7 у Японії, на якому після погодження позицій представники країн все ж таки вирішили продовжити економічний тиск на Росію.

Росія занепокоєна збільшенням контингентів НАТО у Східній Європі, - InternationalBusinessTimes

У вівторок, 24 травня, видання InternationalBusinessTimes опублікувало статтю, у якій описало наростання напруженості у відносинах між США та Росією через розгортання військ НАТО на східному кордоні альянсу. Нещодавно, військово-політичний блок заявив, що планує зосередити у Східній Європі та Балтії чотири нових батальйони з метою захисту своїх країн-членів після анексії Криму та агресії на Сході України. Окрім США, свої війська пообіцяли відправити Німеччина і Велика Британія.

У відповідь на це, російська сторона відправила на свій західний кордон три дивізії. До того ж, підписання Чорногорією протоколу про вступ до НАТО минулого тижня занепокоїв російське керівництво, адже тепер у блоці буде вже 29 держав-членів. Посадовці Росії вважають, що така політика альянсу значно погіршує відносини з Заходом.

Адміністрація Обами нездатна стримувати Путіна, - Віктор Ейш у ForeignPolicy

У вівторок, 24 травня, американське видання ForeignPolicy опублікувало статтю колишнього посла Сполучених Штатів у Польщі Віктора Ейша з характерним заголовком «США мають пильно стежити за Путіним і Росією».  Американський дипломат висловив думку стосовно проблемної ситуації зі зростанням російського впливу на пострадянському просторі, а також розкритикував зовнішню політику Барака Обами.

«Минулого місяця всі побачили невтішне відео, на якому російський бойовий літак тренувався атакувати американський винищувач на Балтійському морі. Спочатку ці навчання, потім вторгнення Путіна у Криму та східній Україні, потім зростання російської військової присутності навколо незамінного американського союзника, і Путін вже почуває себе зовсім розкуто. Як ми до такого докотилися? А це почалося тоді, коли Обама і колишня держсекретар Клінтон натиснули кнопку «перезавантаження» відносин з Росією», – так Ейш прокоментував невтішну, на його думку, ситуацію у російсько-американських відносинах.

Автор позитивно оцінив політику збільшення військових контингентів НАТО у Східній Європі, вважаючи це одним із способів стримування Путіна. Проте, Ейш також відзначив кілька вагомих проблем альянсу: НАТО вимагає від усіх країн-членів витрачати, як мінімум, 2 % ВВП на оборону, а це фактично виконують лише Велика Британія, Естонія, Греція, Польща і, у перспективі, Туреччина. Через це у самих США серед конгресменів неодноразово виникали суперечки стосовно того, чому саме Америка повинна утримувати весь альянс за власний рахунок. Незважаючи на це, Ейш наполягає на тому, що американська сторона повинна це робити, тому що іншого способу зупинити Путіна немає.

Фізична бійка для Савченко буде важливішою за політичні методи протиборства, – WashingtonPost

У середу, 25 травня, світові видання облетіла щаслива звістка про звільнення Надії Савченко. Американська газета WashingtonPost опублікувала з цього приводу статтю кореспондента AssociatedPress Єфрема Лукацького.

Журналіст висловив думку, що повернення українки та її, відтепер, активна участь у політичному житті країни, як депутата Верховної Ради, може змінити політичне статус-кво в українському парламенті. Лукацький нагадав, що населення вкрай незадоволене президентом через повальну бідність, корупцію та досі невирішений конфлікт на сході, тому, якщо Савченко атакуватиме чинну українську владу, це зіграє на руку Москві. На думку кореспондента, Надія вже дала всім зрозуміти, що фізична бійка для неї буде важливішою за політичні методи протиборства.

Савченко спричиняє нову метушню в Україні, – AssociatedPress

У четвер, 26 травня, інформаційне агентство AssociatedPress проаналізувало результати повернення Надії Савченко до України. У виданні схилилися до думки, що українська льотчиця може значно розбалансувати і без того крихку політичну систему в Україні, а це може бути на руку Росії. У AP навели коментарі провідних українських політологів з цього приводу. 

«Тимошенко вимагає нових виборів, а голос Савченко їй у цьому допоможе», – прокоментував Вадим Карасьов.
«Харизма Савченко може об’єднати праві та ультраправі сили, що вірять у необхідність відстоювання ідей революції. Такий сценарій може спровокувати вуличні протести і перевибори», – заявив голова аналітичного центру «Пента» Володимир Фесенко.

Вже у п’ятницю, на шпальтах WashingtonPost та інших інформаційних сайтів з’явилася заява Надії про готовність стати Президентом України, «якщо того забажають українці». Також у виданнях припустили, що палка націоналістка Савченко може використати свої популістські заклики, щоб підірвати примирення на сході.

Тим часом, у AssociatedPress припустили, що поки в Україні буде чергова політична криза, за цим буде спокійно спостерігати Путін з Кремля, підбурюючи нестабільність. Американське видання припустило, що дії Савченко дозволять Росії вкотре заявити західним партнерам про те, що в Україні правлять небезпечні націоналістичні сили, що жадають насилля.

Незважаючи на загальну ейфорію, спричинену звільненням Надії Савченко, такий крок Росії, звісно, не міг бути необдуманим. Тепер Путіну набагато легше буде вмовляти лідерів західних країн зняти «нікому не потрібні» санкції. При цьому, звільнення Савченко буде одним з головних аргументів Кремля, мовляв: «Ми вже відпустили вбивцю, як ви просили. Чого ще ви хочете від нас?». Що характерно, рішення про переправлення Надії до України було прийнято російським керівництвом як раз за день до найважливішої міжнародної події тижня – відкриття саміту Великої Сімки у четвер. Як і прогнозувалося, питання санкцій на ньому стало провідним. Виглядає так, немов Путін свідомо беріг Савченко, як козир, що мав вплинути на перебіг переговорів західних держав у найбільш вигідний для Росії момент. До того ж, новоспечений депутат від «Батьківщини» точно не додаватиме стабільності українській владі.

Першою країною, яка напередодні відкрито висловилася за зняття санкцій, стала Німеччина. А це провідна держава європейського союзу, що де-факто представляє економічні інтереси ЄС. Відносно пасивну позицію стосовно санкцій зайняла Франція. Таким чином, європейські країни, до яких так хоче примкнути Україна сьогодні, не виявляють бажання  продовжувати економічний тиск на Кремль. У цьому аспекті Євросоюз прямо виходить зі своїх економічних інтересів, адже йому невигідно порушувати сталі відносини з російським партнером. Через українські проблеми Європа не хоче нести настільки значні збитки.

Проте саміт G7, що цього разу пройшов у Японії, вкотре показав, наскільки сильним залишається вплив США на Європейський Союз у питанні стримування Росії. Незважаючи на численні заяви передових європейських лідерів напередодні саміту, політика санкцій поки що зберігається. Щоправда, російське керівництво робить усе від себе можливе, щоб виправдовувати обрану Заходом політику ставало все важче.

Загострює ситуацію також внутрішній тиск на адміністрацію Обами безпосередньо всередині США. Низка сенаторів-республіканців критикують її за надто слабку позицію по відношенню до Росії. Анексія Криму та проросійський сепаратизм на сході України виглядають беззаперечним підтвердженням послаблення американського впливу у Східній Європі. Рішення НАТО збільшити військову присутність у регіоні виглядає запізнілим намаганням виправити стратегічні помилки. При цьому, сам ЄС усіма правдами і неправдами намагається уникнути своєї участі у російсько-американському протиборстві, яке тільки заважає його сталому економічному розвитку. З огляду на таку ситуацію, новій адміністрації президента США буде важко втримати Європу в поточному курсі.

Таким чином, Україна поступово стає ареною для геополітичного протиборства між США та Росією. Український кордон з обох боків оточують надпотужні військові формування. В українському політикумі постійно прослідковується намагання вплинути на перебіг подій ззовні. Кожна сторона намагається застосувати максимум важелів, обмінюючись політичними ходами. Це вкотре нагадує нам, що Холодна війна насправді нікуди не зникла, вона лише трансформується. Проте цього разу на шахівниці найбільшого двополюсного протистояння – територія України. 

Костянтин Рубель

#Путін#Санкції#Меркель#Надія Савченко
Більше новин:
Надія Савченко вперше прийшла до Ради (ФОТО)
27.05.2016 о 15:35
news photo
На сайті АП з'явилася петиція із вимогою призначити міністром збройних сил України Надію Савченко
27.05.2016 о 13:28
news photo
Савченко розповіла, що сказала б російським ГРУшникам Александрову і Єрофєєву
27.05.2016 о 12:50
news photo
«Відчепись від України!» - Савченко звернулася до Путіна
27.05.2016 о 12:36
news photo
У майбутньому я бачу в Україні українську мову - Надія Савченко
27.05.2016 о 12:14
news photo
Савченко хоче станцювати з балетом Сухішвілі
27.05.2016 о 11:48
news photo