Авторизація

“Ключові кластери щодо реалізації Мінських домовленостей” принизливі для України й суперечать її законодавству
16.04.2021 о 15:35
image

Звернення представників громадянського суспільства Донецької та Луганської областей у зв‘язку із загрозами, викликаними військово-психологічним тиском РФ на Україну та її західних партнерів.

У світлі накопичення військ Російської Федерації вздовж кордонів України та загострення воєнного конфлікту Росії і України на Донбасі, ми вбачаємо кілька загрозливих тенденцій, які можуть призвести до серйозної внутрішньої дестабілізації в Україні та перетворення міждержавного конфлікту на Сході у громадянський конфлікт. Мова йде про можливі намагання Німеччини та Франції схилити керівництво України до замирення з Кремлем шляхом підписання та спроби реалізації принизливих для України та таких, що суперечать її законодавству і Конституції, “Ключових кластерів щодо реалізації Мінських домовленостей”.

Ми переконані, що така спроба веде не до миру, а до політичної та військової капітуляції Києва, звільнення Москви від відповідальності за агресію проти України і створення реальної, а не міфічної як дотепер, загрози громадянської війни в Україні. Протягом всіх семи років агресії і фактичної окупації Росією частини території України Москва попри ясно і неодноразово висловлену всіма демократичними країнами та міжнародними організаціями позицію підтримки України старанно і вперто намагається представити війну проти України, як начебто внутрішньоукраїнський конфлікт. Останнім часом одним з майданчиків системного прояву таких намагань стають засідання Мінської Тристоронньої контактної групи. Ось вже кілька місяців ми бачимо намагання російської сторони, та посередників від ОБСЄ, виключити з процесу обговорення майбутнього Донеччини та Луганщини представників вимушених переселенців з цих регіонів та перетворити Тристоронню контактну групу в, де-факто, п‘ятисторонню. Тобто, в порушення тристороннього формату та документів Мінських домовленостей, представники ОБСЄ та Росії фактично надають фізичним особам з окупованих Росією територій ОРДЛО статус окремих делегацій, намагаючись підмінити в дипломатичному процесі сторін конфлікту, що робить продуктивний діалог неможливим апріорі. Завдяки цим маніпуляціям створюється вигляд можливості прямого діалогу між законною українською владою та окупаційними адміністраціями Росії в Донецьку і Луганську. Таким чином Москва намагається не лише підірвати основи громадської стабільності в України, а й надати докази міжнародній спільноті, що в Україні, начебто, відбувається громадянський конфлікт.

Виступаючи категорично проти будь яких спроб легалізації окупаційних адміністрацій, відкидаючи можливість надання їм монополії на представництво мешканців Донеччини та Луганщини в дипломатичному процесі наголошуємо на необхідності Тристороннього формату в роботі ТКГ. Ми заявляємо про неприпустимість диктату іноземними державами, яке законодавство має приймати чи скасовувати Україна, якою має бути її Конституція, і яким чином вона має звільняти свою суверенну територію в міжнародно визнаних кордонах. Мешканці Донеччини та Луганщини ніколи не виступали за автономію, а тим паче федералізацію України, це є виключно вимогою російських окупантів та їхніх поплічників.

Ми попереджаємо політичне керівництво України, а також представників Франції та Німеччини, що жодні домовленості, які будуть засновані на принципах загравання з російським агресором, надання суб’єктності окупаційним адміністраціям, довільного трактування пріоритету безпеки понад будь-якими питаннями політичного характеру, будуть засуджені громадянським суспільством та викличуть дієвий спротив, як наш, так і всіх патріотів України.

Ми наголошуємо на неприпустимості збереження на Донбасі в будь-якій формі незаконних збройних формувань, які вбивали, позбавляли волі та катували патріотів України. Будь-які спроби зробити це викличуть нашу жорстку і дієву реакцію. Можливі наслідки за дестабілізацію ситуації в Україні та стимулювання російського агресора до подальших дій, спрямованих на руйнацію українською державності, ми покладаємо персонально на Президента України Володимира Зеленського, Канцлера Німеччини Ангелу Меркель, Президента Республіки Франція Еммануеля Макрона.

🔺Підписи:

▪️Федорчук Станіслав, голова правління ГО «Українська народна рада Донеччини та Луганщини»

▪️Реуцький Костянтин, громадський активіст

▪️Єлець Володимир, Голова ГО “Твоє нове місто” (м.Торецьк Донецької області)

▪️Папіна Олександра, організаторка літературно-мистецького фестивалю Кальміюс, журналістка Суспільне Донбас

▪️Черногор Станіслав, Голова ГО “Фонд розвитку громади” (м. Краматорськ)

▪️Потапчук Максим, Голова ГО “Культурно-освітня фундація Лібері Лібераті” (Донецька область)

▪️Батозький Костянтин, директор ГО «Розвиток Приазов’я» (м. Маріуполь)

▪️Овчаренко Віталій, голова ГО «Рух Переселенців Украіни»

▪️Грудкін Андрій, громадський активіст, Коаліція “На лінії зіткнення”

▪️Ардатьєв Іван, «Сватове 24/7» (м. Сватове)

▪️Потоцький Єгор, “Моя Новопсковщина” (м. Новопсков)

▪️Звонок Дмитро, громадський активіст (м. Сватове)

▪️Шаповалов Євген, ГО «Товариство Олекси Тихого» (м. Дружківка)

▪️Березін Володимир, голова правління ГО “БАХМАТ” (м. Костянтинівка/Бахмут)

▪️Курський Олег, голова відокремленого підрозділу ГО «Українська народна рада Донеччини та Луганщини» (м. Львів)

▪️Бородін Максим, громадський активіст (м. Маріуполь)

▶️Українська Народна Рада Донеччини та Луганщини

http://bit.ly/звернення16_4

Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених користувачами.
Блоги від автора:
“Прифронтова”: про війну, про кохання, про ПТСР
16.04.2021 о 15:11
news photo
На Луганщині зафіксовано накопичення техніки і живої сили окупантів
26.03.2021 о 19:38
news photo
Партнери Єрмака допомагали споруджувати палац Путіна
27.01.2021 о 13:47
news photo