Авторизація

Київ
У Києві стягувати борги за водопостачання почнуть колектори. Чому «Київводоканал» пішов на такий крок
03.06.2020 о 11:45
image

Тарифи на воду значно зростуть, а борги за її постачання в столиці будуть стягувати колектори, які запрацюють незабаром. 

Як такі компанії будуть стягувати заборгованість та чи мають право їхні представники відключати воду — у сюжеті Сніданку з 1+1, повідомляє ТСН.

Тепер договір і закон передбачають, що можуть обмежувати або зовсім відключати від водопостачання, водовідведення і всіх інших послуг", - каже директор аналітичного центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

Крім того, у столиці стягувати борги взагалі почнуть колектори.

Товариство змушене звертатись до послуг професійних організацій для збільшення ефективності своєї роботи", - йдеться у повідомлення "Київводоканалу".

Київводоканал у відповідь на офіційний запит "Сніданку" підтвердив, що зовсім незабаром почне співпрацювати з професійними повертальниками боргів. Адже населення винне організації чималеньку суму.

Станом на 1 квітня 2020 року заборгованість населення міста Києва перед товариством за спожиті послуги з централізованого постачання та відведення води становить 566 мільйонів 180 тисяч гривень", - зазначається у відповіді.

 

При цьому у 80% боргу винна лише одна десята споживачів. Саме заради них передусім і укладає угоду з колекторами "Київводоканал": 

Відповідні дії буде застосовано лише до так званих злісних неплатників, чий борг перед Товариством перевищує 1000 гривень або які не здійснювали оплати за спожиті послуги понад один рік".

При цьому обіцяють не чіпати тих, хто не платив за воду під час карантину. Директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко розповів, що до 2018-го року за комуналку українці платили регулярно.

У нас рівень платежів в цілому за комунальні послуги не опускався нижче 92-94%, тобто люди свідомо, люди платять", - каже він.

Ситуація стала погіршуватись тоді, коли закон дозволив відключення. Наприклад, водопостачання через несплату. Коли через одного сусіда могли постраждати всі.

Коли є колективний договір, то виходить, що всі заплатили, один не заплатив, а відключили весь будинок", - пояснив фахівець.

Метод батога спрацював негативно. Люди стали платити гірше, а колектори ситуацію можуть погіршити ще більше. 

Замість того, щоб розібратися в чому причина, укласти договір погашення заборгованості, починають такий моральний тиск. Дуже часто вони наражаються навпаки на певний спротив", - вважає Сергієнко.

Крім того, правила гри для колекторів в Україні дуже розмиті. Водночас незабаром колектори можуть змінитись до невпізнаваності. Від 1 липня набуде чинності  закон, згідно з яким контролювати роботу колекторів почне НБУ. У планах Нацбанку ліцензувати всі такі  компанії і ввести для них норми поведінки. Регулятор передбачає, що загроза втратити ліцензію змусить компанії дотримуватися "принципу доброчесності", зокрема стосовно клієнтів. 

Зазначимо, попри чутки, комунальні платежі не зростатимуть.

Раніше повідомляли, що енергетичний регулятор каже, що компанія Ахметова розхитує ринок електроенергії.

Читайте також:Центр Довженка у Києві закрили через неплатоспроможність

#борги#колектор#Київводоканал#комунальні платежі
Більше новин:
Дайджест головних новин за 2 червня
02.06.2020 о 17:00
news photo
Таємниця довжиною в 70 років: квартира, яку не відчиняли з 1939 року
02.06.2020 о 09:36
news photo
Дайджест головних новин за 28 травня
28.05.2020 о 17:00
news photo
На Південному мосту виникла аварійна ситуація з одним із старих деформаційних швів
26.05.2020 о 11:19
news photo