Авторизація

Iнтерв’ю
Відставка Арсена Авакова залежить, все-таки, в першу чергу від позиції влади й безпосередньо від Володимира Зеленського - Олеся Яхно
03.06.2020 о 16:00
image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Олесею Яхно,українською журналісткою, політичним технологом, кандидатом політичних наук.

Кор.: У Верховній Раді збирають підписи за відставку голови МВС Арсена Авакова. Чи реальна його відставка, на Вашу думку.

Олеся Яхно: На мій погляд відставка Арсена Авакова залежить, все-таки, в першу чергу від позиції влади й безпосередньо від Володимира Зеленського, тому що на такі посади та призначення, мені здається, важлива все-таки позиція влади. Призначення в уряді - це відповідальність влади, тому, незалежно від того, якою є лінія на сьогодні опозиції, а ми бачимо, що вона трошки відрізняється, опозиційна лінія, скажімо, "Європейської Солідарності" та "Голосу" в цьому питанні. Все залежить, все-таки, від позиції влади та безпосередньо Володимира Зеленського. Від того, що якщо Володимир Зеленський вирішить чи занадто сильною є фігура Арсена Авакова і на майбутнє це може сприйматися Володимиром Зеленським як таке, що може мати певні ризики, тоді Зеленський може погодитись і на відставку Авакова. В іншому випадку, мені здається, що відставки не буде.

Кор.: На Вашу думку, чи час йому йти у відставку чи ні?

Олеся Яхно: Я не вважаю за потрібне відповідати незалежно чи це Аваков, чи це може бути будь-який представник Уряду, інший міністр, чи час чи не час, тому що, все-таки, повинні бути певні критерії оцінки діяльності того чи іншого міністра і, мені здається, що якщо ми говоримо про Авакова якраз, то це питання значною мірою більше політичне і воно залежить від політичного розкладу, і все-таки, в першу чергу, від позиції самого президента. Тому немає сенсу, тому що будь-який вислів з приводу того час чи не час, сприйматиметься як політичне бачення, а не як таке, яке має відношення до професійної складової. Я, наприклад, за те, що якщо є якісь претензії та питання до будь-кого з міністрів, то я вважаю, завжди публічне обговорення навіть в Верховній Раді, коли різні фракції можуть ставити запитання, які стосуються безпосередньо професійної складової, я вважаю це дуже правильно, і те, що ми спостерігаємо зараз події по країні, я маю на увазі, за які відповідальне безпосередньо міністерство, то вони теж показують подвійні речі. Якщо оцінювати загалом рівень поліції до 2014 року і зараз, ми бачимо з одного боку, що є правильні нові практики, позитивні, в принципі, як і в кожному відомстві якщо взяти, а з іншого боку ми бачимо, що є старі практики, є якісь дивні речі типу розборок, або те, що відбувалось в Кагарлику, це жахливі речі. Тобто такі дві практики притаманні, в принципі, багатьом силовим відомствам також. Якщо ми подивимось на те ж СБУ, то з одного боку ми чуємо, що СБУ ловить шпигунів, а з іншого боку ми чуємо, що СБУ йде перевіряти Центр Довженка. Це трошки дивно виглядає якось, мені здається. Тому з приводу поліції, так само є якісь позитивні речі, а є речі, мені здається, дуже неприйнятні. Та в цьому сенсі, мені здається, що якщо виникає така потреба і загострюються певні події, то це нормально і це правильно з точки зору суспільства. Я особисто з інтересом слухаю завжди коли представники силових відомств приходять в парламент і відповідають на ті чи інші запитання. Але це стосується професійних складових, якщо ми кажемо про обговорення. Але політична складова, вона зовсім інша, як я вже сказала, вона полягає, в першу чергу все-таки, в позиції влади та безпосередньо Володимира Зеленського, тому що Володимир Зеленський, я думаю він розуміє, і він сам про це публічно говорив під час передвиборчої кампанії, що він вдячний поліції за ту логіку і лінію, яку вона займала під час виборів, тому це питання, знову ж таки, воно стосується, в першу чергу, рішення Зеленського. От ви мене питаєте: правильно чи не правильно, це прийматиметься виключно як політична позиція в одну чи іншу сторону і це неправильно. Тому я не можу сказати правильно чи не правильно.

Кор.: З Держрезерву зникло зерно на 800 мільйонів гривень. Сказали, що його з'їли миші. А якщо серйозно, то хто може бути до цього причетним та чи пов'язано це зі смертю Валерія Давиденка, як Ви вважаєте?

Олеся Яхно: Знову ж таки, це неправильно казати чи можна пов'язувати це зі смертю Давиденка чи ні, бо це в принципі, не правильно. Такими речима, мені здається, повинні займатися слідчі органи. Повинна бути швидка реакція. Про те, що з'їли миші - це недопустимо такого типу пояснення в принципі й це загалом примітивізує ситуацію та владу значною мірою, тому що, мені здається, от те, що ми спостерігаємо як тенденцію, я не хочу безпосередньо чиюсь сферу відповідальності або когось конкретно звинувачувати, але те що ми маємо якісь такі конфлікти, які дуже примітивно характеризують ситуацію і показують доцивілізаційний рівень.

Наприклад те, що ми спостерігали в Броварах, і багато хто каже, що це тема з 90-х. Це в принципі так, там були такі розбори між різними групами, і це виглядає трошки дивно.
Коли звучать слова, що з’їли миші – це теж дуже примітивно. Це означає, що люди відчувають вседозволеність, що такі речі можуть бути допустимі. Відчувається, що ця вседозволеність - це дуже поганий показник. Але це робота слідчих органів, і я також є противником того, щоб виходити і казати, що тут ось треба це вибивати, а тут це, так неправильно. Повинна на це бути реакція.
Від себе повторюсь, що це примітизовує ситуацію і показує вседозволеність. Очевидно, що якась хаотичність, вона все таки наростає. Коли таких скандалів, абсолютно різних: вони можуть мати силовий вимір, корупційний, інколи навіть ніхто не розуміє, де вони можуть виникнути. Скандали, ситуації такі показують певну хаотизацію, в тому числі – на мій погляд, це є наслідком того, що в широкому сенсі відсутня єдина цілісна політика, і дуже часто речі, які декларувалися (боротьба з корупцією, і ін.) - це виключно гасла, а по факту кожне з відомств може вести свою окрему політику, і якщо немає у вас цілісної політики, це означає, що домінувати будуть інтереси окремих груп або окремих персоналій.
Там, де є шпарина, де можна залізти чи щось вкрасти, переділити, влаштувати якусь розбору на фоні відсутності єдиних та цілісних підходів, це завжди буде. При цьому це буде мегарівень, якщо ми кажемо про монополію олігархів у тих чи інших сферах, так і мінірівень: розкрадання, розбірки між угрупуваннями, чи то стосується державних органів і там розкрадання державного ресурсу, чи такі розбірки, як в Броварах.
Отака хаотичність наростає, це негативний сигнал для влади, треба з цим щось робити, переходити від пустих слів про боротьбу з корупцією, за все хороше проти поганого, і все таки, мати цілісне бачення та звертати увагу на реальні процеси, які відбуваються, а не займатися, як це у нас буває часто, виключно політичними справами, якщо ми кажемо про окремі органи. Про те ж ДБР, яке сконцентрувалося виключно на політичній складовій замість того, щоб займатися реальними корупційними справами в топ сфері влади, це за що повинна бути відповідальною ДБР.

Кор.: Ось якраз щодо корупції. Гео Лерос заявив про корупцію в Офісі Президента та партії «Слуга народу» та передав матеріали до НАБУ. За його словами, ці матеріали він взяв з комп’ютера Дениса Комарницького. Чи призведе це до серйозних наслідків та гучних справ, як Ви вважаєте?

Олеся Яхно: Як ми бачимо, це не призводить до цього, і це дивно, адже незалежно від прізвищ повинна бути одна єдина логіка. Ми бачимо є різні види логіки записів з боку влади, наприклад, коли відбувся запис попереднього прем’єр-міністра Гончарука, то реакція президента полягала в тому, що потрібно було розібратися, хто ці записи здійснював. Адже записували посадову особу, представника влади, і тоді було доручення розібратися саме хто здійснював ці записи. І це було на мій погляд правильно так реагувати.

Далі ми бачили, що з приводу плівок Байдена-Порошенка позиція у влади була іншою. Володимир Зеленський сказав, що він очікує вироків і нових справ по Порошенку замість того, щоб сказати, що це є неприйнятним записувати перших осіб, і потрібно, в першу чергу, розібратися, як потрапили ці записи до людини, яка їх оприлюднила, це Андрій Деркач, наскільки це законно, і взагалі подумати, як це виглядає для України, який це авторитет для нас, коли ми постійно когось пишемо, оприлюднюємо. Та і сам Володимир Зеленський з точки зору своєї перспективи - адже якщо ми писали одного президента, то на якомусь етапі можуть записувати і його та оприлюднювати якісь плівки. То був другий тип реакції - політичний, з приводу політичного опонента Петра Порошенка незалежно від того, як це може відбитися на стосунках України з США і як взагалі Україна виглядає у цьому контексті.
Третій тип пов’заний з Гео Леросом, коли ми знаємо, що він оприлюднив ці плівки, і замість того, щоб розслідувати дві складових: як ці плівки до нього потрапили і зміст цих плівок, оскільки мова йшла про корупційні речі. Але ми бачили, що перевірка прийшла до самого Гео Лероса і що публічного продовження це не мало. Ми бачимо, як на це реагував той же Єрмак, який просто почав виправдовуватися, і особисто президент яку займав позицію, і також публічно це коментував.
Ми знаємо, що за кожною з таких речей, якщо ми говоримо про плівки, завжди є політична мотивація, тому що якщо є певні плівки і хтось оприлюднює їх в певний момент, то за цим завжди є якась мотивація політична – чи за когось, чи проти когось. Але важливо як на це реагує влада. Якщо влада реагує не як просто партія чи виключно суб’єкт політичного процесу, а як влада, що несе відповідальність в цілому за країну, то необхідно щоб була єдина логіка. Але цієї логіки немає, і ми бачимо, що в кожній ситуації влада займає різну позицію, коли їй це вигідно. Якщо це буде політичний опонент , то влада займе позицію, що необхідно буде розслідувати, або відразу призначає винних, говорячи, що будуть вироки і т.д., не думаючи, які це матиме наслідки для України.
А інколи, коли це владі не вигідно, коли звинувачують її представників (як було з плівками Труби, Богдана), розслідувати це все невигідно владі, коли це може стосуватися представників влади, звучать їх голоси на записах, тоді просто робиться вигляд, що цих плівок не існує, тоді треба розслідувати, як вони з’явилися, а суть не досліджується. Так неправильно, повинен бути єдиний підхід, але його немає.

Кор.: Дякую Вам за відповіді.

Нагадаємо, раніше Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувалась з народним депутатом від партії "Голос" Юлією Клименко, дізналась її думку щодо карантину та карантинних обмежень і чи підтримує партія ці обмеження.

Раніше кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Ростиславом Шапошніковим, головою громадської організації «Дорожній контроль» на тему корупційного скандалу з керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком та його братом.

Читайте також:“Миші з’їли”: з Держрезерву зникли 2700 вагонів зерна

#Аваков#Відставка#зерно#інтерв'ю#миші#Інфопростір «Є!»#ексклюзив#Олеся Яхно
Більше новин:
ДБР викликає Порошенка на допит у справі «плівок Деркача»
03.06.2020 о 16:32
news photo
Гарні новини
03.06.2020 о 11:00
news photo
Збір підписів за відставку Авакова: стало відомо, хто за
03.06.2020 о 10:00
news photo
Дайджест головних новин за 2 червня
02.06.2020 о 17:00
news photo
Суд зобов'язав порушити справу про втручання Байдена в роботу Шокіна
21.05.2020 о 17:23
news photo
У Байдена прокоментували «плівки Деркача»
21.05.2020 о 10:20
news photo