Авторизація

Iнтерв’ю
Велике інтерв'ю Анни Скороход. Ти/Ви з Сергієм Савінцевим
02.07.2020 о 15:56
image

Народна депутатка України Анна Скороход, яку першою виключили зі складу фракції "Слуги Народу", в ексклюзивному інтерв'ю "Ти/Ви" з Сергієм Савінцевим розповіла про зарплати в конвертах, погрози з Офісу президента, свої зв'язки з Юлією Тимошенко та про те, чому вважає Миколу Азарова – найефективнішим з усіх українських прем'єр-міністрів.

Анна Костянтинівна Скороход — український громадський діяч. Народний депутат України 9-го скликання.

Для тих, хто хоче прочитати, а не дивитись відео, додаємо в текстовому варіанті.

Сергій Савінцев: Вітаю друзі, мене звати Сергій Савінцев і це новий інтерв'ю-проект на просторах україномовного ютубу під назвою "Ти/Ви". Знаєте, я впевнений, що він стане одним з найпопулярніших в нашій країні. В цій програмі ми спілкуватимемось не лише зі звичайними політиками чи відомими людьми до яких, в силу їхнього статусу чи віку, говорять на Ви і звертаються виключно на Ви. В цій програмі ми хочемо показати вам, глядачам, насамперед те, що кожен політик і кожна відома людина – це людина у якої є знайомі, близькі чи родичі, які прийшовши додому можуть до цього політика сказати "Ну ти сьогодні начудив". І сьогоднішньою нашою першою гостею стала народна депутатка України, яка ще кілька місяців тому була у провладній фракції "Слуга народу", тепер вона позафракційна, це Анна Костянтинівна Скороход. Вітаю Вас.

Анна Скороход: Доброго дня.

Сергій Савінцев: Дивіться, дуже взагалі воно прикметно, що ви стали першою гостею в нас і ви стали з Антоном Поляковим першими народними депутатами, яких виключили із фракції "Слуга народу".

Анна Скороход:Слава Богу, що виключили.

Сергій Савінцев: Ви раді, так? Вам відкрились якісь нові можливості чи просто це полегшило вам роботу?

Анна Скороход: Я б сказала, що це полегшило роботу і ти стаєш вільніший в своїх діях, тобі не треба виконувати от ті доручення, які тобі дають. Потрібно пам'ятати, що в нас парламентсько-президентська республіка,а не навпаки. А в нас чомусь Офіс Президента думає, що це він провладний орган і що всі рішення мають прийматися ними.

Сергій Савінцев: Скажіть,по життю ви лідер? Ви любите бути першою?

Анна Скороход: Звичайно, це закладено ще з дитинства, при заняттях спортом, коли ти весь час знаходишся в змаганнях і весь час намагаєшся дістатися більш високої планки, звичайно.

Сергій Савінцев: Я чому це про першість. Всі глядачі мабуть пам'ятають вас саме тому, що Ви напевно перша народна депутатка, яка публічно розплакалася у Верховній Раді.

КАДР З ВР

Сергій Савінцев: Ми зрозуміло не будемо повертатися до тої теми, через що це сталося, бо я так розумію, вам просто слова не давали?

Анна Скороход: Мені не давали слово, мені закривали рота, я не могла відстояти державні інтереси, там мене потім з купою гімна змішували, але я на все дивлюся з іронією, з посмішкою, значить робила дійсно правильно.
Сергій Савінцев: Я тільки хотів запитати, як Ви вважаєте, чи була це адекватна реакція в тій ситуації?

Анна Скороход: Це була трохи гормональна реакція, тому що я була вагітна, і звичайно ні, такого не має бути, тим паче на такому рівні, але вже як сталося.
Сергій Савінцев: Я просто хотів нагадати глядачам хто, бо треба періодично це робити. І давайте почнемо з найактуальнішого, що відбулося сьогодні. Сьогодні був так званий "звіт" міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, ви були так, в Раді?
Анна Скороход:Так.

Сергій Савінцев: Як вам звіт?

Анна Скороход: Звіт, як звіт. Нічого такого я не побачила. Досить цікава особистість, я трохи змінила до нього ставлення, з початку своєї каденції. Поясню чому змінила, тому що коли я до нього зверталася і коли в мене були проблеми на окрузі, коли в мене були великі угрупування з продажу наркотиків, і все інше. Навіть доходило до того, що наркотики продавали в школі, то по моєму зверненню була дуже швидка реакція і прибрали увесь цей непотріб, який знищує наших дітей. Я більше до нього не ставлюся негативно.

Сергій Савінцев: Ви підписували цей документ, який збирає голоси за відставку Авакова?
Анна Скороход: Ні, поясню чому "Дайте кого на заміну. Якщо ви дасте когось на заміну, ми зможемо дійсно оговорити цю кандидатуру, побачити, що так, дійсно, буде сильна заміна. Розмовляймо". Якщо ж ні, то в державі, яка перебуває в стані війни, зносити міністра МВС я вважаю недоцільним і недоречним. Якщо буде адекватна заміна, давайте розглядати це питання.

Сергій Савінцев: Вам не здається, що це трошки переплітається з такою думкою в росіян, що "Хто якщо не Путін?" і те саме "Хто, як не Аваков?", хіба в нас в країні мало людей, які можуть замінити Авакова?

Анна Скороход: Ні, не переплітається, впевнена що є, але їх же не пропонують. Дайте кандидатуру, що ось замість Авакова буде ця особа, і тоді вже можна про щось розмовляти, а от коли бігають й говорять одне, а по факту виявляється інше. Я непогано ставлюся до фракції "Голос", але всі бачать по голосуваннях, що вони з часу до часу входять в таку "Ситуативну коаліцію" зі Слугою народу, коли їм не вистачає голосів для зашкварних, абсолютно не конституційних законів, в них є свої певні залаштункові домовленості з "Слугою народу".

Сергій Савінцев: Це Ви про що наприклад?

Анна Скороход: Я кажу про те, що все, що ви бачите на екрані, за кадром все зовсім по іншому. Всі один з одним домовляються і я ніколи б не подумала, що влада настільки продажна.За копійки. Окрім того продаються державні інтереси, справжні інтереси держави ставляться на другий план перед приватними інтересами.
Сергій Савінцев: Ну ми про копійки ще поговоримо обов'язково тому що Ви ж були того депутаткою, яка це винесла в публічний простір. Я хочу закінчити кейс з Аваковим, мені чому так дивно чути? Тому що в одному з інтерв'ю Ви сказали, що не голосували за уряд Гончарука саме тому, що в ньому був Аваков і Маркарова, якщо я не помиляюсь, вони були з попередньої влади.

Анна Скороход:Це дійсно так, і дійсно коли нам обіцяли нові обличчя, а тут на такі ключові посади для держави ставлять одних і тих самих людей, то для мене це було не зрозуміло і недопустимо.На сьогодні я не підтримую Авакова, я не можу сказати "Я за Авакова" і буду шашкою махати. Ні, але в державі, в якій немає балансу, в якій немає стабільності. Зважаючи на те, що відбувається на місцях, коли в нас повні гойдалки, коли ніхто нічого не робить і коли відбуваються крадіжки, все так низько, так примітивно. Я це розумію, а Авакова бояться. І в Верховній раді велика кількість депутатів, які його бояться, багато депутатів бояться його і поважають.
Сергій Савінцев: Бояться бо він може проявити негатив у вигляді кримінальних проваджень?
Анна Скороход: Ні, тому що він тримає дуже багато нечисті, я вам так скажу.
Сергій Савінцев: Уточніть, що ви маєте на увазі.

Анна Скороход:Дуже багато банд, угрупувань не показують своє обличчя, свій ніс, тільки тому що він їх тримає на гачку. І ми знаємо що відбувалося, там Бровари, Кагарлик, про Кагарлик скажу "Сім'я не без урода", але реакція була дуже швидкою. Я вам чесно кажу, бо й сама тримаю ця справу на контролі і відділок швидко розформовано і ДБР працює.

Сергій Савінцев: Ми уточнимо для наших глядачів, Ви ж мажоритарник і Кагарлик один з Ваших округів.

Анна Скороход: Я навіть не можу сказати, що поліція не спрацювала, справа передана в ДБР, вона розслідується й буде доведена до кінця.

Сергій Савінцев: Ви до речі подавали якісь свої депутатські запити щодо цього? Чи зв'язувалися з жертвою можливо?

Анна Скороход: Вона не виходила на зв'язок, я це розумію, як жінка. Я взагалі не розумію чому її обличчя було опубліковано в ЗМІ. Жінка пережила такий стрес, такого робити не можна просто з моральної точки зору.

Сергій Савінцев: У вас була можливо бесіда? Ви, як депутат мажоритарник, можливо звертались до самого Авакова?

Анна Скороход: Звичайно я зверталася, навіть проводила пресконференцію і виїжджав зі мною голова поліції Київської області, надавала звітність щодо того що сталося, які дії провелися, які в майбутньому плануються проводитись, і ця справа буде доведена до кінця, так само як і справа з Переяславом, коли Голос намагається маніпулювати цією справою, це не так. Вона так само в мене стоїть на контролі, я слідкую за тим, що відбувається і чотирьом особам вже пред'явлено обвинувачення, один з них знаходиться під арештом, двоє з них знаходяться під заставою, неповнолітня особа знаходиться під особистим зобов'язанням.

Сергій Савінцев: Якщо винесуть в зал постанову про звільнення пана Авакова, чи проголосуєте Ви за неї?

Анна Скороход: Не відповім точно на це питання. Якщо буде винесена постанова про звільнення і винесена кандидатура на його заміну, я вже сказала це, будемо розглядати, не відповів на це питання.Якщо просто на звільнення, не проголосую.
Сергій Савінцев: От цей власне, цей випадок в Раді, після якого ви стали відомі, це наскільки я пам'ятаю у вас були свої правки щодо анбандлінгу газотранспортної системи України, так? Скільки у вас було цих правок?

Анна Скороход: Зараз вже не скажу, проте можу перерахувати основні. Я не хотіла щоб від'єднували невід'ємне, щоб газосховища не від'єднували від газової труби тому що вони є попутники. Коли газовою трубою керує держава, а сховищами, які використовуються для стабільного перетоку газу, знаходяться в приватних руках, то давайте будемо реальним, тут буде маніпуляція, заробляння грошей на державній власності. Так само там передбачалося підвищення тарифу, що насправді й сталося постфактум, мене ніхто не чув, ніхто не слухав. В нас дуже люблять кричати про щось одне, але те одне займає маленьку часточку в 10-20 сторінках, а по факту протягують дуже негарні речі.

Сергій СавінцевЯ чому запитую, дуже багато є в ЗМІ інформації, що ці правки були ідентичними тим правкам, які подавала Юлія Володимирівна Тимошенко. Власне коли було саме голосування Юлія Володимирівна просто вийшла з зали, я не знаю чому так сталося, напевно в неї була така позиція. В мене питання, чи є у вас якісь зв'язки з Юлією Володимирівною, чи з партією "Батьківщина"?

Анна Скороход: Немає зв'язків, але ми вже познайомилися, ми з Антоном Поляковим сидимо поруч, ми всі спілкуємося. Я з великою повагою ставлюся до Юлії Володимирівної, в неї великий досвід, великий беграунд, вважаю її досить сильною жінкою, тому що так само вона пройшла дуже багато. Зараз, на сьогоднішній момент, якщо раніше я могла казати "Ой, ви стільки років при владі, ви нічого не зробили", я вам так скажу, зараз начебто і я при владі й ще декілька фракцій при владі, але вони нічого зробити не можуть тому що в них немає більшості.
Сергій Савінцев:А як у вас відносини з Михайлом Волинцем? Це теж народний депутат від Батьківщини.

Анна Скороход: Так само познайомились у Верховній Раді, він відстоює інтересишахтарів, дуже приємна особистість.

Сергій Савінцев: Я просто так розумію, що ви з ним тісно спілкуєтесь, тому що в одному з його інтерв'ю я почув таку фразу що ви хотіли очолити комітет з атомної і ядерної енергетики, тобто напевно ви десь з ним це обговорювали.

Анна Скороход: Ми коли всі прийшли до Верховної ради й в нас був розподіл по комітетах, а ми в одному з ним комітеті, хто на який підкомітет іде. Я озвучувала своє бажання, оскільки пан Герус самостійно поділив на всі підкомітети. Я озвучила чому за нас хтось вирішує, я з самого початку така, як то кажуть "Палець в рот не клади", просто не знаю, так, мабуть батьки виховували, в мене підвищене відчуття справедливості.
Сергій Савінцев: Вас у висновку й не призначили. Мені цікаво, Ви йдете у раду, у вас були якісь співбесіди, я дуже багато бачив, що ви розповідали про ці співбесіди, в принципі адекватне потрапляння в партію "Слуга народу". Ви обговорювали, що хочете бути головою такого підкомітету?

Анна Скороход: Ні, той момент ні, нас розподіляли й стояло питання по комітетах. Так от поки мажоритарники працювали на виборах, списочники поділили ці комітети і ви побачите, що жоден мажоритарник не очолює жодного комітету Верховної Ради, це все мають списочники. Нас навіть не питали хто й куди хоче, там ми якісь анкетки заповнювали, але по факту всіх розподілили так, як захотіли списочники та офіс президента.

Сергій Савінцев: Окей, просто виникає логічне запитання, чому ви йшли у Верховну Раду? Конкретно, для чого ви туди йшли?

Анна Скороход: Тому що я вірила, і від щирого серця сподівалася, що ми щось змінимо в цій країні й дійсно наведемо лад.

Сергій Савінцев:Я маю на увазі конкретніше, ну дивіться є Олександр Ткаченко. До речі ви голосували за його призначення?

Анна Скороход: Утрималась

Сергій Савінцев:А чому?

Анна Скороход: Питання по Одеській кіностудії, і я його задавала так само Олександру Ткаченку. Я б туди не лізла, якби люди не писали, а в мене позиція, що якщо люди задають питання, і якщо йде звернення від людей, я буду виконувати те, що просять виборці, ніж те що мені говорить Офіс Президента або колеги.

Сергій Савінцев: Однак Олександр Ткаченко прийшов з медіасфери й в принципі пішов міністром культури, тобто зв'язок зрозумілий для чого він йшов. Для чого Ви йшли? Чим ви хотіли займатися? Що ви хотіли покращити в Україні?

Анна Скороход: Я йшла, в мене навіть була своя програма, мене цікавило екологічне питання, мене цікавило питання антимонопольного комітету, мене цікавили зміни на ринку електроенергії, бо я розуміла що ж там треба змінювати, я досить довго цікавлюся атомною енергетикою, займалася цим, вивчала питання, готувалася до комітету, до речі не так просто туди потрапити, мене не хотіли туди включати.Я вибивала собі місце.

Сергій Савінцев:Тобто я правильно розумію, Вас по ваші спеціальності не хотіли включати до комітету?

Анна Скороход: Це не моя спеціальність, це моє хобі, те що мені цікаво, це те, чим я займаюся.

Сергій Савінцев:А у вас якась профільна освіта енергетична?

Анна Скороход: Ні, в мене юридична і ми з вами колеги з тележурналістики.
Сергій Савінцев:У вас немає профільної освіти, проте Ви хотіли займатися ядерною енергетикою. Ну це доволі складна галузь, як я собі так уявляю.
Анна Скороход: Дуже цікава, ви собі навіть уявляєте наскільки цікава.

Сергій Савінцев: Мені просто цікаво, а знання, знання повинні ж бути.

Анна Скороход: Я готувалася до комітету, я брала уроки, займалася зі спеціалістами, прочитала багатий кейс документації.

Сергій Савінцев: Коли ви вирішили для себе, що хочете стати народним депутатом?
Анна Скороход: Це дуже смішна історія, насправді я не збиралася і коли йшов відбір я казала "Дайте нам нормальних людей", бо я працювала в ОВК, ми робили вибори як президентські, так надалі і парламентські. Я казала "Дайте нам нормальну людину, моральний стрижень в людині" і мені сказали "А чого ти сама не хочеш піти?".

Сергій Савінцев: І коли ви вирішили? Коли це було приблизно?

Анна Скороход: Це було десь в травні.

Сергій Савінцев: Відповідно три місяці ви вчили атомну енергетику, правильно?
Анна Скороход: Я повністю комплекс енергетичний пройшла.

Сергій Савінцев:Я подивився, у вас було 10 законопроєктів, за весь час який ви подали, і тільки один з них став законопроєктом, точніше постановою "Про недовіру Рябошапці".

Анна Скороход: Я зараз сподіваюся, що все–таки буде прийнятий законопроєкт щодо поводження з побутовими та іншими відходами тому що його всі дуже довго чекають. Як тільки я його подала почався шквал тому що він не враховував інтереси ані пакувальників, ані тих, хто безкоштовно користується комунальними сміттєзвалищами, заробляють на вивезенні сміття.

Сергій Савінцев:Поясність у двох словах, що буде змінювати цей законопроєкт?
Анна Скороход: Ми хочемо добитися, щоб в Україні з'явилися сміттєпереробні заводи, щоб в Україні з'явилися сортувальні заводи й для того щоб ми повторно використовували сировину.

Сергій Савінцев:А в нас зараз не використовують?

Анна Скороход:В нас його зараз немає, а ми хочемо його запровадити.
Сергій Савінцев: Поговорімо про ваш округ,як часто ви там буваєте?

Анна Скороход: Один тиждень на місяць.

Сергій Савінцев: Я вам хочу показати, і наші глядачі зараз теж побачать відео, ви його подивіться, воно десь на хвилину, і після того я поставлю вам питання й попрошу прокоментувати.

ВІДЕО
Сергій Савінцев: Ну ось таке відео, зараз ви звісно прокоментуєте, як я розумію, не так часто ви були на окрузі?

Анна Скороход: Де я була зимою всі бачили, я лежала на карантині і в мене дитина в лікарні перебувала, тому що я хворіла на COVID, всі знають що я народила в цей час. Моя присутність на окрузі завжди є і завжди була, в мене там є громадські приймальні, і на той час коли я вже у зв'язку із 9-м місяцем не могла приїхати то звичайно там були помічники, але по факту я була весь час. Ця особа, Ігор Будюк, він готувався до цього тому що я дуже лобіювала його на призначення голови РДА Кагарлика.
Сергій Савінцев: Пояснімо всі що це було за відео, це був ваш звіт в Кагарлику, я так розумію.

Анна Скороход: Це була конференція, чому в Кагарлик ми перенесли, у зв'язку з тим що було в Кагарлику, і він про це прекрасно знає, тому що зі мною був начальник поліції Київської області і тут ми іншого і не могли робити тому що така трапилася подія, про яку він насправді дізнався зі ЗМІ, от такий в нас голова РДА.
Сергій Савінцев: Чому тоді така реакція була в Ігоря Будюка?

Анна Скороход: Я вам поясню, поряд зі мною сидить Лариса Ільєнко, вона є власником благодійної організації "Київська Русь" і коли я збирала конференцію, оскільки ми домовилися з нею співпрацювати і вона надає багато допомоги по округу, це і продукти для малозабезпечених, це і речі для малозабезпечених, хто потребує цієї допомоги, це інвалідні коляски. Ми разом з нею купували засоби захисту для лікарів від ковіду, для того щоб вони могли працювати бо там навіть не було захисних костюмів, і я хотіла її презентувати, от цю громадську організацію, для того щоб люди розуміли що ми співпрацюємо, що можна звертатися. Так само зі мною сидів у президії голова Київської області та представник ОДА, а в Ігор Будюка батько був обласним депутатом від БЮТ, яку наразі очолила Лариса Ільєнко і його батька та хрещеного вигнали з обласної партії, тому що в них були свої конфлікти. За годину до пресконференції ми з ним розмовляли на "ти", і тому я до нього і звертаюсь на "ти", тому що я не вважала нас друзями, але точно вважала знайомими, тому що він мені допомагав на виборах і коли мені казали "Навіщо? В нього репутація не дуже, він не потягне головою РДА" я казала "Ні, гарний хлопець, повірте, гарний хлопець".

Сергій Савінцев: Ви кажете, ви з ним на Ти.

Анна Скороход:А він мені на Ви.

Сергій Савінцев: І є так само маленький кусочок, це кусочок де Лариса Ільєнко відповідає цьому Ігорю Будюку, я до речі не знав, хто це був. Я теж пропоную аби наші глядачі це побачили.

ВІДЕО
Сергій Савінцев:Можливо він витягував на конфлікт, але в мене виникає логічне питання, дивіться ви приїжджаєте зі звітом на свій округ, я розумію присутність голови Київської ОДА.

Анна Скороход: Це був представник Київської ОДА.

Сергій Савінцев: Я можу зрозуміти його присутність, але присутність керівниці якогось благодійного фонду, нехай вона навіть помагає вашому округу, це все ж таки звіт.

Анна Скороход: Це не звіт, це була конференція, я не звітувалася. В нас була конференція, у нас був звіт щодо ситуації в Кагарлику і ми з нього почали, в нас були потім проблемні питання. Я так само виразилася бо ви собі не уявляєте що робиться на місцях, у мене на окрузі так дерибанять бюджет, там вони все плачуть, що вони бідні й нещасні. Боже допоможіть. Повибивали їм субвенції на спорткомплекси, на школи, я вам чесно скажу, я такого балагану ще не бачила за свої 30 років.

Сергій Савінцев:Яким чином всі ці проблеми пов'язані з керівницею благодійного фонду, яка сидить з вами в приміщенні, причому, я просто поясню нашим глядачам, що Лариса Ільєнко у 2019 році балотувалася до Верховної Ради від партії Батьківщина.
Анна Скороход: Я про це не знала.

Сергій Савінцев: Це відкрита інформація, на сайті ЦВК.

Анна Скороход: Я цього не дивилася, я взагалі не дивилася список БЮТу, я не вхожу у фракцію БЮТ і якщо чесно я навіть лідера партії не знаю.

Сергій Савінцев:Вона не депутатка, вона тільки балотувалася.

Анна Скороход: Я знаю, ну ви ж самі тільки що сказали про це. Але ну, і що? В мене там зовсім інші відносини, зрозумійте, коли ти бігаєш по фондах і тобі всі фонди відмовляють, в мене немає особистих коштів для того щоб я могла покрити, там допомагати людям, як робить це вона. Я не бачу нічого поганого, коли до мене зверталися за допомогою, я вже озвучила, що от ми співпрацюємо, от ви можете звертатись і вам допоможуть.

Сергій Савінцев:А ви не думаєте, що ви це можете не свідомо робити, я не кажу що ви обов'язково та спеціально все робите, це може робитися під місцеві вибори, які от будуть у нас восени, і от власне сидить людина яка не пройшла до Верховної Ради, в неї є можливість очолити якесь місто чи селище міського типу.
Анна Скороход: Дивіться, вона голова районної ради Обухова, це взагалі не мій округ. Щодо місцевих виборів, то я не займаюся виборами місцевими, там є штаб Київської області у "Слуги народу", там до речі зараз теж все ніяк не вирішиться хто ж буде ним займатись, так само як і по всій Україні. Можна закидати, що я приїхала перед виборами, але це не так. Я на це з посмішкою реагую, тому що на сьогодні вже розумію чому так люди себе поводять. Тому що я трохи почала всіх прижимати, тому що я більше не допущу того, що відбувається, я не буду з заплющеними очима дивитися, як знаєте люди по 2 тисячі гривень отримують за свою роботу, а хтось дерибанить мільйони.

Сергій Савінцев:Як закінчилась ця зустріч? Не було продовження конфлікту?
Анна Скороход: Як тільки ми закінчили він встав і пішов, він конфлікт намагався зробити публічний. Я до нього віднеслася дуже спокійно, відреагувала, що тут сказати, молодий хлопець.

Сергій Савінцев: Ви оголосили про те, що народним депутатам від Слуги Народу, додатково в конвертах виплатили по 5 тисяч доларів, комусь 5, комусь 10, комусь 15. Я розумію, що ви не можете сказати хто роздавав і так далі, коли це відбулось, коли їх виплатили?

Анна Скороход: Це не була одноразова акція, вона подовжується і надалі, і по сьогоднішній день і всі отримують конверти. Знаєте ми коли з друзями й знайомими зустрічаємося, так само з колегами-депутатами, то ми сміємося, що при перших-других зборах фракції Слуга Народу всі приїжджали на Ланосах, і їм хтось купував костюм, тому що не мали. А сьогодні всі приїжджають на GL, кубиках, геліках і так далі, з водіями. Всі такі вже стали знакові, всі такі вже в короні всі такі рішали.
Сергій Савінцев: Тобто продовжують виплачувати.

Анна Скороход: Звичайно.

Сергій Савінцев: Коли відбулася перша виплата?

Анна Скороход: Я не отримувала й мені не пропонували тому що я ніколи не виконувала вимог, я весь час говорила як можна за те голосувати чи за інше тому що я читаю законопроєкти й завжди аналізую ці законопроєкти й в мене немає того стадного інстинкту "я натискаю на кнопочку бо всі натискають".
Сергій Савінцев:Так, а дізнались ви коли, що є додаткова зарплата в конвертах?
Анна Скороход: Мабуть, в жовтні, тому що в мене почали депутати запитувати колеги чи отримала я, чи дали мені "п'ятьорік".

Сергій Савінцев:А чому ви зразу не звернулися до правоохоронних органів? Чому ви зробили це після того,як Вам повідомили, що виключають з партії "Слуга народу".
Анна Скороход: По-перше, я не могла оприлюднити докази, все-таки це мої колеги й в кожного свій рівень моральності, в кожного свій рівень як ставитись до того чи іншого. Але ж потім звернулася і вже, навпаки я звернулася до того, але покази вже давали після.

Сергій Савінцев: От ви кажете колеги...

Анна Скороход: Я в НАБУ зверталася. Можна я куртку одягну, я замерзла, ви мене вибачте.
Сергій Савінцев:Друзі ми робили невеличку перерву, Зупинились на питанні, от ви пояснили що ви не хотіли розповідати тому що це були ваші колеги, але проте через 2-3 тижні ви вже вийшли й розказали про це, що змінилось за цей час? Для вас "колега" було це те, що ви були в одній фракції?

Анна Скороход:Я ще раз повторюся що в кожного своє відчуття і свій рівень моральності й чому я не розповідала раніше? Мабуть, я не виносила це в публічність, мені не хотілося це робити, тому що ми все-таки були в єдиному просторі, коли ми стали поза простором, я пішла і все надала в правоохоронні органи й так само Антон Поляков, ми все робили разом в один час. Ми так само були на допитах, але як бачимо по сьогоднішній день всі все знають, але ніякого результату.
Сергій Савінцев:От я якраз хотів запитати що там з НАБУ, немає нічого так? Не рухається це все?

Анна Скороход: Немає, хоча надано було все.

Сергій Савінцев:А коли ви останній раз ходили на допит? Давали якісь свідчення в НАБУ?

Анна Скороход: Ще до нового року.

Сергій Савінцев: Ви в одному з інтерв'ю сказали, що Євген Єнін, а це зараз в нас заступник міністра закордонних справ, який курує напрямки щодо притягнення Росії до відповідальності, як країни-агресора, Ви казали що Євген Єнін вимагав 1,5 мільйона доларів за громадянство Вашого чоловіка. Як це взагалі відбувалося?
Анна Скороход: Це така дуже складна історія, я її дуже не люблю. Я до речі не знала, що зараз він заступник МЗС, чесно шокована бо він був заступником генпрокурора.
Сергій Савінцев:Так, а тепер він вже заступник Міністра МЗС.

Анна Скороход: Так, але я дійсно казала про те що до мене приходила особа, яка казала мені що там не тільки Єнін був, Демчина, Василь, Антибіотик його ще називають.
Сергій Савінцев:Василь Антибіотик, так нехай це залишиться? Як це відбувалося? Я маю на увазі до вас приходить людина і каже "Я від Єніна, Демчини й цього Василя".
Анна Скороход: Це були ті самі правоохоронці, вони спочатку хотіли....Василь Пісний.
Сергій Савінцев:Василь Пісний, так?

Анна Скороход: Вони спочатку хотіли 1,5 мільйона доларів, потім мільйон доларів, потім розуміли що таких грошей, мабуть немає, вже хотіли 500 тисяч, потім 300 тисяч, але Слава Богу правосуддя в нас хоч трошечки незалежне і чоловіка відпустили. Щоб ви розуміли, він перебував в тюрмі.

Сергій Савінцев: Скажіть,ви звертались до правоохоронних органів за те, що у вас вимагали цей хабар?

Анна Скороход: Так, я була в НАБУ і провела там декілька діб, образно кажучи, там по 6-8 годин допити були. Я надавала аудіозаписи, купу матеріалів.
Сергій Савінцев: Ви напевно спілкуєтесь зі своїми колишніми колегами, як зараз відбувається спілкування з офісом президента? Чи Андрій Єрмак веде таку саму політику, як Андрій Богдан?

Анна Скороход: Зі спілкування з колегами так.

Сергій Савінцев: Тобто їх продовжують викликати на килими.

Анна Скороход:Так

Сергій Савінцев:А що можливо змінилось? В кращу чи гіршу сторону?

Анна Скороход: Одне обличчя змінило інше обличчя.

Сергій Савінцев:Нічого не змінилося

Анна Скороход: Знаєте, мабуть тільки що змінилося, люди які відчули смак грошей і для яких гроші вийшли на перший план, якщо вони там, ще минулого-позаминулого року продавали квитки або працювали бігунками, а зараз вони прийшли до влади і їм несуть гроші то планка моральності опиняється на дні. От і все, і в нас в країні нічого не змінилось.

Сергій Савінцев:Я чому запитую, тому що керівник офісу президента, це в принципі та людина, яка найближча до президента і вона напевно формує от цей пул. Глава держави може бути або у вакуумі повному, який йому створює керівник офісу президента, або він може розуміти що відбувається в країні. Ви колись у своїх інтерв'ю говорили, що Володимиру Зеленському напевно все ж таки створили вакуум і він не до кінця розуміє що відбувається в державі. Як ви зараз думаєте?
Анна Скороход: Я перестала бути наївною тому що я весь час, плаваю в гімні й намагаюся щось ще робити. На сьогодні я чітко розумію що всі все знають, всі це розуміють, всі мають інтернет, всі читають новини, просто всі на це по різному реагують.
Сергій Савінцев:Саме Володимир Зеленський, як ви вважаєте...?

Анна Скороход: Він просто знає, він в курсі. Знаєте, коли людина говорить "Я не краду", але при цьому знає що всі навколо, що вся його команда краде, продає, "кришує".Можливо ти не крадеш, але й за Порошенка ніхто не довів, що йому "чемоданчики" носили.

Сергій Савінцев: Я тоді вас процитую, ви це прокоментуєте, це був ваш пост після пресконференції Зеленського, яка була присвячена річниці президентства "Вже не успішний актор, але ще й не президент. Наближається до політики старої гвардії, на 15-й хвилині нудно, на 30-й хочеться вимкнути. Можливо, на жаль, ми просто використали своє право на помилку й просто змінили свій колір з бордового на зелений".

Анна Скороход: Так це мої слова.

Сергій Савінцев: Так і вважаєте?

Анна Скороход: Так і вважаю, на жаль.

Сергій Савінцев: Давайте тоді буквально кілька слів по Вашій декларації, бо ви ж вперше нарешті її оприлюднили. Що особисто мені впадає в око, це просто величезна кількість квадратних метрів землі. У вас там в районі 60 тисяч.
Анна Скороход: Ні, ви що.

Сергій Савінцев: Ну різні ділянки, земельні ділянки я маю на увазі. Там десь 12 з чимось тисяч.

Анна Скороход:Нє-нє-нє, в мене 8 гектарів всього.

Сергій Савінцев: Ну можливо я помиляюся, зараз я відкрию вашу декларацію подивлюся.

Анна Скороход: Там пром земельна ділянка, промпризначення.

Сергій Савінцев: І тільки 8 гектарів?

Анна Скороход: Так, 8 гектарів, в мене більше нічого нема. Є ще на чоловікові, але там "під садівництво" щось таке там, чи 20 соток, чи 17 соток, я навіть не знаю.Це його документи.

Сергій Савінцев: Дивіться, земельна ділянка 5 листопада 2015 року....

Анна Скороход: Там 4 земельні ділянки разом, в Дударківській сільській раді, так, 4 земельні ділянки 8 гектарів.

Сергій Савінцев: Ну дивіться 12 тисяч 535 кв/метрів.

Анна Скороход: Це 1,25 гектара, це ж метрів квадратних, а я в гектарах кажу.
Сергій Савінцев:А звідки ця земля у вас? Це ви її придбали?

Анна Скороход: Так, я її придбала, вона продавалася так.Не приховую, я навіть чоловіка задекларувала, хоча ми офіційно не у шлюбі.

Сергій Савінцев: Добре, тут ви пояснили, так квартира у вас з'явилася минулого року, ви купили в Горі, так?

Анна Скороход: Я не купила, це ми вкладали ще декілька років тому і її добудували. Тому я не придбавала її.

Сергій Савінцев: От знаєте, я коли дивлюся декларації наших політиків, мене трошки дивує така річ, в готівці великі суми. Наприклад, у вас 20 тисяч доларів, в чоловіка, якщо я не помиляюся 150 тисяч доларів. Готівкою на банківських рахунках дуже мало. У вас є тільки кредитні картки. Чому так? Чому ви не тримаєте в банках?

Анна Скороход: Не довіряю банкам.

Сергій Савінцев: Взагалі? Чому?

Анна Скороход: Я навіть на сьогодні користуюся готівкою Весь час списують якісь комісії, змінюють правила гри, спочатку ти цього не помічаєш, а потім ти завжди смішні борги винен. Але я не дуже люблю банки. А ще зважаючи на те, як в нас було під час влади Порошенка знищена, яка кількість банків, яку кількість грошей вивели, яку кількість грошей втратили люди, а ще зважаючи на те, що був прийняти антибанківський закон, який взагалі нічого не повернеш.
Сергій Савінцев: Ви знаєте,ви зараз говорите доволі гучні слова, тому що нас будуть дивитися люди, які в принципі тримають гроші на банківських рахунках і коли народний депутат говорить, що це небезпечно...

Анна Скороход:Для мене це небезпечно.

Сергій Савінцев: Через те, що вас можуть політично переслідувати, так?

Анна Скороход: Ні, причому тут політичне переслідування?! Дивіться, на сьогоднішній момент НБУ в одне рішення може ліквідувати банк і дане рішення не може бути оскаржене в суді, ви це розумієте?

Сергій Савінцев: Це по новому закону, який прийняла верховна рада.

Анна Скороход: Так, бо можна ....я не кажу про довіру банкам, я не довіряю НБУ, який в цілому окрема держава в державі і який наділений повноваженнями, якими жоден національний банк не наділений у світі.

Сергій Савінцев:Одним словом краще не тримати зараз в Україні.

Анна Скороход:Не в Україні так точно.

Сергій Савінцев:Знаєте, мені подобається ваша відвертість насправді.
Анна Скороход:Ви запросили я відповідаю.

Сергій Савінцев:Можливо тоді перейдемо на ти?

Анна Скороход: Залюбки.

Сергій Савінцев: Ань тоді я пропоную чай, каву і перемістимось.

ПЕРЕБИВКА

Сергій Савінцев:В нас є рубрика "голос фейсбуку називається" ми заздалегідь анонсуємо нашого гостя і просимо щоб люди в коментах під постом, до речі друзі ви можете це робити на фейсбук сторінці й на телеграм каналі інфопростору "Є", а також на моїй сторінці у фейсбук Савінцев TV. І пропоную тобі відповісти на них. Отже, Євгеній Боднарчук "Разумков каже, що треба змінити закон про "Державну мову", що саме він хоче змінювати? Щось знаєте про це?"

Анна Скороход: Я думаю що мовиться про те, що було подано Максом Бузанським,чесно кажучи я не читала цей законопроєкт тому що він не виносився на голосування, але щодо мови то для мене взагалі питання мови і віри це такі спекулятивні питання оскільки всі ми різні, всі спілкуємося різними мовами, всі віримо в єдиного Бога, але в різній церкві, тому я вважаю що такі питання взагалі не треба підіймати тому що вони роблять розбрат у суспільстві, завдяки ним маніпулюють суспільством, під соусом цих питань протягують жахливі речі, типу знаєте "поки люди там сваряться" вони візьмуть кредит у приватної особи під великий відсоток, чи ще щось, тому треба більш з повагою ставитися один до одного, і розуміти, що хтось в нас російськомовний, хтось україномовний, хтось польською говорить, хтось румунською говорить.У мене є друзі які спілкуються вірменською між собою, треба поважати один одного і не давати спекулювати на таких питаннях.

Сергій Савінцев:Ну але ж все ж таки державною повинна залишатись українська?
Анна Скороход:Звичайно, це безперечно, державна мова одна, вона українська, я нічого проти неї не маю, я на ній спілкуюся, можливо десь проскакують русизми, тому вибачте.

Сергій Савінцев: Марія Павлян "Кого вважаєте найефективнішим президентом і прем'єр-міністром з тих, що були?"

Анна Скороход: Це важке питання.

Сергій Савінцев:Ну в нас їх не так багато було насправді, якщо в Америці це 45 чи 46 Трамп, то в нас їх всього 6.

Анна Скороход: Я згадую там Кравчук, ну, мабуть його взагалі можна не розглядати, дуже короткі терміни, там не було нічого такого яскравого. При Кучмі дуже багато було зроблено те, чого б не хотілося, взагалі якщо так подивитися всіх президентів, то вони плутають управління державою з управлінням корпорацією. Тому що весь час якщо подивитися, в нас передувала якась корпорація Кучма-Пінчук, зараз Ахмєтов вийшов на перший план. Ми між собою називаємо Кабінет Міністрів "лавочкою ДТЕКу".

Сергій Савінцев: Це хто так називає?

Анна Скороход: Ну ми між собою називаємо

Сергій Савінцев: Ти й Антон Поляков

Анна Скороход:Ні-ні, чого? Я наприклад нічого проти ДТЕКу не маю
Сергій Савінцев:А тебе з ними пов'язують, ти ж в курсах

Анна Скороход: Я знаю, і з Коломойським пов'язують, і з ким мене тільки не пов'язують, взагалі я на виборах була ще й коханкою там, кого я тільки коханкою не була.
Сергій Савінцев:Все ж таки хто найкращий?

Анна Скороход:Немає найкращого.

Сергій Савінцев: З прем'єрів?

Анна Скороход: Не знаю, так само до всіх дуже забагато запитань. Але можливо я зараз скажу фразу після якої мене вважатимуть "агентом Кремля", що я там щось погане проти Євромайдану, це не так, я навпаки підтримую, дуже поважаю цю революцію, але я пам'ятаю, коли виступав Азаров, він казав які ми будемо мати економічні наслідки. Я пам'ятаю коли виступав Азаров, і він казав які ми будемо мати економічні наслідки, а всі там гупали, я не пам'ятаю хто, просто в мене як "відпечаток" такий в пам'яті і все сталося як він казав. Він дуже грамотний, Азаров,хоча я не підтримую Януковича. Якщо судити по кваліфікаційним якостям, якщо судити по розумовим здібностям, по фаховим здібностям, напевно Азаров. Жахливі речі, знаю, для всіх я, мабуть стала "Проти України", але це не так, я навпаки за Україну, я кажу про фаховість.

Сергій Савінцев: Ти знаєш, я не знаю які в нього економічні...зараз до речі зможеш прокоментувати, але мені здається коли людина не може за стільки років вивчити мову своєї держави, а він державний чиновник, це ж от ця "азірівщина" від нього й пішла. До речі сьогодні Аваков виступав в Раді, що я для себе вияснив, йому треба репетитора.
Анна Скороход: В нього проблеми, так.

Сергій Савінцев: І от те саме в Азарова. І мені здається що людина, як ти кажеш настільки фахова, вона б могла вивчити мову своєї держави.
Анна Скороход: Він дійсно дуже сильний економіст. Я скажу так, дуже багато людей, які б могли вивчити там англійську мову, вони не можуть її вивчити. Ну не дано, ну просто не дано. Але якщо дивитися саме на фаховість, то він був одним з найсильніших.
Сергій Савінцев: Давай копнем, чому ти вважаєш, що він був в економічному сегменті дуже фаховим?

Анна Скороход: Тому що всі ці реформи, які планувалися, і якби вони були реалізовані, всі ті економічні розрахунки, які робилися. Всі ті економічні передбачення, які робилися, все так і сталося.

Сергій Савінцев: Ти розумієш, що зараз говориш по суті таку річ, бо це ж уряд Азарова розвернувся, зрозуміло, що Янукович поїхав.

Анна Скороход: Я не підтримую ані Януковича, ані уряд Азарова. Ми зараз говоримо про особистість, який з прем'єрів був найбільш фаховим.

Сергій Савінцев: Так, але ти кажеш, що от його розрахунки були правильними. Тобто виходить, що ось цей розворот від Євросоюзу до Росії, був правильним, тому що це були його розрахунки.

Анна Скороход: Ні, не розворот, я не кажу про розворот. Я взагалі не підтримую інтеграцію ані до російської сторони, ані до європейської сторони, тому що ми так само бачимо, що на заході дуже багато бруду от цього всього. Я вважаю,що ми маємо йти своїм шляхом взявши найкраще, поєднавши найкраще і втіливши в Україні найкраще. А в нас так виходить, що ми все кудись від когось бігаємо, ще й з протягнутою рукою, нас всі, вибачаюся, мають і ні за що там, за "бананову республіку", так якусь? І взагалі на заході, щоб ви розуміли,коли я спілкуюся зі своїми друзями, а в мене дуже багато друзів там, то вони до України ставляться як до недорозвинутої країни, в якій процвітає корупція і гарні жінки, от це вся асоціація в них з Україною. Це сумно і для мене, як для людини, яка хоче жити в цій країні, яка хоче, щоб її діти росли в цій країні, для мене це жахливо. Але знову повернемося до фаховості, з усіх прем'єрів, якщо дивитися фахову точку зору, не казати про хто куди розвернувся загалом це не він розвернувся, а Янукович.
Сергій Савінцев: Ну він був одним зі стовпів Януковича, я думаю він мав все ж таки вплив на прийняття рішень.

Анна Скороход: Я думаю що там дуже багато людей мало вплив і взагалі ніколи немає правди в таких питаннях. Правда це дуже таке специфічне поняття бо вона завжди в кожного воя.

Сергій Савінцев: Ну окей, я думаю тобі прилетить за те, що ти назвала...
Я зараз так, зараз всі скажуть що "Боже, це ворог Кремля" але я ще раз хочу наголосити що я не підтримую ані Януковича, я дійсно вважаю, що то була злочинна влада і те що творилося з людьми це неприпустимо і так само я не підтримую уряд Азарова, але якщо дивитися на фаховість всіх прем'єрів, яких я пам'ятаю, я не всіх пам'ятаю, то я б напевно відмітила Азарова і Тимошенко.
Сергій Савінцев: Ти знаєш, от відповідь...от все, що про тебе пишуть в інтернеті...у відповіді ти даєш от цей вогник, я не знаю свідомо чи не свідомо, але ти даєш вогник, аби тебе пов'язували з БЮТом і знов даєш вогник, аби тебе пов'язували з Медведчуком, от реально.

Анна Скороход: А от тепер дивись, БЮТ і Медведчук, які разом не пов'язані.
Сергій Савінцев:Дописувачі пишуть, що Тимошенко дуже близька до Медведчука, до речі, якщо чесно ну згадаймо ширку. Ширка ж була Тимошенко-Янукович. До речі зараз, якщо чесно по деяких питаннях вони взагалі в унісон говорять, тому...
Анна Скороход: Взагалі політика, ну як сказати, це все одно не буде чути дуже велике коло людей, я сподіваюся, називається проституція. От вся політика це проституція. Коли я туди йшла, я вірила, що це не так, на сьогодні я можу з впевненістю сказати, що це проституція і продаються всі, і купують всіх. І дивлячись на все, що відбувається, коли люди один з одним на публічному просторі можуть "глотки" один одному гризти при цьому коли виходять за межі Верховної Ради, або там за межі студії, вони потискають руки, цьом-цьом, ой який ти класний, ти теж ну давай до зустрічі. Цинізм, продажність і я вже, якщо так казати що там Медведчук з Юлею пов'язаний, то вже можна сказати, що і Слуга Народу пов'язаний з Медведчуком, і Слуга Народу пов'язаний з Юлею, і ЄС і всі один з одним переплетені.
Сергій Савінцев: От до речі дуже влучне питання наступне буде він Інни Січковської, зважаючи на те все, що ти попередньо сказала про продажність всіх і вся "Запитайте в неї чи є в цій партії, я так розумію "Слуга народу", люди які дійсно прийшли заради країни чи лише заради своїх інтересів. Та чи варто там комусь вірити?".

Анна Скороход: Якщо спочатку їх було досить велика кількість, на сьогоднішній момент, відчувши смак грошей, там ще залишились такі люди, дійсно, але їх від сили 5%.

Сергій Савінцев:Ігор Левицький "Що вона собі уявляла, коли йшла в той цирк?". Я так розумію це Верховна Рада.

Анна Скороход:Так, це цирк під куполом, болітце, я б сказала болітце. Всі мені кажуть "заспокойся", колеги, які вже більш досвідчені, які вже пройшли досить довгий шлях, причому з зовсім різних політичних сил. Зовсім різних політичних поглядів, але вони всі тримаються однієї думки "чого ти нервуєш, це нормально, таке життя, так завжди було, заспокойся". Я не можу заспокоїтись, такий в мене дурний характер. На сьогодні я можу сказати, що вірила в чудо, я дійсно вірила, що прийдуть нові обличчя. Прийдуть нові люди, молоді, емоційні, які хочуть щось змінити, зацікавлені в державних інтересах, які зацікавлені залишатися в цій країні. На сьогоднішній момент я вірю в перевибори, і я вірю в те, що осінню Верховну Раду розпустять, і разом з місцевими виборами будуть вибори до Верховної Ради, я поясню чому, тому що дуже багато цього гімна, якого понаприймали, його просто спустять на цю Верховну Раду, Володимир Зеленський скаже "Це не я, це вони. Царь хороший, бояре плохие", тому всі на перевибори. Я вірила що дійсно буде команда, я вірила в те, що ми зможемо щось змінити, але поїхавши в Трускавець, вже на той момент, коли ми всі зустрілися, я подивилася на ту зборну солянку, чесно, я жахнулася. Це парламент, мабуть найкорупційніший в офіційній сфері, всі говорять про зарплати в конвертах і ніхто навіть не намагається сказати що "Ні, це не так", всі просто уходять від відповіді. По-друге, це найдешевший парламент, тому що дійсно занадто важливі державні рішення приймаються за 10-20-30 тисяч доларів.

Сергій Савінцев:Ну ти розказуєш, в принципі я думаю що це в багатьох на думці, от те що ти зараз говориш, а тобі тоді не соромно, ти ж усвідомлюєш, що була частиною цієї провладної фракції, зараз ти просто частина цього парламенту, тобі не соромно?
Анна Скороход:Мені не соромно, я як спочатку притримувалася своїх принципів, навіть бувши в провладній фракції, так і притримуюсь їх на сьогодні і куди б нас з Антон Поляковим зараз не ліпили, якими б агентами нас не робили, з ким би нас не намагалися поєднати, на сьогодні ми самі з собою.

Сергій Савінцев:Ти плануєш балотуватися, якщо будуть перевибори, як ти кажеш. Ти плануєш балотуватися до Верховної Ради?

Анна Скороход: Я в роздумах, я не можу зараз точно відповісти на це питання, скоріше так ніж ні, тому що все-таки це затягує і це такий, це так само якийсь адреналін.
Сергій Савінцев:А якою партією ти себе бачиш? Прийняли ж виборчий кодекс, мажоритарки немає.

Анна Скороход: Якщо мої припущення здійсняться і дійсно будуть вибори восени , я не знаю від якої партії йти, чесно кажучи. Якщо їх не буде осінню, я сподіваюся що з'явиться якась інша політична сила, яка хоча б на 50% думатиме про державу, а не про власні інтереси, або інтереси окремих груп чи олігархічних кланів.
Сергій Савінцев: Щоб відрізати, "Батьківщина", ОПЗЖ, до них підеш?

Анна Скороход:Ні.

Сергій Савінцев:Добре. Поговорім про коронавірус.

Анна Скороход: Хоча ти знаєш так, шоб відрізати, ти кажеш, "Батьківщина", ОПЗЖ, до них підеш? Я кажу ні, а потім думаю, а фіг його знає? А можливо ми зараз візьмемо і переформатуємо когось повністю.Не знаю. Побачимо. Але я кажу нова політична сила.

Сергій Савінцев:Ти ж в нас була н'юсмейкером по коронавірусу.

Анна Скороход:В мене вся сім'я перехворіла, навіть маля.

Сергій Савінцев:Мені здається, що я перехворів ще в лютому, бо в мене був дуже легенький перебіг, в мене був сухий кашель і в принципі трохи температура підіймалася, більше нічого не було. Як в тебе це було?

Анна Скороход:В мене температура, кашлю не було, але я не відчувала запахів, так само чоловік. Були сильні головні болі, ломота в усьому тілі, слабкість, ледве стояли на ногах. В принципі можна сказати, що я двічі перехворіла. Я хворіла до того, як потрапила з дитиною в лікарню, і вже бувши в лікарні я думала що пішла на поправку, але мене знов накрило, я ще раз це все пройшла, але вже лікуючись і приймаючи антибіотики й приймаючи рекомендовані таблетки.
Сергій Савінцев:Скільки ти по часу лікувалася?

Анна Скороход:Взагалі я випала з життя з карантином десь на 40 днів.
Сергій Савінцев: Ого.

Анна Скороход:Так, хоча я знаходилась дома, звичайно я все одно була в курсі от я щось там, що могла дистанційно робити я робила. Не можна сказати, що повністю стала робота, ні, в мене слава Богу є гарні помічники і апарат працював.
Сергій Савінцев: Я так зрозумів, ти не була в критичному стані?

Анна Скороход:Найважче переніс син, тому що він захворів, йому було 1.5 місяці, хоча нам всі казали "Та не хвилюйся, він поза загрозою". Але захворіла дитина і ми потрапили в лікарню, він найважче переніс, потім коли з чоловіком зробили КТ, в нього було вражено 2/3 легенів. В мене так само, хоча не показував рентген нічого, тільки КТ.
Сергій Савінцев:Ну, слава Богу зараз вже все....

Анна Скороход: Так, так ми лікувалися всією сім'єю, дитині передавалося через молоко, ми приймали от ці антиспідозні ліки.

Сергій Савінцев:До речі друзі, зараз в коментах почнеться " В неї новонароджена дитина, а вона ходить по інтерв'ю розповідає". Аня прийшла з дитиною.
Анна Скороход: Він зі мною і в комітеті, поки я у Верховній Раді, я годую просто. Не маю достатньої кількості молока, щоб залишати вдома, тому він в мене в комітеті спить, а я до нього бігаю годувати.

Сергій Савінцев: Ти хворіючи зіткнулася з українською медициною чи все ж таки користувалася приватними клініками?

Анна Скороход:Я була в державній клініці, в маленькому боксі, але у клінічного відділення є спонсори, тому я не можу сказати, що я була в жахливих умовах, просто трохи тіснуватий, трохи мало місця. Нікуди не випускають ти сидиш за склом і за тобою стежать, ти піддослідний кролик, ти не можеш вийти на вулицю, т не можеш нікуди пройтися, ти весь час знаходишся в замкнутому просторі з маленькою дитиною. Все в житті проходить, все дається не просто так і я вважаю, що все що з нами відбувається робить нас сильнішими, або перевіряє нас на стійкість.
Сергій Савінцев:Річ у тому що ти десь на днях виступала в раді, ти дуже сильно розкритикувала українську медицину і я от просто думаю чи це в тебе такий досвід, який ти набула під час коронавірусу, чи звідки?

Анна Скороход:В мене є округ, на якому я буваю кілька днів в місяць, за виключенням того часу коли я народжувала і коли була на карантині. До мене звертається шалена кількість людей, до мене телефонують журналісти,які проживають. У фесбуці, якщо хтось не знає, я відповідаю сама можливо не година в годину,можливо не день в день, але я відповідаю на повідомлення, ті повідомлення, які є досить важливі, досить серйозні, ми з ними починаємо працювати з цією інформацією, намагаємось щось виправити. В людей немає аптек, їх позакривали, в людей немає транспортного сполучення, в селі тисяча людей проживає, а в них маршрутка ходить до міста, раз на тиждень. Та ще й ходить по таку годину, що ти приїжджаєш, в тебе пів години побути в місті, ти маєш їхати назад. В нас не всіх є машини, а там взагалі час зупинився, я вибачаюся,але поїдьте подивіться. Нам тут розповідають в Києві про державу в смартфоні, а там в людей кнопочні телефони й не всюди зв'язок ловить. Просто це реалії життя, поїдьте подивіться, і коли мені розповідають, ой все так класно, я кажу поїдьте подивіться. Коли до мене приходять лікарі й питають "Що я можу купити на 4 тисячі гривень? Мені виплатили зарплату". Або коли людям зрізають повну ставку бо нема з чого платити зарплату, то по факту вони працюють повну ставку, отримують по 2 тисячі гривень. Де таке бачили?
Сергій Савінцев:Це все зрозуміло, але я коли чую критику в бік реформи медичної, мене завжди цікавить питання, а раніше краще було?

Анна Скороход: Так.

Сергій Савінцев: Поясни, будь ласка, чим було раніше краще.

Анна Скороход:Я поясню, з дитинства ти приходиш в лікарню, тебе приймав лікар?
Сергій Савінцев: Так, але визначений твій, який в тебе є, спочатку у в лікарні.
Анна Скороход: Це зараз ти маєш прийти до сімейного лікаря, а потім сімейний лікар направляє до кого йти.

Сергій Савінцев: Я зі Львова сам і я точно пам'ятаю, що ми приходили до лікарки, яка працювала в нашій поліклініці й от в чому була суть, що тільки до неї ми могли ходити, тому що ми були прописані за цією адресою. А зараз на щастя, живучи в Києві я маю сімейного лікаря. Тобто не за пропискою.
Анна Скороход:В мене такого не було, але давай будемо дивитись на інше. Закривають лікарні, наприклад ти живеш в селі Стай. Тобі для того, щоб доїхати до ЦРЛ необхідне транспортне сполучення, яке я тобі сказала як працює. Це вже складно.

Сергій Савінцев: Ну транспортне сполучення не відноситься.....

Анна Скороход:Я не про це. Фах в тебе в селі, той же сімейний лікар, до якого ти міг звернутися, або отримати першу допомогу, його закрили у зв'язку з медичною реформою. Швидку ти викликаєш, а вона тобі каже, що не приїде "їдьте самі". Щоб ти розумів я знаходилася з дитиною, в дитини температура, важке дихання, дитина кричить, я викликаю швидку, кажу що в мене ковід і таке інше ,пришліть, будь ласка терапевта, це субота, а мені кажуть "в понеділок" і то, вони ще не знають кого викликати "не везіть дитину в лікарню, тому що ви ж ковід-інфіковані". Це нормально? Або коли швидка приїжджає через 2 години, тому що одну райлікарню закрили, а для того щоб з іншої лікарні до тебе доїхали, дорога займає дві години, це нормально? Або коли ти приходиш в центральну районну лікарню, там де були всі лікарі загалом, а їх вже половина там немає тому що їх скоротили й тобі треба їхати в Білу Церкву, а тобі щоб доїхати в ту Білу Церкву я не знаю як це зробити.Це нормально? Я не думаю. Коли на сьогоднішній момент в тебе беруть плату за прийом,одного лікаря. Так, ти можеш мені зараз сказати "та ми завжди за все платили", комусь шоколадку, комусь в кишеню поклади, але це скоріш запитання до нас. На сьогоднішній день ти будеш класти шоколадку і платити так само поза касою, але ще й будеш в касу платити. У людей, в яких пенсія 2 тисячі гривень, і які не можуть сплатити комунальні послуги, які не можуть собі купити ліки, для них це катастрофа.

Сергій Савінцев: Ти знаєш я розумію про людей, у яких дуже мало грошей, вони не можуть оплатити. Але от в плані офіційної плати я трошки не погоджуюсь бо я буквально на цьому тижні був в отоларинголога, я сплатив офіційно 73 гривні по терміналу , з чеком, мені все це видали.

Анна Скороход: Я ж не проти , а до цього ти сплачував?

Сергій Савінцев: Чотири роки тому ходив, ні не сплачував....

ПРОБЛЕМА ЗІ ЗВУКОМ

Анна Скороход:Я тобі так скажу, просто за останній час багато клінік було відбудовано, дуже багато закуплено нової техніки й це ніяк не пов'язано з медичною реформою.
Сергій Савінцев: Чому? Значить в цих поліклініках з'явилися гроші чи за чиї гроші?
Анна Скороход: Це державне фінансування.

Сергій Савінцев: Правильно. Медична реформа в нас полягає не в переробленні, зараз кажуть що це не реформа медичної системи, це реформа фінансування медичної системи.

Анна Скороход:Я тобі поясню,на сьогодні лікарні переводять на фінансування територіальної громади, територіальні громади не спроможні фінансувати ті лікарні які їм ставлять на баланс. В них просто немає коштів, тому лікарям не виплачуються зарплати, скорочуються кількість лікарів, в мене дуже негативне ставлення до цьої медичної реформи, тому що я знаю що відбувається поза Києвом. Звичайно мене особисто така медреформа не дуже зачепила, я слава Богу можу собі дозволити піти в приватну клініку, але більшість людей в нашій країні цього зробити не можуть і не треба порівнювати всю Україну з великими містами в яких є можливості та гроші, в яких є бюджети. Від'їдьте 100 км від Києва і ви жахнетесь.
Сергій Савінцев: Тут я згоден, напевно ми не бачимо, що відбувається за Києвом.
Анна Скороход:Однак я ще додам, я за страхову медицину. Проте я вважаю, що ми її повинні розподілити на декілька етапів, на першому етапі усю цю соціальну складову, яка себе не може забезпечити тими виплатами, які мають бути зроблені, тут має зробити держава, а ці люди які можуть забезпечити, які працюють, які отримують нормальну зарплату, в них можна робити ці відрахування і страхування, як це робиться в багатьох країнах світу. Я підтримую такі ініціативу, щоб просто за 5 років перейти на повну страхову медицину.

Сергій Савінцев: Поговорім ще трошки про персоналії, наприклад Давидом Арахамія, друзі це голова фракції Слуга народу, ти подала до нього до суду за честь і гідність, я так розумію. Що зараз з цією справою?

Анна Скороход:Її повернули оскільки заявили, що не бачили, що Давид Арахамія в чомусь мене публічно звинувачував, це Печерський суд, я подала апеляцію й по сьогоднішній день вона десь в апеляції.

Сергій Савінцев:Давай просто роз'яснимо, бо люди не зовсім розуміють...
Анна Скороход: Він публічно звинуватив мене в тому, що я пропонувала депутатам хабарі в комітеті за голосування по 3 тисячі доларів, що я ходжу з охороною, яка погрожує там, що чоловік погрожував. Ну просто сміх, якщо чесно.
Сергій Савінцев: Коли ти останній раз щось передивлялася в цій справі? Що з нею?
Анна Скороход: Вона досі в апеляції не розглянута.

Сергій Савінцев: Ти також в одному з інтерв'ю говорила, мені дуже цікавий став це вислів, що Кива дуже розумна людина.

Анна Скороход: Так.

Сергій Савінцев: Ти так справді вважаєш?

Анна Скороход: Так, і якщо тобі вдастся взяти з ним інтерв'ю, ти так само думатимеш.
Сергій Савінцев: Те що зараз він робить на екрані.....

Анна Скороход:В нього епатажний такий імідж, в нього епатажна подача, але якщо ти з ним поспілкуєшся, а ще й по правоохоронній діяльності, він дуже розумний, дуже порядний, він тримає своє слово, він мені дуже багато допомагав, але я не через це його захищаю.

Сергій Савінцев:А через що ти його захищаєш?

Анна Скороход: Він дійсно дуже цікава особистість, він професіонал у своїй сфері.І він має дуже високу повагу серед тих, з ким воював і серед своїх побратимів ти так само можеш про це дізнатись.

Сергій Савінцев: Ну я б посперечався, нещодавно Андрій Білецький говорив про Киву, я так розумію в них був тісний контакт. За словами Білецького Кива їздив туди, як військовий туризм, приїхати, сфоткатись, поїхати.

Анна Скороход:Це не так. Це слова Білецького, давай не забуваймо що він так само політична фігура і коли він знаходився в одному руслі або в конкуренції з кимось, то ти відстоюватимеш власні позиції. Я скептично ставлюся до таких висловів, я не знаю нічого про Білецького, я нічого не можу про нього сказати, але от знаєш, коли я так само дивилася на Киву, думала так дивно себе веде, але коли я з ним поспілкувалася, консультувалася по правоохоронній діяльності, коли ми розибрали деякі законопроєкти. Я ось з Юлею Яцик, я ось завжди коли законопроєкти стосуються правоохоронних органів, або там кримінального кодексу, чи ще щось, я зажди раджуся з Колею Галушко, Юлею Яцик, Іллєю Кивою, Мамкою. Для мене це професіонали своєї сфери, вони розуміють що і як і я до їх думки прислухаюся до того ж вони дійсно можуть тобі дуже фахово й професійно розкласти що і як, де як працює, чи буде працювати, чому так або інакше.
Сергій Савінцев: Давай коротко по землі, ти утрималась чи проти проголосувала?
Анна Скороход:Проти.

Сергій Савінцев: Чому, чому ти вважаєш, що в Україні не повинен бути ринок землі?
Анна Скороход: Я не проти ринку землі, я проти того ринку землі, в якій формі нам його подають. Я вже 1000 разів коментувала це питання і ще раз наголошу на тому, що у своїх голосуваннях я в першу чергу керуюся тим, що мені говорять виборці. А коли до голосування я зустрічалася з фермерами, була на окрузі й говорила з людьми, які мене й вибрали, і вони мене просили не голосувати за цей законопроєкт. Я не буду слухатись офіс президента, я буду слухатись свого виборця.
Сергій Савінцев: Після того, як ти вийшла, точніше тебе попросили зі Слуги народу
Анна Скороход:Вигнали

Сергій Савінцев: Так, однією з перших

Анна Скороход: Слава Богу

Сергій Савінцев: Тільки знаєш, вигнали там трьох здається, так? Тебе, Полякова і Іванісова. Тобі не здається, що трохи образливо....друзі Іванісов це людина,яку виключили з партії Слуга Народу тому що в нього була судимість за педофілію.
Анна Скороход: Ні за зґвалтування

Сергій Савінцев: Неповнолітньої
Анна Скороход: Та ні, вона повнолітня, вона сама про це казала. В неї ж інтерв'ю брали.
Сергій Савінцев:В будь-якому випадку буде знизу написано

Анна Скороход: Я не експерт в цій справі, я не розбиралася в цій справі.

Сергій Савінцев: Тобі не образливо?

Анна Скороход:Звичайно і ми з Антоном це казали, як можна на один рівень ставити те, що ми відстоюємо власну думку і інтереси не олігархічних груп, не лобістів, а державні зі зґвалтуванням? Звичайно це не може стояти на одній планці. Чи мені за це образливо? Ні. Я з посмішкою ставлюся до такого, я розумію, що все не просто так. До того ж,якщо ти прослідкуєш, історія з Іванісовим, з'являється в інформаційному просторі в той же час, коли й історія з Криворожгейтом, там де сидить ряд Слуг народу і вони розповідали як кого "кришують" і хто до них повинен йти й все таке інше. Так от цей інформпростір, одразу після цього скандалу з'являється історія з Іванісовим, вона виштовхує питання Криворожгейту, точніше про нього перестають говорити і до сьогоднішнього дня, люди, от так подумати тільки що вони робили, ніхто не покараний.
Сергій Савінцев: Ти після того, як тебе виключили, дуже часто почала з'являтися на двох телеканалах, спочатку це був "НАШ", просто бо там дуже багато. Тебе запрошують майже постійно щось коментувати, недавно ти коментувала щось по зовнішнім відносинам з Німеччиною, якщо я не помиляюся, що ти казала що Німеччина грає на дві сторони, чи що?

Анна Скороход: Я й зараз цієї думки дотримуюсь, але це моя особиста думка. Я так, спостерігач.

Сергій Савінцев: І друге, це останнім часом, це дуже часто на Прямому. Наш і Прямий це трошки різні полюси.

Анна Скороход: Давай так згадаємо, я була і на 112, і на NewsOne і на ZIK і на НАШ і Прямий і мене запрошували на Україну, я була і де я тільки не була, і на плюсах, коли коронавірусом хворіла. Для мене нехай навіть преса і ЗМІ на сьогодні належать комусь, але при цьому я ніколи не думаю до якої групи вони належать, бо там я виражаю свою особисту думку і це для мене майданчик, для того щоб донести свою думку, діяльність, напрям діяльності до кожного громадянина.
Сергій Савінцев: Ну умовно кажучи якщо тобі запропонує Шарій дати комент його блогу, ти даси?

Анна Скороход: Да, а чому ні?

Сергій Савінцев: Ну

Анна Скороход: Я зараз тобі даю інтерв'ю, таке розлоге, чому я не можу дати інтерв'ю Шарію?

Сергій Савінцев: Я дуже легко поясню, ти кажеш, що приходила в Раду, щоб в Україні багато змінити й зробити.

Анна Скороход: Я на сьогодні продовжую цього триматись.

Сергій Савінцев: Ти дивилась блоги Шарія, чи принаймні розумієш про що він говорить?
Анна Скороход: Він весь час, знаєш, він колись мене звинувачував, що я там розплакалась перед фракцією, для мене це було зовсім смішно, взагалі. Я тобі ще раз кажу, я не тримаю ні на кого зла, в мене немає такого "Ой, а от то канал Порошенка", в мене є питання до його правління, в мене є багато питань для його правління, але це майданчик для висвітлення своєї думки, для донесення думки до всіх глядачів.

Сергій Савінцев: В Російській федерації ти погодилась би вийти?

Анна Скороход: Ні, і мені пропонували я відмовлялася.

Сергій Савінцев:Дивись просто, якщо дивитися блоги Шарія, ну в нього практично та сама риторика, що й на російських телеканалах, тільки він собі не дозволяє деякі речі, які в нас по закону караються. А все решта....
Анна Скороход: Знаєш, то він говорить і він говорить в ту сторону, а я ж можу дати коментар в абсолютно іншу сторону. Якщо наприклад я дам коментар Шарію, і це буде повністю протилежне його думці й тому, що він висвітлює, кому буде гірше?
Сергій Савінцев:Кого ти дивишся в українських блогерів на ютубі? Я маю на увазі ютуб.

Анна Скороход: Дубінського

Сергій Савінцев:Все?

Анна Скороход:Так.

Сергій Савінцев: Він хороші речі говорить?

Анна Скороход: Він з самого початку, коли почав це вести, він не просто блогер, він народний депутат, але він так в грубій формі виражає все, що відбувається, хоча до нього теж є запитання, тому що дуже багато інформації не висвітлює у зв'язку зі своєю політичною діяльністю. Чому я не дивлюся? Бо немає часу, найчастіше я покидаю дім о сьомій ранку і повертаюсь о десятій вечора, тому якщо щось фонове увімкнути то це раз-два рази на тиждень, не дивлюсь телевізор взагалі і насправді нікому не раджу цього робити тому що зомбування йде.
Сергій Савінцев: Друзі, а я вам раджу дивитись інфопростір Є і ще канал Савінцев ТВ.

Анна Скороход: Це я теж раджу дивитись.

Сергій Савінцев: Знаєш я останнім часом починаю переусвідомлювати бо блогерство це не журналістика, але як колишній журналіст мене цікавить питання, у Верховній раді вони ходять більшість без масок, соціальна дистанція не дотримується, але журналістів в кулуари не пускають. Що це за фігня?
Анна Скороход: Це фігня.

Сергій Савінцев: Як? В мене виникла підозра що їм вигідно, спочатку навіть на балкон не пускали, вони в цей час можуть викликати повій, робити всьо шо хочеш і ніхто за цим не слідкує.

Анна Скороход: Я тобі більше скажу, навіть моїх помічників не пускають до Верховної ради, я вважаю що це просто смішно, це не дасть ніякого результату, карантинні заходи, але ж в нас псевдокарантин і псевдозаходи.
Сергій Савінцев: Ти не чула, чи будуть на наступному засіданні пускати?

Анна Скороход: Начебто так тому що тут вже пускали, вже ж Геруса переписку фоткали.

Сергій Савінцев: Так, ну підсумуймо це все, тут буде така тонка нитка протягом всього інтерв'ю, це те, що в тебе за рік багато всього змінилося, ти поміняла ставлення до людей, в тебе з'явилася дитина, ти з провладної стала майже опозиційною
Анна Скороход:Чого, я все що вважаю дійсно гарними законопроєктами я все підтримую
Сергій Савінцев: Що головне за цей рік ти винесла для себе?

Анна Скороход: Що люди більше продажні, ніж ми думаємо.
Сергій Савінцев:Друзі, це була народна депутатка України Анна Скороход, кожен з вас зробить сам висновок, хто вона і як до неї ставитись, а я лише скажу вам, що якщо ви не цікавитесь політикою, то політика обов'язково зацікавиться вами. Побачимось в наступних випусках, підписуйтесь на інфопростір Є, тут завжди говорять правду.

Також радимо подивитись: Куди поспішає Венедіктова та при чому тут справа Гандзюк дивіться у новому випуску «Іншого кута» з Сергієм Савінцевим.

Раніше повідомляли про добре зрежисовану інформаційну атаку на Україну в новому випуску «Іншого Кута» з Сергієм Савінцевим.

Читайте також:Румунське громадянство Дубінського офіційно підтверджено

#Анна Скороход#Інфопростір «Є!»#Сергій Савінцев#Велике інтерв'ю#Ти/Ви
Більше новин:
Навесні за злочини суди «посадили» понад 4 тисячі осіб — Венедіктова
28.06.2020 о 18:00
news photo
Справа Гандзюк: прокуратура завершила досудове слідство щодо Левіна та Мангера
25.06.2020 о 15:25
news photo
Справа Гандзюк: суд взяв під варту підозрюваного Мангера
19.06.2020 о 11:40
news photo
КСУ просять скасувати амністію учасників Майдану
02.06.2020 о 18:00
news photo
У Празі висунули звинувачення громадянам Чехії й Білорусі, що воювали за «ДНР»
30.05.2020 о 16:19
news photo
Тетяна Чорновол: ДБР відкрило на мене ще одну справу
25.05.2020 о 13:00
news photo
На Донбасі загинув командир батальйону «Луганськ-1»
21.05.2020 о 09:19
news photo