Авторизація

Політика
Ірина Фріз: «Подання президента про звільнення Голови Нацбанку є правовою підставою для початку процедури імпічменту»
03.07.2020 о 13:26
image

Заява про відставку та подання Володимира Зеленського про звільнення Голови Нацбанку Смолія є правовою підставою для кримінального провадження проти Володимира Зеленського та початку процедури імпічменту. Національний банк України, згідно з Конституцією та ЗУ про НБУ є незалежним органом, втручання в діяльність якого не дозволяється. Про це написала на своїй сторінці у Фейсбук народний депутат, Ірина Фріз.

Стаття 53. ЗУ визначає Гарантії невтручання: «Не допускається втручання органів державної влади та інших державних органів чи їх посадових та службових осіб, будь-яких юридичних чи фізичних осіб у виконання функцій і повноважень Національного банку, Ради Національного банку, Правління Національного банку чи службовців Національного банку інакше, як в межах, визначених Конституцією України та цим Законом». Втім, підставою для відставки керівника НБУ, за його твердженням, став політичний тиск, а отже факт порушення Конституції, ЗУ і принципу незалежності Національного банку. Тиск відбувся з боку вищого політичного керівництва держави – Президента України", - пише пані Ірина.

Як стверджує Ірина Фріз, із засобів масової інформації відомо, що певні олігархічні групи, що стоять за Володимиром Зеленським та його політичною силою «Слуга народу», зацікавлені в оголошені Україною дефолту та проведені емісії (відео ролик депутатів від Слуги народу).

Відставка Смолія вже спровокувала девальваційний тиск на національну валюту, як негативний сигнал ринку. За добу курс гривні впав з 26,60. До 27,25 (тобто вище щомісячних показників), що спричинило початок інтервенції НБУ на валютний ринок та витрачання золотовалютного резерву. Слід підкреслити, що подання президента про складання повноважень п.Смолія стало ще більшим дестабілізаційним сигналом та непрямим підтвердженням того, що його відставка обумовлена тиском Банкової та є ознаками злочину, що передбачений ст. Стаття 344. Втручання у діяльність державного діяча КК України. Адже погодження відставки Голови НБУ, що була ним мотивована, як політичний тиск, є підтвердженням наявності такого тиску та очікуванням такого результату з боку Зеленського", - додала народний депутат.

Політик запевняє, що наслідки фінансової кризи, спровокованої Володимиром Зеленським через тиск на Нацбанк України призведуть до багатьох проблем.

Зважаючи на те, що наслідки фінансової кризи, що спровокована Володимиром Зеленським через тиск на Нацбанк України призведуть до: - Знецінення національної валюти, - Втрати золотовалютних резервів, - Значного посилення інфляції (зростання цін на товари і послуги) в умовах пандемії, - Розриву співпраці з МВФ та, як наслідок, втратою джерел суверенного кредитування Україною в умовах світової кризи. Такі тяжкі наслідки дають підстави для підозр про скоєння злочину, що передбачений Статтею 111. Державна зрада, оскільки Кримінальний кодекс визначає ці діяння, як умисно вчинене громадянином України на шкоду в тому числі економічній безпеці України", - пояснює депутат.

Ірина Фріз пропонує такі кроки для вирішення ситуації: 

Зважаючи на вище викладене, вважаю за необхідне: 1.запросити Смолія для ЗВІТУ перед ВР щодо загроз грошово-кредитній політиці держави та політичного тиску на нього як голову НБУ. 2. Звертаюсь до депутатського корпусу з закликом не розглядати подання і заяву про звільнення без представлення ЗВІТУ Смолія. 3. Звернутися до ДБР із заявою про скоєння злочину та порушення Кримінальної справи проти президента України Володимира Зеленського. 4. Розпочати підготовку до початку правової процедури імпічменту президента України Володимира Зеленського", - резюмувала політик.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський провів консультації з керівництвом Національного банку України та учасниками фінансового ринку щодо кандидатури нового голови НБУ. Зокрема, відбулися зустрічі Президента із заступниками голови Нацбанку, керівниками державних і приватних банків, а також керівництвом банківських організацій і установ.

Також ми повідомляли, що голова Нацбанку написав заяву про звільнення через «систематичний політичний тиск». В разі затвердження відставки Смолія обов'язки глави Нацбанку виконуватиме його перша заступниця Катерина Рожкова.

Як стало відомо, Нацбанк 1 липня прийняв повноваження з регулювання ринків небанківських фінансових послуг, що передбачає перехід страхових компаній, мікрокредитувань, ломбардів, лізингу та кредитних спілок під контроль НБУ.

Читайте також:Нацбанк продав 200 мільйонів доларів, щоб заспокоїти паніку на ринку

#НБУ#Відставка#Зеленський#імпічмент#ірина фріз
Більше новин:
Зеленський шукає заміну Смолію
03.07.2020 о 09:10
news photo
Нардеп показала «захмарні прибутки» членів наглядової ради Укрзалізниці
03.07.2020 о 09:08
news photo
Дайджест головних новин за 2 липня
02.07.2020 о 17:00
news photo
Велике інтерв'ю Анни Скороход. Ти/Ви з Сергієм Савінцевим
02.07.2020 о 15:56
news photo