Авторизація

Суспільство
Дмитрий Марунич: Аномальна спека допомагає енергетикам
06.07.2020 о 20:50
image

Про це пише «Є!»  з посиланням на comments.ua.

Спекотна погода – на руку енергетикам. Зараз поясню чому.

Великих аварій у зв'язку зі спекою останнім часом в енергосфері не було зафіксовано. Хіба що в Кременчуці вчора загорілася підстанція поблизу нафтопереробного заводу. Але з надзвичайною ситуацією швидко впоралися.

Позитив спеки для енергетичної галузі в тому, що спекотна погода веде до зростання споживання електроенергії. Включаються кондиціонери, інші прилади охолодження. Причому не тільки громадянами в своїх будинках і квартирах, але і – підприємствами, торговими центрами і так далі.

Це, як і ослаблення карантинних заходів, схоже, дозволило зупинити подальше зниження споживання електроенергії. А воно було в пікові весняні часи серйозним (до мінус 10%).

Днями пішла інформація, що Запорізька АЕС включила один з блоків, який був у резерві. Все це – ознака того, що зростає споживання електроенергії, потужність генерації стабілізувався в межах 15 ГВт. Взимку ця цифра була вищою – близько 20 ГВт. Але воно і зрозуміло, адже взимку споживання електроенергії традиційно вище. А ось наприкінці квітня у нас був різкий, аномальний спад.

Не секрет, що карантин і розбалансування енерго-ринку негативно позначилися на стані справ генеруючих компаній. Зараз є надія, що ситуація стабілізується.

При цьому не потрібно забувати, що частину потужностей, в т. ч., АЕС, штучно обмежувалися оператором енергосистеми. Також на складах скупчилося багато вугілля, його потрібно виробити. Тому я прогнозую поліпшення позицій, насамперед, генеруючих компаній.

Зростання споживання електроенергії сприяє і стабілізації ситуації в держвуглепромі. В середині червня Кабмін поставив питання про пріоритетність закупівлі українського вугілля енергогенеруючими компаніями, з тим, щоб зняти питання про борги та забезпечити шахти роботою. На 1 липня поточного року у вуглевидобувних компаній борг по зарплаті складав близько 270 мільйонів гривень. Його б не було, якби українські енергогенеруючі компанії збільшили закупівлі українського вугілля".

Також читайте: Мобільним операторам України дозволили в 10 разів збільшити потужність станцій

Читайте також:У більшості областей України очікується сильна спека, - синоптик

#Україна#Спека
Більше новин:
Мобільним операторам України дозволили в 10 разів збільшити потужність станцій
04.07.2020 о 13:24
news photo
Дайджест головних новин за 3 липня
03.07.2020 о 17:00
news photo
У більшості областей України очікується сильна спека, - синоптик
03.07.2020 о 16:18
news photo
Завтра в Україні послабне спека, - синоптик
23.06.2020 о 16:25
news photo