Авторизація

Події
У Коропці звільнилися всі працівники лікарні. Директор просить небайдужих зібрати гроші їм на зарплати
14.07.2020 о 09:12
image

Із 20 січня 2020 року колишній комунальний медичний заклад Коропецької селищної ради перейшов на фінансування Національної служби здоров'я України та став комунальним некомерційним підприємством "Коропецька лікарня Коропецької селищної ради", пише сайт te.20minut.ua.

Раніше в лікарні надавали стаціонарно-поліклінічну допомогу. Після переформатування лікарня стала фактично поліклінікою.  Проте зараз медустанова існує лише на папері. Фактично заклад припинив діяльність через звільнення усіх працівників. Ті ж пішли, бо більше не могли працювати без зарплат. Останні гроші отримали ще наприкінці березня. 

1 квітня КНП "Коропецька лікарня" заключила контракт з НСЗУ на співфінансування із громадою. ОТГ має дофінансовувати бюджет лікарні на 40%. Також установа заключила єдиний пакет послуг "Амбулаторно-поліклінічна допомога". За ним отримала смішне фінансування - 3 562 гривні на місяць. Цих коштів не вистачає навіть на зарплату однієї медсестри, каже керівник закладу.

Збирають кошти на зарплати

У місцевій спільноті "Коропець-інфо" керівник некомерційного підприємства Степан Дворський звертається до небайдужих із проханням про допомогу медзакладу. 

Шановні коропчани, жителі навколишніх сіл, ви знаєте, яка ситуація склалася з фінансуванням нашої лікарні. Від НСЗУ лікарня отримує щомісяця 3562 грн,цього дуже мало, - пише він. - Після двох місяців роботи,не отримавши ні копійки заробітної плати (кошти від НСЗУ пішли на сплату податків), усі працівники звільнилися, їм досі не виплачена зарплата. Якщо хтось може чимось допомогти - будемо дуже вдячні. На папері лікарня ще існує,якщо буде фінансування вона може працювати, лікувати людей.

Чоловік також подає номер карткового рахунку, на який просить відсилати допомогу. 

"Останні гроші отримали в березні"

Майже три десятки працівників лікарні написали заяви на звільнення. 

Нам не дали відпускні, не дали розрахункові. Не виплатили й зарплати за квітень і травень, - розповідає старша медсестра закладу Марія Куриляк. - Серед колишніх працівників є жінка, будинок якої затопило, коли в селі сталась негода. Вона сама з трьома дітьми. І всім байдуже на це. Всім взагалі діла до нас немає. Коли ми проходили переформатування, то влада божилась, що збереже лікарню, а зараз що?

Як розповідає жінка, зараз у Коропці є амбулаторія загальної практики сімейної медицини, яка підпорядковується Монастириській центральній лікарні, але і їх поліклініка має право на існування. 

Тут у 2018-2019 надавали стаціонарну допомогу, - каже пані Марія. - Закупили нове обладнання, зробили ремонти. І воно непогано, бо в селі багато людей стршого віку. Їм часто потрібно чи то поміряти тиск, чи вколоти укол. Зараз сталось, як сталось. Ми нічого не можемо зробити з тим. Просто хочемо, щоб нам повернули гроші, які ми заробили. Нам обіцяли, що заплатять і в громаді, якщо добре пошукати, то є гроші.Багато обіцяли, але це просто слова. Ми збираємось подавати в суд, бо іншого вибору просто немає.

 "Я не я і лікарня не моя"

Голова Коропецької ОТГ Володимир Мельник переконує, що те, що лікарня знаходиться на території його громади, ще нічого не означає. 

Зараз підприємство фінансує НСЗУ. Лікарня має подавати скільки хворих в них є, скільки аналізів, скільки процедур зробили. Лікарня нічо не подає. То звідки вони будуть мати гроші? - каже голова ОТГ. - Я не маю давати їм гроші. ОТГ дофінансовує бюджет лікарні на 40%.Там немає можливості надавати послуги, бо немає профільних лікарів. Раніше на лікарню надходила субвенція, то кошти виділяти була можливість. Зараз же субвенції перестали надходити.

 "Немає пацієнтів - немає грошей"

Про проблему медиків в Коропці знають і в Тернопільській ОДА. Як розповідає очільник області, основна проблема в тому, що лікарня не заключила вчасно договори про надання пакетів послуг з НСЗУ.

Якщо раніше медицина фінансувалась з державної субвенції, то зараз некомерційні підприємства фінансуються або з бюджету громади у співфінансуванні з НСЗУ, каже Володимир Труш. - Якщо у цій лікарні не заключили вчасно цих договорів про надання пакетів послуг, то є два шляхи - або пробували заключати їх зараз або дофінансовувати з бюджету громади. Рішення про фінансування або нефінансування лікарень такого типу може приймати громада на свій розсуд. І обласна адміністрація, за словами її очільника на теке рішення вплинути не може. Бо не є розпорядником коштів громади.
Ми знаємо про цю ситуацію в Коропці, - коментує начальник управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук. - Головний лікар лікарні мав можливість заключати договори про надання пакетів послуг. Він того не зробив через якісь певні, ймовірно особисті, причини. Хоча усі передумови до того були. Якщо договір не підписаний, то відповідно НСЗУ не може перераховувати більше коштів. Бо гроші "ходять" за пацієнтом, а якщо пацієнтів немає, то відповідно, немає і коштів.

Директор лікарні попросив журналістку зателефонувати пізніше, а в призначений час слухавку не піднімав.

Раніше МОЗ провалив закупівлю ліків і від того вже помирають люди.

Також повідомляли, що будемо лікуватися лопухом: в Україні приголомшили новими тарифами на медичну допомогу.

Читайте також:Майже тисяча лікарень матиме дефіцит фінансування у 2020

#Звільнення#лікарня#медична реформа#Коропець
Більше новин:
За порушення карантину українцям виписали штрафів на суму 6,6 млн грн
13.07.2020 о 17:07
news photo
Дайджест головних новин за 13 липня
13.07.2020 о 17:00
news photo
МОЗ закупить 400 машин «швидкої» до кінця року
13.07.2020 о 15:24
news photo
П'яний водій вбив цілу сім'ю
13.07.2020 о 09:07
news photo
Італія заборонила в'їзд з 13 країн, що не входять в ЄС
10.07.2020 о 11:32
news photo
Як не втратити виплати: українці можуть залишитися без пенсій
17.06.2020 о 18:50
news photo
У квітні зарплати деяких лікарів можуть зрости на 30% — уряд
02.03.2020 о 17:54
news photo
Медики протестують проти закриття тубдиспансерів. Пряма трансляція
26.02.2020 о 11:42
news photo
В Україні кардинально зміниться медичне обслуговування
21.01.2020 о 10:43
news photo