Авторизація

Iнтерв’ю
Володимир В'ятрович: «Антимовні пропозиції депутата «Слуги народу» Максима Бужанського - це повернення до політики русифікації України»
14.07.2020 о 14:34
image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався із Володимиром В'ятровичем, народним депутатом від партії "Європейська Солідарність".

Кор.: Хочу запитати щодо протесту проти мовного закону на четвер, 16 липня. Розкажіть детальніше.

Володимир В'ятрович: Ось це якраз буде протест на підтримку мовного закону. Насправді це протест проти антимовних пропозицій депутата "Слуги народу" Максима Бужанського. Він вніс законопроєкт, який  передбачає відкладення переходу російськомовних шкіл на українську мову, яке уже в принципі заплановане і повинно бути здійснене з 1 вересня 2020 року.

Цей процес готувався протягом 3 років, до нього залучено і державні кошти, а зупинення означатиме додаткові витрати для України. Але окрім цього - це буде повернення до політики русифікації України.

Тому ми закликаємо людей приходити на вулиці, а ми зі свого боку будемо протестувати в залі для того, щоб повернути цей законопроєкт, і він не був ухвалений.

Кор.: Є інформація, що розгляд даного законопроєкту буде перенесено на п'ятницю.

Володимир В'ятрович: Напевне, ви це чули від голови ВРУ Разумкова, але тим не менше, ми збираємо людей і на четвер, і на п'ятницю. Вірити тому, що це станеться у четвер, ми не можемо, ми уже не одноразово були свідками таких підходів з боку монобільшості.

Насправді, цей законопроєкт взагалі не мав розглядатися, він тричі повертався на доопрацювання в комітеті, отримав негативну оцінку комітету, і просувати його в останній пленарний тиждень цієї сесії було блюзнірством і бажанням запустити "політичну бомбу" в українське суспільство. Особливо, якщо його будуть розглядати 16 липня, у день тридцятиліття декларації про суверенітет, і також у цей день буде рівно рік, як почав діяти цей закон.

Кор.: Хтось ще окрім Європейської Солідарності виступає проти цього закону?

Володимир В'ятрович: Звичайно, велика кількість депутатів у Раді, можу сказати, більшість, це і "Голос", і "Батьківщина", і частина фракції "Слуга народу". 

Кор.: Є шанс, що цей законопроєкт все таки проголосують? Який ризик цього?

Володимир В'ятрович:  Ризик звичайно що є, розслаблятися не можемо, адже прекрасно розуміємо, наскільки це потрібно для Москви, і вона буде намагатися просунути це. І, на жаль, ми бачимо дуже невиразну позицію президента у цих питаннях, і радше негативну позицію голови Верховної Ради, який включає це у порядок денний. 

Кор.: Буде протест під Верховною Радою, ви будете йти з людьми до президента?

Володимир В'ятрович: Ми будемо бачити, яким чином будуть розвиватися події. Якщо, не приведи Боже, закон таки буде ухвалений, а наступним кроком буде підписання президентом, то будемо йти до президента.

Кор.: Дякую за Ваш час та увагу.

 

Раніше стало відомо, що уряд вирішив, хто захищатиме українську мову. Окрім Кременя, на посаду мовного омбудсмена претендувало ще двоє кандидатів: Світлана Бронікова і Святослав Літинський.

До речі, мережа фастфуду McDonald's відмовилась обслуговувати клієнтів російською мовою, додавши до онлайн-сервісу замовлень лише українську та англійську, та наголосила, що основною мовою спілкування компанії в Україні є українська.

Нагадаємо, відомий український кулінарний експерт і ведучий Євген Клопотенко став на захист української мови. “Українська роз’єднує? Це ж фігня!” Російськомовний ведучий зробив потужну заяву про мову

Читайте також:“Українська мова — розумово відстала”: на депутата завели справу, перші деталі

#Верховна Рада#Законопроект#українська мова#інтерв'ю#захист#Володимир В'ятрович
Більше новин:
Мовний протест під Радою. Пряма трансляція
01.06.2020 о 10:22
news photo
Промова Джима Керрі підірвала інтернет. Вперше українською
28.05.2020 о 13:23
news photo
Українці створили додаток, що «оживляє» казки
28.05.2020 о 09:10
news photo
Разумков заявив, що закон про мову треба змінювати
27.05.2020 о 17:06
news photo