Авторизація

Події
Віктор Янукович подав позов до Європейського суду на Україну через "регулярне порушення його прав"
19.10.2015 о 16:04
image

Віктор Янукович подав позов до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), звинувативши Україну в регулярному порушенні прав людини відносно нього, передає «Єдність» із посиланням на Інтерфакс.

Екс-президент України, йдеться в заяві його адвокатів, «просить суд підтвердити порушення його прав відповідно до Європейської Конвенції з прав людини, включаючи право на справедливий судовий розгляд (стаття 6), право на ефективне розслідування замахів на його життя і право на захист його життя (стаття 2), а також право не зазнавати дискримінації за політичним статусом і переконанням (стаття 14) ».

Крім того, в позові підкреслюється, що неодноразово порушувалося право Януковича на презумпцію невинності «публічними звинуваченнями вищих посадових осіб держави і прокурорів».

За словами британського адвоката Джо Хейга з Joseph Hage Aaronson LLP, що представляє інтереси колишнього президента, «влада України допустила проведення несправедливих судових процесів, які порушують основне право людини бути присутнім на суді і захищати себе проти звинувачень, які Янукович рішуче відкидає».

За словами адвоката, немає сумнівів, що українські органи прокуратури перебувають під значним політичним тиском з метою забезпечити "засудження за фальшивими кримінальними звинуваченнями, включаючи ті, які були створені лише з метою забезпечення підстави для застосування санкцій Європейського Союзу щодо президента Януковича".

У прес-релізі також зазначено, що права В.Януковича на розгляд його справ незалежним і безстороннім судом, справедливе слухання та винесення обгрунтованих рішень були порушені. Зокрема, йдеться про рішення Печерського райсуду Києва, яке "дозволило провести спеціальне досудове розслідування у справі проти президента в його відсутність, при цьому відмовляючи йому в праві брати участь у процесі в режимі відеоконференції".

Україна порушила свої зобов'язання щодо належного захисту президента Януковича, а також свої зобов'язання по належному розслідуванню та судовому процесу, передбачені статтею 2 Європейської Конвенції з прав людини, оскільки не проводить належне розслідування замахів на життя президента Януковича, що відбулися в лютому 2014 року. Ці порушення і триваючі погрози на адресу президента Януковича роблять його повернення в Україну небезпечним, а, значить, він не може брати участь у кримінальних процесах в Україні і належним чином захистити себе, - йдеться у позові.

Крім цього, В.Янукович постраждав "від дискримінаційного ставлення до себе через свій політичний статус і погляди, включаючи порушення стосовно нього численних безпідставних кримінальних справ в Україні, винесення безпідставних рішень проти нього українськими державними органами та українськими судами, а також повторювані публічні звинувачення з боку офіційних осіб України ".

#Позов#Янукович#Європейський суд з прав людини
Більше новин:
Колишній власник донецької "Обжори" відмовився від участі у виборах до Київради
19.10.2015 о 13:44
news photo
Юрій Луценко прокоментував ситуацію із кандидатом-сепаратистом на виборах до Київоблради
19.10.2015 о 12:36
news photo
У "ДНР" впевнені, що Україна займатиметься проблемами "республіки" під час холодів
19.10.2015 о 10:16
news photo
До Київської облради від партії «Солідарність» балотується друг Януковича, зять російського олігарха і спонсор "ДНР"
19.10.2015 о 10:00
news photo