Авторизація

Україна
Латвійці за безвізовий режим з Україною, але з одним великим «але», - екс-суддя Ризького суду
12.03.2016 о 12:00
image

Ріхард Хлевицький мешкає в латвійський перлині Юрмалі й звідти уважно стежить за подіями в Україні. Екс-суддя Ризького суду, а зараз адвокат, переконує: більшість латвійців дуже хвилюються за Україну, щиро бажають нашій країні досягти своєї мети. В коментарі кореспонденту «Є!» пан Хлевицький наголосив, що українцям варто багато працювати всередині країни, а от з безвізовим режимом поспішати не варто.

Усі мої знайомі підтримують ідею введення безвізового режиму для України. Але з одним великим "але"... Я думаю, що Європейський Союз хоче бачити Україну своїм повноправним членом з часом. Безперечно, за цим майбутнє України. Однак для того, щоб отримати безвізовий режим, країна повинна виконати чималу роботу. Наприклад, Латвія отримала безвізовий режим за 16 років після того, як стала членом ЄС та НАТО. Ми виконували багато так званих "домашніх завдань". Це стосується й політичної сфери, й економічної, й захисту кордонів..., - зауважив він.

Пан Хлевицький підкреслив думку, що окрім суттєвої внутрішньої роботи, важливим є й погодження країн-членів ЄС. Та й загалом, переконаний він, питання безвізового режиму поки передчасно ставити в Україні, як першочергове завдання. Бо скасування віз не може бути винагородою за Майдан. Це, скоріше, завершення процесу внутрішніх змін, які має провести країна, переконаний експерт.

Маючи досвід роботи у судовій системі Латвії, Ріхард Хлевицький, безперечно, уважно слідкує за судовим процесом, який триває над українською льотчицею Надією Савченко у Росії. Він підкреслює: процес дуже політизований, тому не може бути об'єктивним.

"Я не можу оцінювати справу Надії Савченко, не читаючи матеріалів справи. Я не знаю, які там представлені докази", - зауважив адвокат.

Втім, як громадянин, а не правозахисник, він вважає, що Савченко викрали з України й називає її "українською Жанною Д'Арк".

Ріхард Хлевицький певен: якщо західні експерти вимагають звільнення льотчиці, значить вони знайомі з матеріалами справи й мають данні для подібних заяв. А він, як європейський адвокат, підтримує своїх колег.

"Я очікував, що її відпустять 8 Березня. Зроблять жест такий...", - зізнався експерт.

Відповідаючи на питання про рівень життя в Латвії, Ріхард Хлевицький наголосив: переважна більшість людей завжди хоче більше, ніж має, тому невдоволених можна знайти скрізь. Однак проблемою номер один в країні латвієць вважає освіту та медицину. Він зазначає, що коштів у бюджеті завжди не вистачає, тому й латвійські лікарі, й вчителі, щоб пристойно заробляти, вимушені працювати у декількох місцях. Працівники бюджетної сфери нерідко влаштовують протести, вимагаючи збільшення оплати праці.

Невдоволення висловлюють й фермери, ділиться пан Хлевицький. Їм завжди здається, що за надто низькою ціною купують їх продукцію.

"Однак я бачу такі протести й у Греції. І у Франції фермери виливають молоко на центральну площу. Тому невдоволення певних верств населення існує у кожній країні", - резюмував він.

У Латвії молодь принципово взялася вивчати англійську мову, розповідає співрозмовник. Сучасне молоде покоління країни знає латвійську й англійську мови досить добре. А от російську починають забувати. Пан Хлевицький наголосив: еміграція латвійців до Європи на роботу - то є справді велика проблема. Він зазначає, що з країни, після оголошення безвізового режиму, поїхало 17% населення. Ще більш трагічну картину експерт прогнозує Україні. Якщо зникнуть кордони з Європою, то велика кількість працездатного населення полишить країну.

Наприкінці розмови Ріхард Хлевицький наголосив: майбутнє України в руках українців. Не варто чекати чогось від держави, не потрібно навіть розраховувати, це старі радянські звички. Необхідно вірити в себе, багато працювати, навчатись і розвиватись. У такий спосіб Україна, без сумніву, стане повноправним членом Європейського Союзу.

Яна Катасонова

 

 

 

#Україна#Латвія#Адвокат#Суддя#Надія Савченко#Європейський союз#безвізовий режим
Більше новин:
Букмекери зробили перші ставки щодо переможця «Євробачення -2016»
07.03.2016 о 21:30
news photo
У Латвії покарали автора петиції про приєднання країни до Росії
26.02.2016 о 14:00
news photo
Латвія остаточно відмовляється від російського телебачення
29.01.2016 о 19:00
news photo
Президенту Латвії під час операції на серці замінили інфікований клапан протезом
22.01.2016 о 17:16
news photo