Авторизація

Політика
«Процес освіти у всіх навчальних закладах повинен здійснюватись українською мовою», - письменниця Лариса Ніцой у парламенті
06.06.2017 о 18:01
image

Освітній процес у навчальних закладах всіх рівнів має проводитись українською мовою. Про це заявила сьогодні під час брифінгу у Верховній Раді письменниця та громадська діячка Лариса Ніцой, висловлюючи свою позицію стосовно законопроекту "Про освіту", передає кореспондент «Є!»
Зокрема, Лариса Ніцой зауважила, що на сьогодні доволі неприйнятна ситуація склалася зі школами нацменшин.

"У цих школах весь освітній процес проводиться мовою меншин, майже відсутня українська мова, випускники таких шкіл державною мовою володіють погано. Як приклад можна навести угорську меншину на Закарпатті, 68% випускників шкіл не володіють українською мовою, не можуть здати ЗНО державною мовою і орієнтовані на сусідню державу. Ми розуміємо, чим це може закінчитись, якою є небезпекою для країни та як це шкодить національним інтересам.

Що робити у цьому випадку? Ми запропонували внести такі правки в законопроект "Про освіту", які б регламентували та розширювали вивчення дисциплін українською мовою, особливо у школах для меншин", - сказала пані Ніцой.

Вона зауважила, що противники такої ідеї кажуть, "що народні депутати ніколи не приймуть розширення предметів українською мовою в школах для меншин, оскільки це начебто дискримінує меншини". Письменниця зазначила, що опоненти посилаються на ч. 5 ст.53 Конституції України ("Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства").

"Звернімо увагу на ці сполучника "чи" та " або". Нам пропонується: "вивчення" чи "навчання", "заклади" чи "культурні" товариства", - сказала пані Ніцой.


Вона також зазначила, що є трактування цієї статті Конституційним судом, який вніс свої роз'яснення. Зокрема, згідно з роз'ясненням, "виходячи з положень Конституції України та законів України, мовою навчання в дошкільних, загальних, середніх професійно-технічних та вищих державних комунальних навчальних закладах України є українська мова".

"Отже, весь процес освіти у всіх навчальних закладах повинен здійснюватись українською мовою", - вважає Лариса Ніцой.

Письменниця підкреслила, що також Конституційний суд України роз'яснює, що у державних і комунальних навчальних закладах поряд з державною мовою відповідно до положень Конституції України, зокрема ч.5 ст.53 та законів України про навчальні процеси можуть застосовуватися та вивчатися мови національних меншин.

"Зверніть увагу на слово "можуть", яке передбачає вибір. "Можуть" не означає обов'язково. Це означає, що ми можемо застосовувати мову нацменшин, а можемо не застосовувати. Можемо вивчати, а можемо не вивчати. А слова "застосовувати" і "вивчати" не означають весь освітній процес", - роз'яснила письменниця.
"Отже, що ми пропонуємо? Весь освітній процес у всіх школах, всіх рівнів проводити державною мовою. Процес навчання передбачає вивчення іноземних мов і мов меншин. Мови меншин вивчаються в середній школі, але професійно-технічні заклади і вищі навчальні заклади навчають фахівців державною мовою, як це роблять усі країни в світі", - підсумувала виступ Лариса Ніцой.
Читайте також: «Година смерті» біля парламенту: активісти вимагали прийняття медичної реформи (фото)
#Освіта#Законопроект#Мова#Парламент#Лариса Ніцой
Більше новин:
МОЗ: 10 фактів про медичну реформу
06.06.2017 о 17:04
news photo
Рада планує розглянути законопроект на підтримку вступу України до НАТО
06.06.2017 о 15:01
news photo
Рада включила до порядку денного законопроекти щодо медреформи
06.06.2017 о 14:59
news photo
«Година смерті» біля парламенту: активісти вимагали прийняття медичної реформи (фото)
06.06.2017 о 12:34
news photo