Авторизація

Наука та технології
В Україні виготовили унікальний протез руки з інтелектом (відео)
31.01.2018 о 17:21
image

В Україні виготовили унікальний протез із інтелектом. На кафедрі комп'ютерних наук Сумського державного університету зробили унікальний біонічний протез руки, який розпізнає команди від мозку. Використали штучний інтелект і надрукували за допомогою 3D-принтера.

Про це Gazeta.ua розповіли в Сумському університеті, пише «Є!».

"Головна частина цього біонічного протезу - це штучний інтелект. Мали напрацювання і вирішили на практиці і для унаочнення використати цю технологію. Вивчили всі подібні протези на ринку, прочитали відгуки. Наш має головну відмінність - завдяки власному інтелекту може навчатись рухів у пацієнта. Може слугувати паралельно як мишка для комп'ютера чи допомагати в майстерні, навчається унікальним рухам, які не відтворить людська кінцівка. Маємо невелику революцію в науці, бо технологія штучного інтелекту навчається по заданим зразкам, але тільки наша може самонавчатись", - пояснив В'ячеслав Москаленко, винахідник, професор СДУ.

Півроку вченим із університету довелось вдосконалювати систему, витратили 15 тис. грн.

"Закордонні аналоги коштують від 25 тисяч доларів. Мають обмежений функціонал - кілька видів рухів. Щоб взяти щось в протез, мусиш повністю повторювати цей рух здоровою рукою. Наш же працює самостійно, незалежно від іншої кінцівки. Повноцінний протез нашого виробництва коштуватиме 2 тисячі доларів. Комплектуючі - сенсори і двигуни - закуповували за кордоном. Вони зовсім не складні у виготовленні, але у нашій країні відсутня ця індустрія. Могли і самостійно їх виготовити, але витратили б значно більше часу. Частину деталей надрукували за допомогою 3D-принтера. Використали міографічні сенсори, які зчитують інформацію із рухів м'язів. Розмірковували про застосування ультразвукових сенсорів, але наука ще не дослідила їх вплив на організм, особливо на кров'яні тільця, тому відкинули цю ідею. Зараз потрібно доопрацювати зовнішній вигляд, подумати над матеріалом протезу".

Закінчити винахід допомогли спонсори.

"Залучали власні кошти, допомогли спонсори. Держава надавала невеликі суми суто для наукових досліджень. Зараз шукаємо людей, які б зацікавились підтримати проект. Хочемо допомогти ветеранам АТО, які втратили кінцівки, щоб мали сучасні і комфортні протези. Але для цього тільки наукових сил не вистачить".

Четверо бійців ЗСУ отримали високотехнологічні допоміжні пристрої для протезів від трастового фонду НАТО у Києві.

 

Читайте також:У Сінгапурі надрукували на 3D-принтері новий тип штучної людської шкіри

#Україна#наука#винахід#інтелект
Більше новин:
У Китаї за їжу можна сплатити обличчям
28.01.2018 о 13:10
news photo
Творець Мівіни став найбагатшою людиною В'єтнаму
26.01.2018 о 14:54
news photo
Чиновники міськради у Вінниці носять годинники вартістю в трикімнатну квартиру (фото)
26.01.2018 о 11:38
news photo
Кличко виступив в Давосі, запросивши інвесторів долучатися до розвитку Києва
24.01.2018 о 17:16
news photo
Вперше у світі хірурги провели операцію з повторної пересадки обличчя
22.01.2018 о 14:53
news photo
Кличко: Цього року розпочнуться роботи з будівництва лікарні у Деснянському районі
22.01.2018 о 12:06
news photo