Авторизація

Суспільство
Комаровський розповів, чого чекати українцям після спалахів кору
08.02.2018 о 16:25
image

Відомий український лікар-педіатр Євген Комаровський розповів, чого чекати українцям після спалахів кору. Він зробив дуже тривожний прогноз в інтерв'ю "2000.ua", пише «Є!» з посиланням на РБК.

Він також прокоментував заяву в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун про те, що з серпня минулого року в Україні захворіли на кір 6,5 тис. осіб. За її словами, ситуацію вдалося стабілізувати.

Супрун пообіцяла рівень вакцинації 90-95% і запевнила, що спалахів кору більше не буде. 

"Заяв про те, що спалахів більше не буде, особисто я не чув, і сумніваюся, що хто-небудь у здоровому розумі може таке заявити. Зараз є спалахи кору, обумовлені вкрай низьким рівнем вакцинації. А я пораджу мінімізувати громадську балаканину і спрямувати зусилля на те, щоб максимальна кількість людей була щеплена. Тільки в цих умовах ми можемо зупинити поширення кору", - заявив Комаровський.
"Але знаєте, що мене особливо засмучує? Тільки зараз, коли до нас прийшла кір, у школах раптом стали вимагати довідку про те, що ви вакциновані від кору! А потім будуть вимагати довідку від дифтерії? Чому ми починаємо турбуватися, тільки коли люди починають вмирати? Замість того, щоб подивитися на два кроки вперед і зрозуміти, що з вакцинацією від дифтерії у нас така ж ситуація, якщо не гірше А адже ця хвороба набагато більш серйозна і небезпечна, навіть, для тих дорослих, які колись у дитинстві прищеплювалися від неї", - зазначив він.

 Варто відзначити, що в Україні менше половини населення щеплено від дифтерії.

"Зрозумійте, справа, навіть, не в половині населення. Якщо від кору потрібне одне щеплення, а наступне робиться в 6 років, то від дифтерії в перші півтора року необхідно зробити чотири ін'єкції. Можна припустити, що з цих 50% по одній ін'єкції отримали 20%, ще менша частина – по дві або три, але повністю щеплених серед нас, може, лише 10% - це реальна катастрофа!" – заявив Комаровський.

У виданні згадали, як цю катастрофу описував у своїх оповіданнях Михайло Булгаков. 

"Тільки ви про це читали, а я своїми очима бачив, оскільки завідував дифтерійним відділенням багато років і чітко знаю, що всі, хто від дифтерії помер, були не щеплені, а ті, що були щеплені, перехворіли в легкій формі і пішли з лікарні через два тижні, без проблем і ускладнень", - пригадав лікар.
"Ми повинні чітко розуміти, що дифтерія – смертельно небезпечна хвороба. Так, вона не така заразна, як кір, тим не менш, при спалаху захворювання з невакцинованих може захворіти кожен п'ятий – це величезна кількість людей. При цьому якщо немає протидифтерійної сироватки, смертність досягає 50%, але, навіть, з сироваткою 10-15% летальних результатів – звичайна справа. Помирає кожен десятий хворий", - підкреслив медик.

Він нагадав про гіркий досвід під час епідемії дифтерії в Україні у 90-х роках. 

"У нас вже є гіркий досвід: під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го по 1998 р. захворіли близько 20 тисяч осіб, а 696 з них померли. Але нам рапортують, що в наявності є аж 900 доз гуманітарної сироватки, яку Україна отримала в кінці 2017-го..." – зазначив педіатр. "Я попереджав про майбутній спалах кору рік тому, але суспільство мої слова проігнорувало, вирішивши почекати переповнених реанімацій, розтинів, похорону, паніки. Тепер так само не вірять у загрозу дифтерії", - додав він.
"До речі, саме в той період, про який ви говорите, рівень вакцинації впав до 80%, і цього вистачило, щоб стільки людей померло. Але треба враховувати, що ця хвороба має циклічний характер і повертається кожні 15-25 років. Зараз її спалахи зафіксовані у Венесуелі, Ємені та Бангладеш. Там, де є війна, міграція і обмежений доступ до медичної допомоги, - скрізь є дифтерія. Враховуючи відкритість наших кордонів, дифтерійна паличка може легко опинитися на нашій території. І тоді доступні МОЗ 900 доз сироватки – це, навіть, не крапля в морі!" – сказав Комаровський.
"У нас найгостріший дефіцит протидифтерійної сироватки. Запас, про який ви говорите, отриманий з Індії, але якщо раптом знадобиться багато сироватки, то я, навіть, не уявляю, де її взяти. Крім того, лікарів, які знають, що таке дифтерія, і мають досвід її лікування, у нас в країні критично мало", - повідомив лікар.
"Кадри готувати складно, тому що поки не побачиш хворого, ти не зрозумієш, що це за хвороба. Я, наприклад, можу з закритими очима по запаху з рота сказати - це дифтерія або звичайна ангіна", - заявив педіатр.
"Тут важливий досвід і навички, тому що є багато суб'єктивних діагностичних критеріїв, які неможливо описати. Але є і дуже серйозні нюанси: при дифтерії температура невисока, а токсини, які виробляє дифтерійна паличка, як би знеболюють горло. Тому люди звертаються до лікарів, як правило, на 3-4-й день хвороби. Тоді як сироватку треба вводити у перші дві доби, потім вже наступають ускладнення. Ми просто недооцінюємо, наскільки це підступна хвороба! Раніше лікарі ходили по хатах, і в кожного з них в сумочці лежала протидифтерійна сироватка. Зараз, навіть, забули, що це таке", - зазначив лікар.
"Три роки я про це кричу, але мене не чують, не розуміючи, що величезна кількість людей можуть захворіти, тому що навіть зроблені в дитинстві щеплення не захищають дорослих. Щепитися необхідно кожні 10 років. Я особисто прищепився в минулому році ", - розповів Комаровський.
"А найсумніше, що проблема у нас не тільки з кором і дифтерію. З ботулізмом, правцем, сказом все не менш драматично. Але всі мовчать, чекають, коли смажений півень клюне", - підкреслив медик.

Читайте також:Вперше після 2-місячного перебування в лікарні Євгенія Власова розповіла про свою хворобу

Читайте також:Алкоголізм може сприяти семи видам раку - ВООЗ

#епідемія#вакцина#щеплення#Євген Комаровський
Більше новин:
Усі школи Рівного зачинено на карантин
05.02.2018 о 15:51
news photo
Джамала розповіла, коли стане мамою
04.02.2018 о 13:26
news photo
Вперше після 2-місячного перебування в лікарні Євгенія Власова розповіла про свою хворобу
04.02.2018 о 10:48
news photo
Євгенія Власова вперше після хвороби з'явилася на публіці (фото)
02.02.2018 о 17:30
news photo
Японські вчені розробили тест, що допоможе у ранньому виявленні хвороби Альцгеймера (відео)
01.02.2018 о 15:20
news photo
Більше мільйона людей в Україні – онкохворі. Як себе захистити
01.02.2018 о 10:26
news photo