Авторизація

Політика
Непорозуміння між США та Європою щодо постачання зброї Україні тільки зростає
07.02.2015 о 15:14
image

Україну не покинуть

В інтерв'ю європейським виданням, серед яких була і польська Gazeta Wyborcza, віце-президент США Джо Байден заявив, що його країна не залишить Україну напризволяще.

Пан Байден сказав, що конфлікт в Україні спровокувала російська агресія. За його словами, Росія надає сепаратистам важке озброєння, зокрема танки, та тренує бойовиків.

Також американський політик зазначає, що частини російської армії перетинають кордон України та воюють на боці сепаратистів.

Джо Байден каже, що США неодноразово підкреслювали, що санкції проти Росії можуть послабити, якщо вона почне виконувати мінські домовленості. Але якщо Москва цього не зробить, США готові підсилити тиск на Росію, додає він.

США не зацікавлені у військовій ескалації конфлікту та не бачать варіанту його військового розв’язання, але відзначають право України боронити себе.

Джо Байден каже, що Росія напала на Україну, анексувавши Крим, в той момент, коли українці вибрали демократію та відкинули корумпований та авторитарний уряд.

Політик назвав це конфліктом довкола права нації визначати своє майбутнє, та заявив, що Росія хоче завадити українцям вирішувати свою долю, а США не можуть не реагувати на таке втручання.

Жодних результатів

Видання Washington Post пише, що п’ятничні перемовини в Москві не змогли принести мир в Україну, а непорозуміння між США та Європою щодо постачання зброї Україні тільки зростає.

Переговори між лідерами Росії, Німеччини та Франції у Кремлі тривали понад п'ять годин та закінчилися без жодного результату, що свідчить про гіркі розбіжності між двома сторонами.

Лідери планують продовжити переговори по телефону в неділю. У центрі перемовин - повернення до хиткого припинення вогню, узгодженого в Мінську у вересні.

Але Україна і Росія по різному підходять до такого важливого питання, як територія під контролем повстанців, які захопили сотні квадратних кілометрів з того часу, як угоду підписали в минулому році.

Цей візит до Москви канцлера Німеччини Ангели Меркель був її першим після початку конфлікту в Україні, і це було ознакою високих очікувань щодо досягнення угоди.

Але після півночі пані Меркель і президент Франції Франсуа Олланд поспішили до аеропорту, не даючи жодних коментарів медіа, каже видання.

Читайте також: «Сценарій нам відомий - буде війна», - Олланд пригрозив війною

Боротьба за існування

Британське видання Independent каже, що Україна зараз бореться за саме своє існування. Газета каже, що в США лунають заяви, про те, що відсутність відповідної реакції на агресію Росії буде величезною помилкою Заходу.

Прибічники постачання зброї до України наполягають на тому, що це допоможе зупинити російську агресію, "найбільшу загрозу європейській безпеці за останні десятиліття", як висловився Сенатор Джон МакКейн.

Читайте також: "Скільки ще людей в Україні повинні померти, перш ніж ми їм допоможемо захистити себе" - Маккейн

Але видання відзначає, що події в Україні вказують на те, що постачання сюди сучасної зброї може й не бути такою чудовою ідеєю. Видання пише, що є великі підозри, що в українському військовому командуванні повно російських шпигунів та агентів впливу.

Як приклад видання наводить нещодавній арешт офіцера Генерального штабу України Михайла Чорнобая, якого підозрюють в передачі важливих розвідувальних даних сепаратистам.

Пан Чорнобай – один з 300 військових, яких затримали в Україні за підозрою у шпигунстві на користь сепаратистів та безпосередньо Росії, пише видання.

Це викликає недовіру до військового командування серед солдатів. Деякі командири стверджують, що сучасну зброю не можна довіряти армійській верхівці в Києві, а колишній комбат а зараз депутат парламенту Семен Семенченко навіть закликав США постачати зброю безпосередньо на фронт, пише видання.

Саме через таку ситуацію і існує непорозуміння між європейськими та американськими дипломатами щодо подальших шляхів підтримки України, підсумовує Independent.

Ядерна загроза

Слідкуючи за дискусіями, що відбуваються під час форуму з безпеки у Мюнхені, видання Daily Telegraph акцентує увагу на словах міністра оборони Великої Британії Майкла Фаллона.

Той зауважив, що Британії необхідно переглянути свою програму ядерного захисту країни через загрозу військового конфлікту з Росією, яка зростає.

За словами міністра, Росія "зменшила поріг" використання ядерної зброї. А її вторгнення в східну Україну продемонструвало, що мир в Європі вже не сприймається, як щось саме собою зрозуміле.

За його словами, в таких умовах Британія не має іншого вибору, окрім оновлення своєї системи ядерного стримування, що може коштувати 100 млрд фунтів.

Видання пише, критики вважають це марною тратою грошей, які краще було б витратити на школи, лікарні і традиційне озброєння.

Але пан Фаллон зазначив, що поведінка Росії вказує на повернення до епохи холодної війни. Виступаючи на конференції з безпеки в Мюнхені, він сказав: "Вони, здається, інтегрують ядерні сили з традиційними, що виглядає досить загрозливо і ... в час фінансового тиску вони продовжують витрати на модернізацію своїх ядерних сил."

Огляд підготував Дмитро Зоценко, Служба моніторингу ВВС

#Війна#Україна#США#Маккейн#озброєння
Більше новин:
«Сценарій нам відомий - буде війна», - Олланд пригрозив війною
07.02.2015 о 14:55
news photo
Меркель: гарантій виконання Мінських домовленостей немає
07.02.2015 о 13:12
news photo
Маккейн розкритикував Меркель за схожу на "умиротворення Гітлера" політику щодо України - ЗМІ
07.02.2015 о 11:28
news photo
"Скільки ще людей в Україні повинні померти, перш ніж ми їм допоможемо захистити себе" - Маккейн
06.02.2015 о 19:56
news photo