Авторизація

Події
За жорстоке поводження із домашніми тваринами дадуть від 2 до 3 років в’язниці
12.02.2018 о 09:47
image

Українських фермерів навчать гуманно ставитися до свійських тварин. Про це повідомив народний депутат, голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Павло Дзюблик. Про це пише «Є!» з посиланням на Агроньюс.

Нові мотивуючі норми та стандарти поводження з тваринами прописані у законопроекті №6598 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)», який подали на розгляд до Верховної Ради України. 

Нагадаємо, що у 2013 році Україна ратифікувала Європейську конвенцію про захист домашніх тварин. Прийняття ж цього законопроекту дозволить її імплементувати в наше законодавство. Конвенція закликає уникати завдання тваринам непотрібних страждань або травм, а також забезпечити їм нормальні умови життя, включаючи життєвий простір, піклування та харчування.

"Основна ідея – уникнення непотрібного страждання або травмування тварин, забезпечення умов, відповідно до фізіологічних потреб тварини», — сказала президент «Асоціації зоозахисників України» Ася Серпінська. – Ми раді, що вперше в Україні в закон «Про захист тварин від жорстокого поводження вносяться правила поводження із сільськогосподарськими тваринами, які прийняті в Євросоюзі. Адже досі на сільськогосподарську тварину у нас дивилися як на живу машину".
«За чотири наступних роки її норми (Європейської конвенції про захист домашніх тварин), які забороняють залишати домашніх тварин без догляду, спричиняти домашнім тваринам непотрібного болю та інше, не імплементовані в українське законодавство, зокрема у ст. 22 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», — сказано у пояснювальній записці до документу.

Атори документу нагадують, що на жаль, ст.89 Кодексу України про адміністративні правопорушення і ст. 299 Кримінального кодексу України, які карають за жорстоке поводження з тваринами, практично не діють.

Щорічно за ними притягуються лише близько 15 порушників (для порівняння — у маленькій Молдові – близько 230 осіб у рік). Це пояснюється тим, що ці статті не пов’язані з базовим Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження», а також не відповідають міжнародному законодавству», — твердять автори законопроекту.

Нагадаємо, що у 2012 році Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило порядок використання тварин у сільському господарстві. Зоозахисники стверджують, що він не виконується, і тварини на фермерських господарствах страждають від неналежного догляду.

Суть запропонованих законодавчих змін, передбачених законопроектом №6598 в тому, що за всі види шкоди, завдані свійським тваринам, із прийняттям цього законопроекту, порушники відповідатимуть так само, як за шкоду, завдану іншим тваринам, як це передбачено в Законі України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Зокрема, в ст.. 89 Кодексу України про адміністративні порушення, за «жорстоке поводження з тваринами» та «порушення правил поводження з тваринами» передбачений штраф у розмірі від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів. А статтею 299 Кримінального кодексу України «жорстоке поводження з твариною, що відноситься до хребетних… що призвело до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини» карається позбавленням волі на строк від двох до трьох років з конфіскацією тварин або без такої. Ці ж дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією тварин.

У пояснювальній записці до законопроекту №6598 ідеться, що в Україні за порушення статті 299 Кримінального кодексу України сьогодні передбачено арешт до шести місяців або ж обмеження волі до 3 років. При цьому в інших країнах Європи — однозначне позбавлення волі, зокрема,у Чехії, Угорщині, Польщі, Словаччині — 2-3 роки.

"Президент України в своїх пропозиціях до Уряду зауважив, що за правовою позицією Конституційного Суду України, покарання за злочин повинно бути домірним злочину; передбачений законом склад злочину та рамки покарання мають відповідати один одному, тому за жорстоке поводження з твариною, що призвело до її каліцта чи загибелі необхідно передбачити більш жорстке покарання у вигляді позбавлення волі. Саме тому на виконання пропозицій Президента України даним законопроектом було внесено зміни до частини першої статті 299 Кримінального кодексу України", — пояснили автори законопроекту.

Читайте також:У Києві чоловік відкрив стрілянину по натовпу, – ЗМІ

#Покарання#тварини#ув'язнені#події
Більше новин:
В Києві у черзі на маршрутку вбили чоловіка (фото 18+)
10.02.2018 о 19:34
news photo
В Гонконзі розбився автобус із пасажирами: 19 загиблих (фото)
10.02.2018 о 18:22
news photo
На Одещині під залізничною колією знайшли артилерійські снаряди (фото)
10.02.2018 о 17:18
news photo
На Одещині підлітки жорстоко познущались над дитиною з інвалідністю
10.02.2018 о 12:27
news photo
Поліцейський застрелив цивільного через побутову сварку, – штаб АТО
10.02.2018 о 11:34
news photo
У військовій прокуратурі сповістили про погрози зброєю з боку адвокатів Шепелева
10.02.2018 о 02:39
news photo