Авторизація

Події
Під виглядом реформування прописки хочуть ввести перевірки, репресії та штрафи, – правозахисники
25.04.2018 о 16:51
image

Проект закону "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", розроблений Офісом реформи адміністративних послуг при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, містить ризики масових порушень прав людини та непропорційного втручання держави в приватне життя громадян, пише «Є!» з посиланням на UA 1.

Про це йдеться у висновку експертів Центру інформації про права людини, які зробили детальний аналіз законопроекту.

Згідно з аналізом, попри заяви Офісу реформи про те, що згаданий законопроект спрощує механізм реєстрації місця проживання і робить реєстрацію декларативною, він передбачає заплутану процедуру реєстрації місця проживання, репресивний механізм контролю за громадянами та необґрунтовані штрафи для тих, хто тимчасово не матиме реєстрації.

Так, за проживання без реєстрації громадяни муситимуть платити від 340 до 850 гривень або навіть до 1700 гривеньу разі повторного накладення штрафу протягом року.

Громадяни будуть зобов’язані допускати в своє житло посадових осіб для пошуку "доказів факту їхнього проживання за місцем реєстрації" і дозволяти проводити для цього відеозйомку.

Для отримання згаданих доказів у житлі можуть перевіряти особисті речі, предмети гігієни, спальне місце, предмети домашнього вжитку, дитячі іграшки тощо.

При цьому проект не визначає жодних вимог до заяв осіб, які можуть ініціювати початок перевірки факту проживання особи. Також не встановлено можливості для громадян оскаржити ініціювання такої перевірки.

"У будь-якій демократичній державі, доступ до житла прийнятний лише за рішенням суду. В Україні так само…Сама по собі така процедура вже є приниженням людської гідності", – наголошує координаторка проектів Центру інформації про права людини Людміла Янкіна.

Вона додає, що закладений у законопроекті принцип перевірок є надмірним втручанням держави в приватне і сімейне життя. Таке втручання є непропорційним та порушуватиме статтю 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Крім того, такі перевірки несуть серйозні корупційні ризики та роблять людину беззахисною супроти держави.

Людмила Янкіна підсумовує, що законопроект не є реформою по суті, оскільки не відповідає демократичним цінностям і цілям. Також законопроект не відповідає принципам декларативності.

Читайте також:В Мінекономрозвитку пропонують відмовитись від штампу про реєстрацію в паспорті

#Українці#Штраф#житло#прописка
Більше новин:
В Україні можуть скасувати прописку в паспорті, замінивши її на інше
24.04.2018 о 20:37
news photo
У Донецьку ввели посилене патрулювання: без документів як мінімум втрата здоров’я
14.12.2017 о 03:03
news photo
До Луганська заїхало 200 одиниць техніки, телебачення не працює
22.11.2017 о 09:55
news photo
Як в Україну потрапляють комерційні вантажі під виглядом гуманітарної допомоги, - ЗМІ
09.06.2017 о 19:57
news photo
«Буду битись до смерті» - 69-річний доброволець в АТО (відео)
05.12.2016 о 21:00
news photo
Відтепер Стівен Сігал може претендувати на російську пенсію в 5 тис. руб.
03.11.2016 о 15:10
news photo