Авторизація

Політика
Тбілісі розриває дипломатичні відносини з Дамаском через Сухумі та Цхінвалі
29.05.2018 о 16:01
image

Грузія розпочала процедуру розриву дипломатичних відносин із Сирією. Про це сьогодні на брифінгу заявив заступник міністра закордонних справ Грузії Давид Дондуа, передає «Є!» із посиланням на Новости-Грузия.

Це стане "кроком у відповідь" Тбілісі на визнання урядом президента Башара Асада незалежними державами грузинських територій - Абхазії й Цхінвальського регіону.

Як повідомлялося, сьогодні МЗС Сирії опублікувало заяву про визнання Абхазії й Південної Осетії.

Дондуа підкреслив, що сирійський режим у результаті маніпуляцій з боку Росії ухвалив незаконне рішення і в порушення принципів міжнародного права визнав «незалежність» Абхазії й так званої Південної Осетії.

«Вищезгаданими діями режим Асада підтримав військову агресію Росії проти Грузії та триваючу протягом років етнічну чистку», - підкреслив Дондуа.

МЗС Грузії також поширило офіційну заяву:

«29 травня 2018 року сирійський режим у результаті маніпуляцій з боку Російської Федерації та з порушенням основоположних норм і принципів міжнародного права уклав незаконне рішення, визнавши т.зв. незалежність Абхазії та Цхінвальського регіону / Південна Осетія. Цим рішенням режим Башара Асада підтримав військову агресію проти Грузії з боку РФ, незаконну окупацію грузинських регіонів і багаторічну етнічну чистку.

Сирійський режим ігнорує міжнародно-правові зобов'язання щодо територіальної цілісності суверенної держави і непорушності міжнародно визнаних кордонів.

Беручи до уваги ці обставини, Грузія почала процедури розриву дипломатичних відносин із Сирійською Арабською Республікою. Слід підкреслити, що міжнародна спільнота рішуче підтримує суверенітет, територіальну цілісність Грузії і політику невизнання окупованих територій».


МЗС Грузії закликало міжнародне співтовариство належним чином оцінити незаконне рішення сирійського режиму і вжити адекватних заходів.

Дипломатичні відносини між Грузією і Сирією були встановлені 18 травня 1994 року. Резиденція посла Сирії в Грузії розташована в Єревані, а грузинського посла в Сирії - в Каїрі.
Зовнішньоторговельний оборот Грузії з Сирією з січня по квітень 2018 року склав 376 тисячі доларів.

У серпні 2008 року незалежність Південної Осетії і Абхазії визнала Росія. Потім це зробили Венесуела і Нікарагуа. Останніми ці території визнали острівні держави Вануату і Науру. Пізніше Вануату відкликало своє визнання. Грузія розірвала дипломатичні відносини з Росією після визнання її територій незалежними державами. Території Абхазії і Цхінвальського регіону офіційно оголошені окупованими.

Читайте також: 15 народних депутатів не проголосували у травні жодного разу - КВУ
#Сирія#Грузія#дипломатичні відносини
Більше новин:
Савченко висловила сподівання, що Сенцова обійде її доля
29.05.2018 о 15:43
news photo
У Польщі на заробітках помер молодий український спортсмен
29.05.2018 о 15:29
news photo
В українського співака Олега Винника померла мати
29.05.2018 о 15:17
news photo