Авторизація

Україна
Депутати пропонують суттєво обмежити реалізацію легких пластикових пакетів
29.01.2019 о 15:45
image

У Верховній Раді України понад 50 народних депутатів внесли проект закону «Про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обігу», яким пропонується суттєво обмежити реалізацію легких пластикових пакетів. Про це пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Документом передбачається заборонити реалізацію в магазинах, павільйонах та інших об’єктах роздрібної торгівлі надлегких та легких пластикових пакетів, за винятком біорозкладних та надлегких пластикових пакетів, призначених для пакування свіжого м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Крім того, проект передбачає обов’язкове маркування пластикових пакетів.

Даним законопроектом пропонується внести зміни до закону «Про захист прав споживачів», відповідно до яких, реалізацію в об’єктах роздрібної торгівлі надлегких та легких пластикових пакетів, що заборонені до реалізації, карається штрафом у розмірі 500 відсотків вартості одержаної для реалізації партії товару, виконаної роботи, наданої послуги, але не менше 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у разі, коли відповідно до закону, суб'єкт господарської діяльності не веде обов'язковий облік доходів і витрат, - у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, законопроектом передбачено, що відсутність на пластикових пакетах, що реалізуються в об’єктах роздрібної торгівлі, інформації (маркування), встановленої відповідно до законодавства про скорочення використання окремих видів поліетиленової продукції, або невідповідність такої інформації (маркування) фактичним властивостям пластикових пакетів карається штрафом у розмірі 30 відсотків вартості одержаної для реалізації партії товару, виконаної роботи, наданої послуги, але не менше п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у разі, коли відповідно до закону суб'єкт господарської діяльності не веде обов'язковий облік доходів і витрат, - у розмірі п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В пояснювальній записці до законопроекту сказано, що 24 жовтня 2018 року Європарламент остаточно заборонив цивільний обіг окремих видів продукції з поліетилену.

«Таке рішення викликано загрозою глобальної екологічної катастрофи, пов’язаної з використанням людьми пластику. Розклад пластикових пакетів становить більше 100 років. Утилізація пластика є ускладненою, оскільки при його спалюванні виділяється велика кількість токсичного бісфенолу-А (BPA), який є токсичною речовиною, що викликає онкологічні захворювання та негативно впливає на репродуктивну функцію та імунну систему», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що щороку лише в країнах Європейського Союзу використовуються більше мільйона тонн одноразових поліетиленових пакетів, а в Україні одна людина щороку викидає близько півтисячі пластикових пакетів. В пояснювальній записці сказано, що вже на сьогодні, зокрема, у Франції, Італії, Сингапурі заборонено використовувати будь-які пластикові пакети, а в Ірландії, Латвії та Данії для торговельних організацій встановлений податок на пластикові мішки. Також обмеженим є обіг пластикових пакетів в Австралії та у Китаї, а в Танзанії передбачено навіть кримінальну відповідальність за реалізацію пластикових пакетів - ув’язнення до одного року.

Читайте також:Безробітні в Україні можуть отримувати до 7700 грн допомоги

#Україна#Верховна Рада#Законопроект#обмеження#пакети
Більше новин:
У Криму кажуть, що пам'ятник «зеленим чоловічкам» облив киянин
29.01.2019 о 09:00
news photo
Більшість об'єктів великої приватизації ніхто не хоче брати – МЕРТ
28.01.2019 о 09:00
news photo
В Хмельницькій області знову масове отруєння в дитсадку
27.01.2019 о 11:57
news photo
Академія патрульної поліції України отримає від ОБСЄ сучасне обладнання
26.01.2019 о 11:56
news photo
У Берліні 8 березня зробили святковим днем
25.01.2019 о 12:40
news photo
Нардепам дуже кортить розпочати продаж землі
24.01.2019 о 12:20
news photo