Авторизація

Події
У Херсоні відкрили перший на материковій Україні пам'ятний знак, присвячений жертвам геноциду кримськотатарського народу (фото)
18.05.2019 о 19:26
image

У Херсоні відкрили перший на материковій Україні пам'ятний знак, присвячений жертвам геноциду кримськотатарського народу. Як передає кореспондент УНІАН, відкриття в центрі Херсона пам'ятного знака «Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року» стало головною подією у програмі заході, які проходять в області, приурочених до 75-ї річниці депортації кримських татар, інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

За словами керівника Херсонського міського Меджлісу кримськотатарського народу Ібрагіма Сулейманова, це пам'ятний знак - перший, споруджений на материковій Україні в честь кримських татар, які стали жертвами сталінського геноциду. 

«Цей пам'ятний знак встановлено на місці майбутньої Алеї пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, де в 2015 році, з ініціативи благодійної організації «Куреш» та за підтримки міської влади було висаджено дерева. І цей знак теж встановлено за підтримки міської влади», - сказав Сулейманов.

У церемонії відкриття пам'ятного знака взяли участь в. о. голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій, Херсонський міський голова Володимир Миколаєнко, представники Меджлісу кримськотатарського народу, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, громадських організацій, а також городяни. Промовці назвали переслідування кримськотатарських активістів російською окупаційною владою Криму «гібридною депортацією кримських татар». На території Херсонської області проживають близько 10 тисяч кримських татар, з них - близько 7 тисяч - у розташованому на кордоні з Кримом Генічеському районі. 18 травня в Україні та світі згадують про жертв депортації кримськотатарського народу з Криму у 1944 році. Цього дня з півострова було відправлено перший ешелон кримських татар. Згідно з постановою Верховної Ради України, день 18 травня оголошено Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Цього дня проходять траурні заходи пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. За даними Українського інституту національної пам'яті, в травні-червні 1944 року з Криму в спецпоселення й табори депортували 200 тисяч кримських татар. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб і виснаження загинули більш як 30 тис. кримських татар.


Читайте також: У Херсоні відкрили виставку до 75-ї річниці депортації кримських татар
#Херсон#кримські татари#відкриття#депортація#історична пам'ятка
Більше новин:
Ситуація на Донбасі: бойовики гатили із артилерії та мінометів
18.05.2019 о 10:27
news photo
У Херсоні відкрили виставку до 75-ї річниці депортації кримських татар
17.05.2019 о 15:01
news photo