Авторизація

Суспільство
Мати дівчинки без щеплень виборює право дитини на навчання у звичайній школі
06.06.2019 о 13:47
image

У дівчинки немає жодних медичних протипоказань для щеплення. А таких дітей відтепер у школи та садки пускати не будуть. Які перспективи у цієї судової справи, з’ясовувала ТСН, пише «Є!»

Жителька Житомира через суд вимагає скасувати заборону вчитися у звичайній школі своїй дочці, яка не має жодного щеплення.

Мати принципово не вакцинує свою дитину, 8 річну доньку.

"Це є медичне втручання, батьки обирають - можна робити щеплення, чи ні", - стверджує жінка.

У кінці навчального року мати дівчинки попередили, що без щеплення її донька не зможе вчитися в одному класі з іншими дітьми. Одного дня всі уроки для неї в окремому кабінеті проводила шкільний психолог. Мама дівчинки тоді викликала активістів і поліцію, і стверджувала, що її донька отримала неабиякий стрес.

"Дитина з 9 до 12 години сиділа в кабінеті сама, з психологом. Це вплинуло на мою дитину недобре", - обурюється мати.

Тому жінка вирішила йти до суду, аби її донька вчилася у колективі.  Натомість, у школі пояснюють, що тепер це неможливо. Обов'язковість щеплень для учнів шкіл та дітей, що відвідують садочки, підтвердив Верховний Суд.

Тому тепер отак, на самоті, змушені будуть  вчитися усі невакциновані школярі, які немають протипоказів до щеплень. 

Батькам запропонують кілька варіантів навчання.

Маму Христинки це не влаштовує. Під судом з нею зібралися кілька її однодумців.

"Порушується конституційне право дітей на освіту. Не можна просто закрити перед дитиною двері закладу освіти", - говорить адвокат позивачки.

Проте Верховний Суд визначив, що суспільні інтереси важливіші особистих. 

"Будь-які судові процеси щодо згаданої проблеми будуть безрезультатними, адже закон в даній редакції не дозволяє по іншому трактувати це. Вказівки і рішення Верховного Суду є обов'язковими до виконання", - стверджує адвокат департаменту освіти.

Медики стверджують, що це вимушений крок, адже через спалах кору в Україні перехворіло понад 100 тисяч людей, померли -  40. Колективна вакцинація просто необхідна, аби врятувати дітей, які у зв"язку зі станом здоров'я не можуть бути щеплені.

"Є 5% діток, які по певній причині не можуть отримати щеплення. Ці діти можуть перебувати в колективі за умови, що 95% діте є вакцинованими", - говорить лікар-педіатр Альбіна Михалець.

Вимушені обмеження уже діють. 

"У перший клас, де вчиться донька позивачки, записалося 57 учнів, і усі принесли довідки про щеплення", - говорить директор школи Марія Серванчук.

Утім мама школярки впевнена, що зможе виграти справу до початку навчального року. Настпуне засідання суду призначене на 27 червня. 

Читайте також:У Рівному від кору померла тримісячна дитина

#Суд#Школа#Діти#вакцина#щеплення
Більше новин:
Обов'язковість вакцинації дітей підтвердив Верховний Суд
30.05.2019 о 15:11
news photo
Дорослі будь-якого віку зможуть безкоштовно вакцинуватися від кору
13.05.2019 о 13:03
news photo
«Одного щеплення недостатньо»: лікар пояснив, що потрібно для захисту від кору
12.05.2019 о 17:59
news photo
Безкоштовні щеплення можна буде отримати в приватних клініках
03.05.2019 о 12:41
news photo