Авторизація

Суспільство
Українців зобов'яжуть декларувати абсолютно всі свої доходи і витрати
20.08.2019 о 16:16
image

В Україні планують провести податкову реформу - українців зобов'яжуть декларувати абсолютно всі свої доходи і витрати, пише «Є!» з посиланням на РБК.

Причому, податок на тіньове, незадеклароване, майно буде коливатися в межах 5-9 відсотків, в залежності від того, де зберігається капітал - у межах країни чи за кордоном.

Таким чином влада хоче змусити тіньові доходи працювати на економіку країни. А натомість пропонується зняття відповідальності за незадекларовані доходи. Причому, якщо з 2020 року декларування тіньових оборотів стане обов'язковим для підприємців, то з 2022 - для всіх українців без винятку.

Експерти стверджують, що таке нововведення викличе протести серед підприємців, які звикли занижувати свої доходи. Підприємці зможуть уникнути відповідальності за приховування доходів, але за це їм доведеться сплатити 5% податку від суми, що перевищує задекларований дохід раніше.

Також стане обов'язковим показати наявність капіталу у негрошових формах, наявного за межами країни (акції, нерухомість). За нього потрібно буде покласти в держскарбницю 9% податку.

Варто відзначити, що "відкрутитися" від сплати податку на закордонний капітал не вдасться, оскільки разом з цим законом буде поданий законопроект про приєднання України до міжнародної системи BEPS. Вона дозволяє країнам обмінюватися податковою інформацією.

Які пільги передбачає законопроект

Посімейне декларування доходів - якщо в сім'ї є пільговики - діти, непрацездатні особи, то ставка податку знизиться. А при продажу квартири податок візьмуть не з усієї суми, а тільки з різниці між вартістю купівлі і продажу.

Податкова пільга поширюється і на суму, витрачену на придбання путівки на відпочинок в Україні

Також відомо, що закон буде поширюватися лише на гроші, зароблені після вступу закону в силу. Адже всі капітали, за походженням яких не відкриті кримінальні справи, в Україні є легальними.

Зазначимо, що фізичні особи, згідно українському законодавству не повинні доводити легітимність свого майна. Економіст Олександра Охріменка, каже, що цю "податкову амністію" хотіли запровадити ще з 2015 року.

Але якщо все ж у 2020 року вона почне діяти, то в першу чергу постраждають "підприємці-спрощенці".

Читайте також:Киянин заплатив податків на майже 1 млрд грн, — ДФС

#Українці#Доходи#витрати#е-декларування
Більше новин:
Голова Рахункової палати Пацкан сховав годинник, звітуючи у Раді, - ЗМІ (відео)
31.05.2019 о 16:10
news photo
Конституційний суд готується скасувати люстрацію та обмежити або приховати е-декларування, - Transparency International
16.04.2019 о 18:04
news photo
НАБУ закрило всі справи про незаконне збагачення
28.03.2019 о 11:50
news photo
САП передала Луценку подання на двох нардепів
12.03.2019 о 19:50
news photo