Авторизація

Суспільство
Українським лікарям тепер легше буде влаштуватися на роботу в Польщі
03.09.2019 о 15:00
image

Лікарям з-поза Європейського Союзу незабаром легше буде отримати працю у Польщі. Такою є найновіша ідея Міністерства здоров’я, аби зарадити кадровій нестачі у лікарнях, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

За даними фонду Watch Health Care, що вже багато років відстежує доступ до лікарських послуг, сьогодні немає ані одної медичної галузі в Польщі, в котрій би пацієнти не стикалися із чергами. В середньому на візит до спеціаліста поляки чекають чотири місяці, а до найбільш затребуваних лікарів, наприклад ендокринологів, - по два роки. У кільканадцяти спеціалізаціях час очікування, у порівнянні з попереднім роком, зріс.

Черги зростають, бо не вистачає лікарів. На сьогодні їх у Польщі приблизно 130 тисяч, тоді як, за підрахунками, має бути на 30-50 тисяч більше. Притому переважають старші медики: середній вік польських лікарів – 55 років. На додаток, лікарі скаржаться на перевантаження і занизькі бюджетні витрати на цю галузь.

Уряд, не знаючи, як заохотити місцевих лікарів залишатися за таких обставин у Польщі, приготував поправки до закону про професію лікаря. Проєктом оновленого закону, що вже пройшов громадське обговорення, передбачається полегшення у входженні на польський ринок праці для лікарів-спеціалістів з-поза ЄС.

Сьогодні процедура визнання їхніх дипломів довга і непроста – часом вона триває роками, за які лікар має здати академічну різницю та іспит з польської мови. Дотепер через це сито пройшло лише близько 1,3 тис. іноземців, здебільшого з Білорусі та України. Міністерство, однак, запланувало для них швидкий шлях: лікарні самі зможуть видавати відповідні свідоцтва закордонним лікарям, котрі знають польську мову. А відтак, пройшовши щонайбільше річний курс і склавши кінцевий іспит польською, вони зможуть працювати тут протягом наступних п’яти років.

Читайте також: «Нуль українців чи інших подібних»: польський ресторан розмістив вакансію, яка викликала обурення в інтернет-користувачів
#Польща#лікарня#лікарі
Більше новин:
У Польщі в озері знайшли тіло одного з найзаможніших поляків
22.08.2019 о 15:31
news photo
На заводі у Польщі трагічно загинув громадянин України
20.08.2019 о 16:25
news photo