Авторизація

Київ
Кияни погрожують перекрити проспект Бажана через погану якість повітря на лівому березі
13.09.2019 о 13:57
image

Останні кілька днів у столиці середній індекс якості повітря (Air Quality Index, AQI) складає 99 (при нормі від нуля до 50, максимум – 300 пунктів). За таких показників чутливим групам населення слід менше часу проводити на вулиці, також рекомендують закривати вікна. На лівому березі цей показник сягає позначки 174 пункти. Така ситуація вважається шкідливою не тільки для чутливих груп, але й для населення загалом. Про це пише Хмарочос, передає «Є!»

На думку місцевих жителів, головним джерелом забруднення є сміттєспалюючий завод «Енергія». Водночас міська влада наполягає, що головним джерелом смогу є пожежі на торфовищах.

«Хмарочос» розбирався, що ж дійсно є головним забрудненням повітря Києва і що буде далі з заводом «Енергія».

Мешканці погрожують перекрити дорогу

О 10 ранку на центральному щиті сміттєспалювального заводу «Енергія» людно – тут відбувається прес–брифінг за участю заступника голови КМДА Петра Пантелєєва та директора заводу «Енергія» Сергія Крикуна.

Крім журналістів, на брифінг прийшли жителі довколишніх будинків біля станцій метро «Вирлиця», «Позняки», «Харківська».

Я мати двох діток – вже кілька днів у мого сина йде кров з носа, а молодша дитина не може спати через ці жахливі запахи. Особливо сильно смердить після півночі», – розповідає жителька району.

Її імені, як і закінчення історії не вдається розчути через галас, який влаштували мешканці.

Я живу в цьому районі на проспекті Бажана уже двадцять років, і всі ці двадцять років у мене проблеми зі здоров’ям. Як тільки я переїхав сюди з Оболоні, у мене почалась астма, а все через «Енергію» – її потрібно закрити», – кричить на всю аудиторію високий сивий чоловік з пишними вусами.

У цьому галасі жителям намагається опонувати директор заводу «Енергія» Сергій Крикун.

Сміттєспалювальний завод енергія місцеві мешканці називають головним забруднювачем повітря на півдні лівого берега Києва. Фото: ua.news

На заводі сьогодні працює 203 людини. Більше половини з них – спеціалісти з вищою освітою. За невеликим винятком, усі вони живуть на околицях заводу», – решта його промови тоне у криках мешканців, які погрожують перекрити проспект Бажана та зупинити завод «Енергія».

Заспокоїти натовп намагається начальник управління з питань цивільного захисту КМДА Роман Ткачук. За його даними за останні кілька днів, головним джерелом забруднення повітря в Києві та його околицях є пожежі. Всього за даними ДСНС, за місяць зафіксували понад 800 пожеж в околицях столиці. Горять переважно торфовища та суха трава. 

Втім, і він не зміг дати відповідь на питання, що робити мешканцям. Його поради про закривання вікон і про вологе прибирання потонули у загальному гаморі. 

Чи справді «Енергія» є єдиним забруднювачем?

Мешканець столичних Позняків Володимир Антків щодня бачить завод «Енергія» з вікон свого будинку. 

Ситуацію довкола заводу спостерігаю вже давно. Він димить сильно. Але це не єдине джерело забруднення району. Тут неподалік знаходиться Бортницька станція аерації. Мені здається, що головне джерело смороду – саме там», – стверджує він.

Цю думку підтверджує Роман Ткачук. За його даними, джерелом запаху аміаку на Лівому березі столиці є саме Бортничі.

Але крім заводу «Енергія» та Бортницької станції аерації, важливим джерелом забруднення повітря на районі є Дарницька ТЕЦ, яка продовжує використовувати вугілля в якості головного палива. Але висновок про те, хто є головним забруднювачем на районі має робити держекоінспекція. 

Я запропонував директору «Енергії» встановити датчик на трубі. Це має бути моніторинг викидів сертифікованим обладнанням в режимі реального часу з розміщенням інформації на загальнодоступному веб-ресурсі. З неможливістю втручання людини та ручного правлення даних. І, можливо, тоді б менше спекуляцій», – стверджує Олександр Карпенко, керівник напрямку «Розумне довкілля» Kyiv Smart City.

Що буде з «Енергією»?

Втім, незважаючи на вимоги місцевих мешканців, закриття заводу «Енергія» не є виходом з ситуації, адже на сьогодні завод переробляє 25% сміття, що утворюється у Києві.

Бортницька станція аерації – ще один можливий чинник забруднення повітря на лівому березі Києва. 

Якщо сміття не везуть на «Енергію», його повезуть до нас, на полігон №5 у Дмитровичах. Де ми теж змушені дихати цим сміттям, а діти непритомніють під час лінійки в школі. Тому я не розумію, чому люди виступають за закриття заводу, а не його модернізацію», – коментує «Хмарочосу» ситуацію Леся Москаленко з ініціативної групи за закриття полігону №5.

За словами директора «Енергії», на сьогодні на заводі відремонтували і модернізували три з чотирьох існуючих електрофільтрів, що підвищує рівень захисту від пилу. Четвертий фільтр планують оновити протягом наступного року.

Але цього недостатньо для того, щоб зменшити негативний вплив викидів з заводу. Тому на «Енергії» планують встановити систему хімічної очистки викидів,  що дозволить у 5 разів зменшити рівень забруднюючих речовин. 

Зараз ми готуємо до проходження державної експертизи проект системи хімічного очищення димових газів. Завдяки цим заходам ми знизимо рівень викидів на заводі до рівня європейських норм», – повідомив Петро Пантелеєв.

Почати роботи з модернізації заводу планують вже з 2020 року. За даними Сергія Крикуна, це обійдеться міському бюджету в 700 млн грн.

А що з автомобілями?

Але викиди підприємств складають лише 4% від загальної кількості викидів шкідливих речовин у повітря. Близько 90% викидів – це «пересувні джерела», тобто транспорт.

Проте у міста поки немає стратегії, як боротись з цією проблемою. Це у коментарі «Хмарочосу» підтвердив радник заступника голови КМДА Дмитро Беспалов.

На жаль, місто поки не може зупинити автомобілізацію, адже громадський транспорт не може впоратись з тими запитами, що вже існують на сьогодні», – повідомив він.

Раніше міська влада планувала створити автоматизовану систему моніторингу якості повітря, щоб сповіщати киян про погіршення якості повітря і рекомендувати безпечні маршрути пересування для пішоходів, велосипедистів, місця для прогулянок із дітьми тощо.

На сьогодні у столиці діє громадська система моніторингу якості повітря  «Розумне довкілля». На сьогодні в рамках проекту в Києві встановили дві станції монторингу – у ЖК «Файна таун» на Салютній, 2 та на Ревуцького, 35. Проте жодних подальших планів з регулювання ситуації з поганою якістю повітря у міської адміністрації немає.

Нагадаємо, за словами директора Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського Олександра Косовця, Київ входить до першої десятки міст України із найбільшим забрудненням повітря.

Читайте також: Кияни задихаються від диму та смороду: що відбувається
#Київ#повітря#забруднення
Більше новин:
Криму загрожує «хімічний Чорнобиль» через дії окупантів
03.09.2019 о 11:47
news photo