Авторизація

Політика
«Глянь на це» - Білий дім оприлюднив розмову Трампа і Зеленського про Байдена
25.09.2019 о 17:38
image

Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови між Дональдом Трампом і Володимиром Зеленським. Про це пише «Є!» з посиланням на bbc.com.

У стенограмі розмови за 25 липня Дональд Трамп закликає Володимира Зеленського співпрацювати з його адвокатом Руді Джуліані, критикує "нечесне звільнення" українського прокурора Віктора Шокіна та критикує екс-посла США в Україні Марі Йованович. Він також згадує про звинувачення щодо сина екс-віце-президента США Джо Байдена, який є можливим суперником Трампа на виборах.

Байден хвалився, що зупинив обвинувачення, якби ти міг глянути на це... Це мені здається жахливим", - коментує Дональд Трамп цю справу.

Що в стенограмі

Розмова президентів, про яку йде мова, відбулася ще наприкінці липня, проте у вересні знову опинилися у центрі уваги ЗМІ: саме через неї у США запустили процедуру імпічменту Дональда Трампа.

Про що саме говорили президенти, до цього часу було невідомо, проте американська преса повідомляла, що Трамп нібито чинив тиск на Зеленського, переконуючи його розпочати розлідування щодо колишнього віцепрезидента США Джо Байдена або його сина.

Сам Трамп підтверджував, що із Зеленським вони дійсно говорили про Байдена, але заперечував, що це було тиском.

Байден - найімовірніший суперник Трампа на майбутніх президентських виборах у США, тому багато хто розцінив поведінку чинного президента як зловживання повноваженнями з метою нашкодити своєму потенційному супернику.

Тепер Білий дім оприлюднив стенограму скандальної розмови.

Що за розслідування проти Байдена? До чого тут Україна?

За часів президентства Барака Обами Джо Байден обіймав посаду віцепрезидента США і курував українські питання. Водночас його син - Хантер Байден - входив до ради директорів української газовидобувної компанії Burisma.

У 2015-2016 роках, коли генеральною прокуратурою керував Віктор Шокін, щодо Burisma проводилося розслідування.

Зрештою Шокіна звільнили, а Джо Байден заявив, що це рішення - його особиста заслуга. Мовляв, саме він наполіг на зміні очільника ГПУ.

Я сказав: я їду через шість годин. Якщо ваш генпрокурор не буде звільнений до того часу, ви не отримаєте грошей. І той сучий син був звільнений. І на його місце поставили того, кому на той час довіряли", - заявив Байден.

Свого часу це стало приводом для скандалу довкола самого Байдена. Опоненти припускали, що він чинив тиск на українське правосуддя у власних інтересах - щоб захистити компанію, яка має стосунок до його сина.

Саме цей інцидент, заявляли опонети Трампа, він і просив розслідувати Зеленського, щоб таким чином нанести шкоди своєму потенційному супернику на виборах.

Трамп та імпічмент

Ввечері 24 вересня Спікер Палати представників Ненсі Пелосі заявила, що розпочинає формальну процедуру імпічменту президента Дональда Трампа.

Пелосі дала вказівку комітетам Палати представників визначити, чи дійсно існують підстави для відсторонення Трампа від влади.

В разі, якщо комітети дійдуть висновку, що докази провини президента є достаніми, вони рекомендуватимуть провести голосування щодо імпічменту у нижній палаті Конгресу.

Для схвалення цього рішення достатньо буде простої більшості голосів.

Після цього питання про імпічмент має бути розглянуто Сенатом - верхньою палатою Конгресу. Тут для схвалення імпічменту, за це має проголосувати дві третини законодавців.

Наразі Сенат контролюється республіканцями і до цього часу експерти називали підтримку ними імпічменту малоймовірною.

Читайте також:Зеленський і Трамп зустрілися сім'ями

#США#Зеленський#зустріч#Дональд Трамп
Більше новин:
Олена Зеленська підкорює Америку стильними образами в світлих тонах (фото)
25.09.2019 о 13:04
news photo
Зеленський в ООН зізнався російським журналістам, хто може на нього «тиснути»
25.09.2019 о 12:38
news photo
Зеленський запросить Трампа в Україну
25.09.2019 о 09:55
news photo
Зеленський повинен вирішити, хоче він бути «слугою народу» чи олігархів – Financial Times
24.09.2019 о 15:17
news photo