Авторизація

Політика
Спікер запевнив, що при підготовці закону про «особливий статус» жодна «червона лінія» перейдена не буде
07.10.2019 о 08:50
image
Ключовим питанням стоїть питання про вибори. Вибори можуть відбуватися виключно за українським законодавством, і це одна з тих червоних ліній, про які ми говорили. Друге - вибори можуть відбуватися тільки коли немає кулеметів, танків, іншої зброї. Тому що все це не дозволяє провести вибори. Коли буде досягнуто компонент безпеки, про що говорять всі політики і в першу чергу президент і я, і представники нашої політичної сили, тоді ми зможемо виключно за українським законодавством провести вибори на поки тимчасово окупованій території. Коли у нас буде контроль над кордоном, коли ОБСЄ визнає ці вибори, саме тоді запрацює так званий новий закон про особливий статус Донбасу», - заявив Разумков.

Разумков зазначив, що ніхто не буде порушувати «червоні лінії», які були вказані раніше, так як від них залежить територіальна цілісність і суверенітет України, пише «Є!» з посиланням на Hromadske.           

Ми дійсно розуміємо, що так званий закон про особливий статус тимчасово окупованих територій закінчується в цьому році. І треба знаходити новий механізм, новий закон, і президент про це говорив, що це буде публічна позиція, це не буде писатися в Офісі президента або в закритому комітеті Верховної Ради. Цей закон буде писатися разом з суспільством, тому що це питання дуже важливе для всієї держави», - зазначив Разумков.

За його словами, для того, щоб ні у кого не було думки, що новий закон про особливий статус передбачатиме федералізацію України, він повинен розроблятися із залученням експертів, громадськості, Верховної Ради, Офісу президента, а також зарубіжних партнерів.

Глава Верховної Ради також сподівається, що переговори в «нормандському форматі» зможуть дати поштовх, який допоможе вийти з глухого кута. Разумков також зазначив, що при відведенні військ з лінії розмежування безпеку буде зберігатися за рахунок Національної гвардії, міліції, які там будуть знаходитися.

Це українська територія і на ній будуть зберігатися закони України. А за дотриманням законів України та безпекою стежитимуть правоохоронні органи Української держави. Я впевнений, що до нього приєднаються і представники організації ОБСЄ, і журналісти, які теж дуже часто беруть участь в цьому процесі. Я впевнений, що ми таким чином, на жаль, не швидко, але зможемо вийти з тієї патової ситуації, яку ми спостерігаємо протягом вже декількох років, і зможемо почати реалізовувати Мінські домовленості. І таким чином, виконуючи ті пункти, зазначені в Мінську, вийдемо на повернення, в першу чергу, людей і своїх територій», - підкреслив він.

Нагадаємо, 6 жовтня на Майдані  влаштували віче  «Ні капітуляції» проти так званої «формули Штайнмайера» щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

1 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна  погоджується  на «формулу Штайнмайера».

«Формула» дуже коротка і передбачає тільки те, що окупована частина Донбасу повинна отримати тимчасовий  особливий статус  в день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними, Верховна Рада закріпить цей особливий статус на постійній основі.

Про виведення військ і контролі з боку України за кордоном до виборів у формулі не йдеться.

Особливий статус  - скорочена назва  закону  Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областях,  який Рада прийняла ще в 2015 році і кілька разів продовжувала, останній раз - до 31 грудня 2019 року, проте фактично закон ніколи не діяв.

Закон визначає, що особливий порядок місцевого самоврядування в Донецькій і Луганській областях здійснюють виключно органи місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах.

У статті 10 закону прописані умови, без виконання яких вибори на окупованих територіях неможливі:

У той же час Зеленський анонсував  новий закон про особливий статус окупованої частини Донбасу.

Читайте також:Учасники віча на Майдані оголосили вимоги та пішли до Офісу президента

#Україна#особливий статус#разумков#розведення військ#формула Штайнмайера
Більше новин:
Головні новини тижня: реакція на «Формулу Штайнмаєра», закон про столицю, авіакатастрофа під Львовом, Віче
06.10.2019 о 19:20
news photo
Неодруженим іноземним парам у Саудівській Аравії дозволили знімати спільний готельний номер
06.10.2019 о 14:57
news photo
Завтра в Україні очікуються сильні заморозки
06.10.2019 о 10:31
news photo
Катастрофа Ан-12 під Львовом: експерти вилучили «чорні скриньки» (відео)
06.10.2019 о 09:07
news photo
Трамп заявив, що публікація стенограми його розмови із Зеленським заскочила демократів зненацька
05.10.2019 о 18:46
news photo
ЦВК відшкодувала партіям, які пройшли до Ради, витрати на передвиборчу агітацію
05.10.2019 о 17:00
news photo
NYT: у справі про розмову Трампа із Зеленським новий свідок
05.10.2019 о 14:50
news photo