Авторизація

Події
Скалецька розповіла, коли запустять трансплантацію
18.10.2019 о 16:29
image

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька розповіла, що систему трансплантації можна буде запустити в лютому 2020 року. Про це вона заявила в інтерв'ю Українській правді в п'ятницю, 18 жовтня, передає «Є!»

Повністю система (трансплантації - ред.) може бути розгорнута і запущена з усіма необхідними захистами після першого січня, десь в лютому. Те ж стосується законопроекту і плюс створені дві робочі групи, які повинні розробляти підзаконні акти", - припустила Скалецька.

Міністр також додала, що "ми ведемо роботу, але коли починаємо вникати в суть справ, не все так просто" і сказала, що "необхідно внести в закон кілька технічних змін, які дають нам можливість легше працювати".

Також Скалецька заявила, що необхідний реєстр для трансплантації.

Над ним активно працює команда з діджиталізації, яка допомагає зрозуміти його готовність", - сказала Скалецька.

Вона наголосила, що "ведуться переговори, або ми дійсно можемо з першого січня запуститися в Київському регіоні вже в промисловому масштабі".

Зібрали інформацію, скільки тут є необхідного обладнання. Дуже багато немає. Це амбітна історія - зробити все за чотири місяці, але треба ставити великі цілі", - поділилася міністр.

Скалецька також повідомила, що міністерство паралельно працює за двома напрямками: трансплантація кісткового мозку і пересадка органів.

Можливості будемо оцінювати в кінці листопада і тоді скажемо, чи потрібен нам ще якийсь час, або ми можемо впоратися. Інший варіант - це переносити набуття чинності закону ще раз, але це не має сенсу", - підсумувала глава міністерства.

Нагадаємо, в березні президент підписав зміни до закону про трансплантацію. Затверджені поправки дають можливість розблокувати припинену з 1 січня 2019 року трансплантацію.

Верховна Рада прийняла закон про посмертне донорство в травні 2018 року. Документ набув чинності 1 січня 2019 року, тоді ж втратив чинність закон про трансплантацію, який діяв раніше. Водночас частину норм нового закону виявилося неможливо реалізувати, оскільки не була створена інформаційна система трансплантації. У зв'язку з цим парламент планував відстрочити до 2020 року набуття чинності законом, але відповідне рішення так і не було прийнято.

Читайте також: У затриманого лікаря-трасплантолога Інституту Шалімова з банківської скриньки вилучили 840 тис. дол
#трансплантація#Скалецька
Більше новин:
У Києві лікаря-трансплантолога затримано на хабарі у 20 тис. доларів
03.10.2019 о 16:37
news photo
Міністр нового уряду хоче стати донором органів
03.09.2019 о 14:36
news photo
У Казахстані 20 українців продали свої нирки - Аброськін
26.06.2019 о 12:07
news photo