Авторизація

Iнтерв’ю
Необхідно провести справедливу оцінку землі - Ігор Швайка. Ексклюзив
14.11.2019 о 14:16
image

Кореспондент «Є!» поспілкувався з Ігорем Швайкою щодо питання ринку землі в Україні під час мітингу в Києві. Читайте про що йшла мова в нашому ексклюзивному інтерв'ю.

Ігор Олександрович Швайка - український політик правого спрямування, державний діяч, міністр аграрної політики та продовольства України в уряді Арсенія Яценюка з 27 лютого по 2 грудня 2014 року. Голова Харківської обласної організації ВО «Свобода» та народний депутат України (2012-2014).

Кор.: Це не перша ваша акція. Чи задовільняють вас дії влади після цих акцій?

Ігор Швайка: Абсолютно не задовільняють, тому що вимога цієї акції дуже проста, ми її озвучували ще на аграрному комітеті, ми озвучуємо її постійно у своїх публічних виступах, на сьогодні треба абсолютно зняти всі ці законопроекти, які є на порядку денному в розгляді.

І головний урядовий, який абсолютно мізерний, неякісний і всі альтернативні, навіть, в тому числі, наш законопроект, який вносився в режимі альтернативного законопроекту, законопроект народного депутата Оксани Савчук, це свободівський законопроект.

В чому є наша головна вимога? На сьогодні, як і на вчора, так само як і на завтрашній день, треба ухвалити інше рішення. Концептуально розвиток нашої аграрної земельної політики такий і по ньому потрібно писати законопроекти. На сьогоднішній день це є найболючіше питання яке існує.

Якщо розібрати на складові мотивацію прихильників ринку землі, то яка головна частина? Про що головний плач? Про те, що сім мільйонів людей, які отримали землю під час розпаювання не можуть її продати. У нас є відповідь на це запитання, зможе продати-купувати тільки держава. Голова Всеукраїнського Об'єднання Свобода сьогодні про це говорив.

Нам необхідно провести справедливу оцінку землі, щоб земля була оцінена, щоб та нормативна грошова оцінка показувала реальний стан, щоб у нас не було ціни для оренди для продажу і для обліку окремо. Земля має мати одну ціну. Вона не може бути різною.

Хочемо зараз дати людям можливість сьогодні продати землю. Якщо люди хочуть взяти землю в користування і працювати на ній - можуть зробити це через місцеві ради, які будуть виділяти цю землю для господарювання. Тобто відповіді на всі запитання, які сьогодні лунають з боку ідеологів провадження ринку землі, вони ж ніхто не кажуть що вони банально хочуть на цій землі нажитися. Ніхто про це не говорить, всі маніпулюють тими або іншими показниками, які виходять з нужденного положення народу.

Треба говорити людям правду, шукати насправді консолідуючий механізм як виходити з цієї ситуації.

Кор.: Якщо влада і надалі буде просувати цей законопроєкт в тому вигляді, в якому він зараз є, які будуть ваші дії?

Ігор Швайка: Ми сьогодні працюємо з кожним із депутатів починаючи від провладної фракції монобільшості і закінчуючи іншими опозиційними з конкретними вимогами - не голосувати за провадження цього ринку, що би не говорили сьогодні про замовлення ззовні, це може робитися винятково руками народних депутатів України дев'ятого скликання.

Якщо не збереться 226 голосів - жодного закону не буде. Якщо збереться, значить ім'я кожного з них буде написано на стовпах ганьби в їхніх містах селах і селищах. А народний тиск - це штука достатньо сильна. Вона не має, начебто, юридичного механізму, але, насправді, доходить до рівня усвідомлення і родини і найближчого оточення і самого депутата.

Кор.: Подібні акції будуть продовжуватися?

Ігор Швайка: Звичайно. Акції будуть продовжуватися до того часу, поки ми не досягнемо нормального консенсусу для нормального розвитку країни.

Кор.: Якщо влада буде поступово просувати цей законопроект ви все одно будете страйкувати?

Ігор Швайка: Спочатку потрібно визначити яка є концепція. ЇЇ мають схвалити громадяни України або винести це запитання на референдум, а потім писати власне текст самого закону.

Кор.: Дякую вам. Гарного дня.

 

Акції протесту проти впровадження земельної реформи проходили в Києві кілька днів поспіль, про що ми повідомляли раніше в наших ексклюзивних репортажах з місць подій.

Як повідомляли раніше, Олег Тягнибок переконаний, що влада на чолі з президентом обманює українців.

 

#Протести#Політика#земля#інтерв'ю#продаж
Більше новин:
Дубінський про своє майно: хто працював – той їсть
14.11.2019 о 10:40
news photo
Україна отримає від США ще три катери класу «Island»
13.11.2019 о 16:00
news photo
День голосування за втрату ринку землі може бути днем національної ганьби та поразки - Олег Тягнибок
12.11.2019 о 16:01
news photo
За критику розведення військ почали переслідувати офіцерів ЗСУ
11.11.2019 о 10:31
news photo
Іноземці матимуть право купувати землю в Україні через чотори роки, - Богдан
09.11.2019 о 10:24
news photo
Новий голова Нацкомісії з тарифів заявив про неминучість зростання цін на електроенергію для населення
05.11.2019 о 14:04
news photo
Педагогам підвищать зарплати, але не так істотно, як хотілося б – Гончарук
05.11.2019 о 11:04
news photo