Авторизація

Суспільство
Роботодавцям заборонять цікавитися особистим життям людини на співбесіді
16.11.2019 о 18:51
image

Про це йдеться в законопроекті №1148, який цього тижня збираються розглянути у Верховній Раді, пише «Є!»  з посиланням на news.financе.            

До трудового законодавства пропонують додати новий пункт – гарантія права на особисте життя. Як саме це право буде гарантуватися, в проекті не йдеться.

Ще один пункт забороняє ставити особисті запитання. При прийомі на роботу роботодавцю зараз не можна питати про партійну і національну приналежність, місце реєстрації тощо. До цих заборонених тем додадуть ще кілька: про стосунки, сім’ю, здоров’я і рівень зарплати на попередньому місці роботи.

Якщо роботодавець при прийомі на роботу вимагає подібну інформацію, людина має право не надавати її, і це не може бути підставою для відмови в прийомі на роботу.

Зустрічаються випадки, коли при вирішенні про наймання працівника, в тому числі жінки, роботодавець дізнається про навички і кар’єрні плани, але також цікавиться особистим життям, наприклад, про плани зареєструвати шлюбні стосунки або народити дитину, що впливає на остаточне рішення роботодавця. Більше того, нерідкісні випадки відмови в прийомі на роботу вагітних жінок”, – йдеться в пояснювальній записці до проекту.

Юлія Гречка пропрацювала HR-фахівцем у різних компаніях шість років. Сьогодні вона керує своєю компанією з управління персоналом. Раніше в роботі часто доводилося стикатися з дискримінаційними питаннями, каже вона.

Питання особистого характеру – постійна практика. Звісно, вони впливають на рішення про прийом на роботу. Я повсякчас вчила людей всередині компанії не ставити таких запитань. Всім відомо, що якщо є два кандидати: хлопець 25 років і дівчина, яка нещодавно вийшла заміж, то її не візьмуть – раптом вона піде в декрет в найближчі два роки. Норми, які забороняють гендерну дискримінацію, вже є. Того закону не дотримуються і, напевно, цей теж не буде працювати. Але такі речі повинні бути”, – вважає Юлія Гречка.

Читайте також:Укрзалізниця призначила перші додаткові потяги на новорічні та різдвяні свята

#Закон#робота#сім'я#роботодавці
Більше новин:
«Стався апокаліпсис. Ми не бачили нічого подібного за 55 років». Що жителі Венеції розповідають про рекордну повiнь
15.11.2019 о 15:00
news photo
Під час мітингу залізничників біля Офісу Президента померла жінка
15.11.2019 о 09:20
news photo
Податки в Україні можна буде платити зі смартфона: деталі
14.11.2019 о 16:18
news photo
Верховна Рада ухвалила зміни до Бюджетного кодексу України
14.11.2019 о 13:10
news photo
Дубінський про своє майно: хто працював – той їсть
14.11.2019 о 10:40
news photo
План роботи Ради на 14 листопада: Держбюджет-2020 та питання землі
14.11.2019 о 10:00
news photo
Згідно з новим законопроектом деякі посилки співробітники митниці можуть знищувати відразу після перевірки
13.11.2019 о 20:51
news photo