Авторизація

Суспільство
Експерти розповіли наскільки об'єктивно прораховані витрати українців
22.11.2019 о 19:50
image

На думку представників ОАСК, уряд не мав права без відповідної експертизи формувати набори продуктів харчування, послуг для встановлення прожиткового мінімуму і т. д. Визнані протиправними також розробка і прийняття держбюджету-2019, пише «Є!»  з посиланням на comments.ua.

Які можуть бути наслідки цього рішення, і так далекий від істини наш прожитковий мінімум, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Відзначимо, що зараз прожитковий мінімум на одну людину з розрахунку на місяць становить 1936 грн. З 1 грудня він збільшиться до 2027 грн. До прожиткового мінімуму "прив'язані" багато інші виплати.

За словами політолога Віктора Тарана, якщо рішення суду залишиться в силі, Мінфін буде зобов'язаний перерахувати окремі статті витрат бюджету.

Як результат – збільшення витрат, із-за чого в бюджеті утворюється "дірка". Тоді дефіцит бюджету буде більше запланованих 2,2% ВВП. А якщо дефіцит перевищить 3%, з'явиться загроза для отримання нового траншу МВФ", – резюмує експерт.

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль звертає увагу на те, що саме поняття "прожитковий мінімум" в Україні носить досить ефемерний характер.

За законом його необхідно переглядати кожні п'ять років. Але з 2000 року, коли це поняття було введено в українське законодавство, його переглядали тільки один раз, – зазначає експерт. – Читати склад і кількість продуктів, які входять у "споживчий мінімум" без сміху або сліз – неможливо. Таке враження, що чиновники, які цю "кошик" становили – люди з іншої планети. Наприклад, добова норма споживання житнього хліба для працездатних – 106 гр., для непрацездатних – 104 гр. Або ось, манна крупа для працездатних взагалі не передбачена, а для непрацездатних – 2,4 гр. в добу. Отак тарілки три-чотири манки в рік. Ну не марення? Я б дуже хотів подивитися на чиновника розробив цей перелік, який прожив би з такими нормами хоча б місяць... Інакше як лікувальним голодуванням це не назвеш".

Володимир Коваль наголошує, що в цьому мінімумі передбачені, наприклад, спеції (300 гр. в рік), крем для взуття, одеколон. При цьому немає витрат на інтернет, освіта та інше.

Очевидно, що при визначенні продуктів і послуг, що входять у "споживчий мінімум", необхідно орієнтуватися на норми мінімального споживання, які в Україні ніхто не вивчав. Інакше, "прожитковий мінімум" так і залишиться – предметом жартів, а не базою для економічного розрахунку того, що реально необхідно людині", – резюмує аналітик.

Читайте також:Суд зобов’язав Кабмін переглянути прожитковий мінімум

#Україна#Прожитковий мінімум
Більше новин:
Суд зобов’язав Кабмін переглянути прожитковий мінімум
22.11.2019 о 16:30
news photo
Рабінович: Скоро держава знову підвищить тарифи - так влада заганяє нас платіжками в рабство
22.11.2019 о 12:42
news photo
Рабінович жорстко зажадав від Зеленського обіцяних високих пенсій і низьких тарифів
21.11.2019 о 18:23
news photo
Суд визнав незаконним прожитковий мінімум на 2019 рік
21.11.2019 о 16:09
news photo