Авторизація

Політика
Вибори на окупованому Донбасі можуть відбутися вже восени: названо дату і умови
05.12.2019 о 14:50
image

Команда президента Володимира Зеленського хоче провести вибори на окупованій території Донбасу 31 жовтня 2020 року, коли в Україні будуть проходити чергові місцеві вибори. Умовою є виведення російських військ і роззброєння бойовиків, пише «Є!» з посиланням на 24tv.

Про це помічник президента Андрій Єрмак заявив під час виступу у лондонському Chatham House.

Він сказав, що для проведення виборів на Донбасі необхідно буде розширити мандат наглядової місії ОБСЄ. За його словами, хтось повинен забезпечувати порядок на окупованій території і допустити спостерігачів, українські ЗМІ та кандидатів. 

Єрмак також додав, що це питання обговорюватимуть у Парижі під час нормандської зустрічі.

Також помічник президента підкреслив, що вибори в ОРДЛО можливі тільки тоді, коли звідти вийдуть іноземні війська і нелегальні збройні групи. На день проведення виборів ділянка кордону з Росією повинна знаходитися під контролем України.

Як можуть відбутися вибори Донбасі?

Українська сторона 1 жовтня підписала у Мінську формулу Штайнмаєра щодо врегулювання конфлікту на Донбасі – вона визначає умови для проведення виборів на окупованих територіях.

  • Тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (про особливий статус Донбасу) почне діяти на постійній основі. Планується розробити та схвалити новий відповідний закон.
  • Закон запрацює, якщо в окремих районах Донеччини і Луганщини відбудуться вибори за українським законодавством. Після виборів ОБСЄ повинна опублікувати звіт, який свідчитиме, що вибори відбулись відповідно до стандартів організації та міжнародних стандартів демократичних виборів.
  • Вибори відбудуться лише за умови, що з території ОРДЛО вийдуть російські окупаційні сили, а захоплена частина українсько-російського кордону буде передана під контроль України.
#Донбас#Східна Україна#місцеві вибори
Більше новин:
Пекло Донбасу та енергія Майдану: хто підтримує українське військо
05.12.2019 о 12:00
news photo
Служба безпеки припинила діяльність групи осіб, які працювали на Росію
04.12.2019 о 20:50
news photo
Медведчук: Зеленський взяв курс на зрив домовленостей в «нормандському форматі»
04.12.2019 о 13:07
news photo
В Офісі президента затвердили п’ять сценаріїв реінтеграції окупованого Донбасу
04.12.2019 о 10:26
news photo