Авторизація

Економіка та бізнес
Рада Нацбанку розкритикувала НБУ за зміцнення гривні та рекомендувала активніше знижувати облікову ставку
06.12.2019 о 16:00
image
Рада Національного банку України, яка є органом, якому звітує Нацбанк, рекомендувала правлінню НБУ задіяти всі засоби для зниження облікової ставки, а також розкритикувала суттєве зміцнення курсу гривні, пише «Є!» з посиланням на hromadske.

Відповідне рішення ухвалили під час засідання Ради НБУ, що відбулося 5 грудня, йдеться у прес-релізі.

Зокрема, Рада НБУ гостро розкритикувала політику правління Нацбанку.

Визнати діяльність Правління Національного банку України в частині формування та реалізації валютно-курсової політики в 2019 році неефективною та такою, що не відповідає викликам сучасного розвитку України», — повідомили у Раді НБУ.

Там рекомендували правлінню Нацбанку «задіяти всі засоби та методи грошово-кредитної політики з метою пом’якшення монетарної політики Національного банку України», тобто активніше знижувати розмір облікової ставки.

Також у Раді НБУ рекомендували оновити стратегію управління золотовалютними резервами, зокрема графік їхнього поповнення шляхом викупу валюти з ринку. Крім цього правління Нацбанку має проаналізувати сценарій раптового виходу нерезидентів з державних цінних паперів та вплив такого виходу на валютний ринок.

Надати оцінку реального обмінного/реального ефективного обмінного курсу (переоцінка/недооцінка) відносно розрахункового рівноважного рівня», — рекомендували у раді Нацбанку.

Облікова ставка — це один з основних індикаторів економіки. Вона являє собою відсоток, під який НБУ надає кредити банкам та, відповідно, нижче якого комерційні банки не можуть давати кошти клієнтам.

Раніше міністр економічного розвитку України Тимофій Милованов заявив, що долар за 24 гривні — це «нова реальність».

Нагадаємо, що у бюджеті на 2019 рік уряд заклав середньорічний курс долара на рівні 29,4 гривні, проте наразі він складає менше 24 гривень за долар.

Раніше у Рахунковій палаті підрахували, що через суттєве зміцнення гривні державний борг України зменшився на 100 мільярдів гривень. Також там повідомляли, що через завищені очікування щодо курсу гривні, які закладалися у законопроєкт про державний бюджет на 2019 рік, а також через падіння курсу валют бюджет недоотримав 46,2 мільярда гривень.

 

Читайте також:Стан банківської системи України (інфографіка)

#НБУ#Гривня#курс валют#Тимофій Милованов
Більше новин:
У Нацбанку пояснили стрімке падіння курсу валют
04.12.2019 о 17:07
news photo
Медведчук: Зеленський взяв курс на зрив домовленостей в «нормандському форматі»
04.12.2019 о 13:07
news photo
Єдність – це єдина запорука виживання української держави, – Роман Цимбалюк
02.12.2019 о 12:50
news photo
У Москві активісти вийшли на акцію підтримки затриманих кримських журналістів
01.12.2019 о 17:32
news photo