Авторизація

Україна
Втрати економіки України від російської агресії сягають від 50 до 150 млрд доларів
10.12.2019 о 19:50
image

Такі дані навів міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Мілованов, орієнтуючись на 2014-2015 рр. Експерти  дали свою оцінку цих даних, а також розповіли, реально підрахувати втрати від захоплення Росією Криму, Севастополя та частини Донбасу, пише «Є!»  з посиланням на comments.ua.

Політтехнолог Олександр Теплюк вважає дані Мілованова про прямий втрати Україною за від російської агресії 50-150 млрд дол. (або 15-20% ВВП) близькими до реальних. З посиланням на дані Світового банку, експерт зазначив, що падіння ВВП України в 2014 році склало 51 млрд дол. по відношенню до 2013 року, а в 2015-му – вже близько 92 млрд дол.

І це оцінка лише втрат від невиробленої продукції, де не враховано тіньове виробництво, яке за деякими даними досягає 50%, – говорить Теплюк. – Що стосується втрат, Україна понесла, враховуючи втрату реального майна, що перебуває на окупованій території, то тут складно провести реальні підрахунки. Наша країна досі не має єдиної бази, яка включала б усі дані про майно і ресурси. Тому цифри будуть досить неточні"

Експерт також зазначає, що Мілованов навряд чи порахував, скільки і на яку суму на тимчасово окупованих територіях знаходиться природних ресурсів, які донині продовжують добувати.

Думаю, підрахувати реальні втрати нам буде дуже складно і навіть неможливо, у тому числі після повернення даних територій, – вважає Теплюк. – Бо цифри будуть досить приблизні. Щодо компенсації, то тут взагалі "темний ліс". Навіть якщо будуть рішення міжнародних судів (єдиний варіант хоч щось повернути), Росія не дуже любить виконувати їх рішення (приклад: суд "Нафтогазу" і "Газпрому")".

Політичний експерт Євгенія Колесник акцентує: при будь-якому розкладі від конфліктів, подібного до нашого, страждають обидві сторони, бо воюють сусіди, в той час, як могли розвиватися різні галузі.

Ми розуміємо, що в будь-якому разі є переможець і найчастіше це – окреме політичне обличчя. Війна – це тригер кризи в країні, яка почала війну, щоб підняти рейтинги своїх верхівок. Це ми бачимо на прикладі Путіна і Криму. Сьогодні рейтинг нестабільний, тому питання Донбасу так довго не вирішується, незважаючи на санкції, введені проти РФ", – зазначає експерт.

На думку Євгенії Колесник, порахувати абсолютні втрати, завдані Україні в результаті російської агресії, неможливо.

На економіку України впливали вугілля Донбасі, туризм в Крим, тісні торгівельні зв'язки з країнами СНД, інші фактори, – перераховує політексперт. – Якщо ми дивимося на недоотримання прибутку – ми бачимо, що, приміром, Крим кожен рік вносив досить велику лепту в нашу економіку. Туризм, транспортні зв'язки, порти працювали для всієї України. Тепер же – втрати трафіку вантажів, природних копалин, оренди держземлі так далі. І ці збитки можна рахувати по-різному".

З кожним днем, збиток для країни стає все більшим, впевнена Колесник. Але отримати компенсацію найближчим часом навряд чи можливо.

Якщо ми говоримо про міжнародні суди, то треба розуміти, що одна держава може пред'явити іншій державі рахунок тільки після закінчення військового конфлікту, коли кваліфіковані фахівці дадуть реальну оцінку економічних втрат. Якщо Україна вийде переможцем – вона зможе виставити рахунок Росії. Але це вже в перспективі", – резюмує політексперт.

Директор у Кримському експертному центрі, керівник експертної робочої групи при Офісі президента України з питань економічного відновлення Донбасу Олексій Стародубов впевнений, що підрахувати втрати реально.

Цифри, які озвучує міністр (точніше, розбіг від 50 до 150 мільярдів доларів) говорить про те, що ніхто збитки не рахував, – каже Стародубов. – П'ять років у нас існує конфлікт, а скільки в підсумку ми втратили у зв'язку з бойовими діями на Донбасі і від втрати фактичного контролю над Кримом, ніхто не знає. Україна, схоже, не готова пред'являти претензії, конкретизуючи, скільки саме ми втратили".

Збитки, на думку директора КЭЦ, необхідно рахувати як можна швидше. І для цього необхідно залучити міжнародних експертів, які працювали за схожими проектами в інших державах, де були конфлікти.

Україна в цьому плані не унікальна, – зазначає Стародубов. – Щоб зрозуміти, що необхідно відновлювати на Донбасі, скільки грошей туди вкладати, за якими сумами варто звертатися до міжнародних фінансових організацій, до донорських організацій, необхідно порахувати, скільки і що ми втратили. На сьогоднішній день експертна робоча група при Офісі президента України з питань економічного відновлення Донбасу як раз займається роботою, пов'язаною з розробкою методик щодо підрахунку збитків – у зв'язку з бойовими діями на Донбасі та тимчасовою втратою контролю над Кримом. Зокрема, ми щільно працюємо з міжнародними експертами, міжнародними організаціями, які займаються конфліктом на Донбасі. А також – з міжнародними фінансовими організаціями та організаціями донорами".

На думку Стародубова, підрахувати збитки можна за три-чотири місяці – за умови ефективної співпраці усіх учасників процесу та доступ до необхідної інформації.

Читайте також:Зеленський: У Мінську будуть узгоджені три прості «гуманітарні» точки для розведення сил до кінця березня

#Війна#втрати
Більше новин:
Зеленський: У Мінську будуть узгоджені три прості «гуманітарні» точки для розведення сил до кінця березня
10.12.2019 о 12:00
news photo
На Донбасі загинув воїн 72 омбр Дмитро Темний із Черкащини
09.12.2019 о 14:10
news photo
Нормандська зустріч у Парижі: чого очікувати від Зеленського та Путіна
09.12.2019 о 09:00
news photo
Бойовики віддали тіло офіцера «Альфи», який загинув 1 грудня у «сірій зоні» на Донбасі
07.12.2019 о 13:47
news photo