Авторизація

Політика
Зеленський запропонував Раді провести децентралізацію без особливого статусу ОРДЛО
16.12.2019 о 15:22
image

Президентський проект змін до Конституції щодо децентралізації передбачає утворення громад, а також запровадження інституту префектів. Разом з тим проект № 2598 не містить згадки про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей, пише «Є!» з посиланням на 112.

Законопроект пропонує запровадити такі адміністративно-територіальні одиниці, як громада, округ, область та Автономна Республіка Крим. Встановлюється, що громада є первинною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України. Документ врегульовує питання утворення, ліквідації, встановлення та зміни меж, найменування і перейменування громад, округів, областей тощо.

Пропонується закріпити у розділі XI "Місцеве самоврядування" права громади безпосередньо або через органи та її посадових осіб вирішувати питання місцевого значення, у тому числі проводячи вибори та місцеві референдуми.

Передбачається утворення представницьких і виконавчих органів місцевого самоврядування - окружна, облради, їх виконкоми. Окружна рада, обласна рада призначає і звільняє голову виконавчого комітету ради і за його поданням формує склад цього органу.

Строк повноважень голови громади, депутатів ради громади, окружної і облрад становитиме чотири роки.

Разом з тим децентралізація не означає послаблення центральної влади в таких питаннях, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання прав і свобод людини", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Для адміннагляду за додержанням Конституції і законів пропонується запровадити інститут префектів. Так, префекта призначатиме та звільнятиме президент за поданням Кабміну. Передбачається, що префект зупинятиме дію актів місцевого самоврядування через невідповідність Конституції чи законам України.

Якщо голова або рада громади, окружна або обласна рада ухвалили неконституційний акт, який створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу нацбезпеці, президент за поданням префекта не тільки зупиняє дію акта зі зверненням до Конституційного суду, а й тимчасово зупиняє повноваження посадовця та призначає тимчасового державного уповноваженого.

У такому разі Верховна Рада за поданням президента достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, окружної, обласної ради та призначає позачергові вибори.

Раніше ми писали, що Разумков анонсує завершення децентралізації найближчим часом.

#Україна#Реформа#Зеленський#Децентралізація
Більше новин:
Монобільшість виділила кабміну мільярд гривень на швабри і відра - нардеп
27.11.2019 о 14:00
news photo
Зради держбюджету 2020 (інфографіка)
26.11.2019 о 13:00
news photo
Плачкова: Влада приховує небезпеки для країни під брендом децентралізації в «земельних» законопроектах
19.11.2019 о 16:37
news photo
Після скорочення держслужбовці мають іти у приватний сектор, – експерт
06.11.2019 о 10:00
news photo