Авторизація

Україна
Прямі докази: Україна знайшла пробоїни від ракети на уламках літака МАУ
11.01.2020 о 12:07
image

Група українських експертів, що розслідує в Тегерані катастрофу літака МАУ, знайшла пробоїни від ракети на уламках кабіни пасажирського лайнера.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на джерело у комісії.

За його словами, прямі докази, які доводять ракетну атаку, вдалося знайти після майже доби безперервної роботи українських фахівців.

Ми взялися за відновлення фрагментів літака. Треба було визначити, як ці шматки металу, звалені у величезну купу, мають бути пов'язані між собою. Інтрига зберігалася допізна. Річ у тім, що ніяких пошкоджень на більшості деталей літака не було. Не було вибуху і пожежі ні у двигунах, ні на крилах. Не виключено, що літак міг падати практично цілим, – розповів інформатор.

За його словами, не впадали у вічі, на відміну від останків Boeing МН17, і будь-які одразу помітні сліди ураження бойовими елементами на фюзеляжі та крилах. Множинні пошкодження на корпусі – це результат падіння літака. Але після викладення всіх фрагментів літака стало очевидним, що бракує нижньої частини кабіни літака.

Серед уламків вдалося ідентифікувати фрагменти верхньої частини кабіни. І тут нарешті відбулася знахідка – приблизно о 22-й годині. На фрагменті кабіни ми виявили пробоїни елементів ураження бойової частини ракети, які прошили обшивку. Ми знайшли! У нас вперше з'явилися прямі докази в цій справі, які давали можливість довести, що стало причиною загибелі літака. Для нас це був переломний момент, – розповів представник комісії.

 Уламки літака МАУ

Уламки літака МАУ

Також співрозмовник поділився першими результатами розшифрування "чорних скриньок". За його словами, станом на 10 січня вдалося прослухати записи однієї з них. Вона містила переговори пілотів з диспетчерським центром Тегерана.

Стандартний радіообмін. Диспетчер дає команду вийти на ешелон 2500 метрів і прощається, командир корабля спокійно спілкується. Важливо було зрозуміти одне – ніяких несправностей не було, екіпаж нічого не турбувало, диспетчер не попереджав про повітряну загрозу і про початок бойових дій. Після останньої команди запис обривається. Більше не було нічого. Ніяких спроб вийти на зв'язок, ніяких переговорів, – уточнив представник комісії.

Він додав, що найповніша інформація про політ має бути у другій чорній скриньці. Але її обіцяли надати 11 січня. Розшифрування Україна проводитиме спільно з канадськими експертами, які прилетять зі своєю апаратурою.

 Уламки літака МАУ

Уламки літака МАУ

Уламки літака МАУ

Підсумовуючи, він зазначив, що поки можна говорити про такі попередні висновки.

Ми продовжуємо роботу з викладення фрагментів літака до повного збору всіх уцілілих деталей. Ми розраховуємо, що вже 11 січня отримаємо доступ до всіх даних об'єктивного контролю. Щодо співпраці з іранськими колегами – у нас виникає враження, що ті, хто з нами контактує, щиро хочуть допомогти і самі з'ясувати, загалом проблем немає. Будемо сподіватися, що такий настрій і робочі контакти у нас збережуться і тепер, – запевнив співрозмовник.
Читайте також: Гончарук розповів про хід розслідування катастрофи українського літака
#Літак#Авіакатастрофа#Розслідування#Іран#Комісія#докази#МАУ
Більше новин:
Гончарук розповів про хід розслідування катастрофи українського літака
11.01.2020 о 11:35
news photo