Авторизація

Iнтерв’ю
«Зеленський є адаптований Янукович-2 зразку 2019 року», - Володимир Омелян
23.01.2020 о 10:27
image

 Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Володимиром Омеляном - колишнім українським урядовцем, міністром інфраструктури України в 2016-2019 рр..

Що саме він думає про шляхи повернення Донбасу, дії президента та підтримку України на міжнародній арені, нові призначення та багато іншого читайте тільки у нас.

Кор.: Доброго вечора. Чи вважаєте Ви дії президента Зеленського в площині російсько-українського конфлікту правильними?

Володимир Омелян: На моє особисте переконання, пан Зеленський у відносинах з Росією повністю реалізує російський сценарій. Ми бачимо, що Путін досяг необхідного для нього на цьому етапі. Якщо до президентства Зеленського в нас була чітка міжнародна позиція, що Путін за пів кроку до офіційного визнання терористом номер один у світі і що він провів незаконну анексію Криму, окупацію східних теренів України, знищує українців фізично, то після того, як Зеленський переміг на виборах, ця риторика різко змінилась. Росію взагалі не згадують майже ніколи як країну-агресора, як країну-окупанта, весь час говориться про мир з Росією в той час, як військові дії продовжуються і щодня гинуть наші військові. Так за останню добу загинув один військовий, за минулу добу було поранено десять, загинув теж один, було більше ніж десять обстрілів. Тобто війна триває, але Зеленський і його команда робить вигляд, що її немає. Під час переговорів в Парижі було здано ряд суттєвих позицій для України. Путіну було повернуто процес легітимного лідера великої світової держави. Він вже провів ряд двосторонніх міжнародних зустрічей, зокрема з канцлером Німеччини Меркель, що було неможливо до цього. Ми бачимо, що досягнуто газовий компроміс, в якому була набагато більше зацікавлена Росія аніж сама Україна, бо санкції діяли, санкції по Північному потоку-2 були впроваджені й фактично Росія була за пів кроку до зриву газових поставок до Європейського союзу та визнання її як ненадійного постачальника газу. Всьому цьому Україна допомогла. Більше того, ми маємо величезний знак питання щодо наступних прямих поставок російського газу на територію України. Наразі влада офіційно це не визнає, але за нашою інформацією, ці поставки газу розпочнуться в цьому році. Якщо коротко, так, нажаль, за моєю інформацією і враженням, Зеленський просуває російський сценарій у російсько-українських стосунках і підіграє Росії на міжнародній арені.

Кор.: Все більше керівних посад в Україні отримують люди біглих регіоналів. Чи узгоджуються ці призначення з президентом Зеленським і чи має він до цього відношення?

Володимир Омелян: Безумовно пан Зеленський відповідальний за всі кадрові призначення в Україні. Він цього не приховує, що всі призначення узгоджуються на Банковій, і що він суттєво перевищує свої повноваження президента України та активно втручається в роботу як парламенту, так і уряду. Те, що відбувається - фактично реставрація режиму Януковича шляхом призначення одіозних людей його часів, чи людей, які працювали на нього. Це також доведений факт, тут також сумнівів немає, бо сам Зеленський є адаптований Янукович-2 зразку 2019 року, який більш відповідає реаліям десять років після цього, після 2010 року. Тому ми бачимо, що ця загроза є суттєва. Безумовно, що російська карта і російські сфери будуть реалізуватись не лише в зовнішній політиці, а й у внутрішній політиці. Все більше російських гравців фіксується у всіх сферах внутрішнього життя України. Це ми бачимо як в ситуації з казино, коли відверто представники бандитських угрупувань, "лужниковських", пишуть законопроекти, які потім лобіюють президент і найбільша фракція "Слуга народу" в парламенті, та ще багато інших моментів, які чітко вказують на те, що повертається команда Януковича, яка за своєю суттю є насправді командою Росії.

Кор.: А як Ви вважаєте, чи вибухне українське суспільство на ці призначення. Чи може це призвести до якихось масових акцій протесту?

Володимир Омелян: В томові Зеленського вона накопичується, тобто його рейтинг поволі просідає. Рейтинг партії "Слуга народу" просів дуже сильно, при чому в базових регіонах які давали найбільше голосів за перемогу Зеленського на посаді президента України, тобто це вже такі чіткі дзвіночки команді. В чому є різниця Зеленського - що він, на відміну від інших президентів, чітко орієнтується на соціологію і щоденно, через фокус-групи, отримує розуміння, які рішення будуть підтримані суспільством,а які ні, і старається підігравати суспільству. Водночас він робить низку помилок, зокрема, щодо закону про землю, який треба було давно прийняти. Він вважає, не безпідставно, що це буде вкрай непопулярний крок, і робить найгірше в цих умовах: замість того, щоб або схилити різко і пояснити, для чого він це зробив, або взагалі не підіймати це питання, він весь час його ялозить, і це додає негативного ефекту для Зеленського.

Кор.: Як особисто ви бачите повернення Донбасу? Яким чином це буде відбуватися?

Володимир Омелян: Я вважаю, що реальне повернення Донбасу буде можливе тільки після капітуляції Москви. Відповідним чином ми повинні будувати свою політику в цих окупованих регіонах. Всі українці, які хочуть бути на території вільної України, мають мати повну підтримку з боку держави, впритул з безкоштовним проживанням, отриманням місця роботи, навчання для своїх дітей, медичною підтримкою. Все інше має бути предметом розгляду тільки на міжнародному рівні за участі наших міжнародних партнерів, і це питання має бути вирішене комплексно. Не окремо Донбас і окремо Крим, а одночасно те і те. Але не треба бути наївним. Ми розуміємо чітко, що це питання виключно в руках Москви, і поки Москва не капітулювала повністю, поки Москва не дезінтегрована як держава, як свого часу трапилось з Радянським Союзом, я не вірю в успіх цих переговорів.

Кор.: Світові лідери все лояльніше ставляться до Путіна. Ми його часто стали бачити, він спілкується з Меркель, з Макроном. Чи означає це, що Україна втратила підтримку на міжнародній арені? Як можете взагалі оцінити роботу президента Зеленського як лідера України у світі?

Володимир Омелян: Україна не втратила міжнародної підтримки, але, безумовно, вона суттєво змінилась. За часів президента Порошенка неможливо було уявити такий ренесанс Путіна. Зараз це вже є факт. І його зустрічі з західними лідерами є підтвердженням того, що вони якомога швидше хочуть зняти питання України з порядку денного. Я радий, що все ж таки під час Паризьких переговорів в "нормандському форматі" не було зради України з боку Франції та Німеччини, навпаки, Меркель і Макрон намагалися поставити Путіна на місце, але з усім тим, ми бачимо, що крига скресла і, безумовно, глобально для Європейського союзу, набагато комфортніше мати Росію не як ворога, а як, можливо, складного, але партнера. Про це неодноразово вони заявляли у своїх публічних комунікаціях, я думаю це відбувається і під час непублічних переговорів. Від цього їх стримує навіть не фактор Сирії, де Росія проводить відкриту інтервенцію, чи Грузії, чи Молдови, а саме фактор України, присутність російських військ і постійні військові провокації з боку російських збройних сил. Якщо Зеленський буде проводити жорстку політику спрямовану на відстоювання українських інтересів, то навіть в цій ситуації, враховуючи побажання західних лідерів знайти компроміс з Путіним, ми можемо відстояти українську позицію. Якщо він буде продовжувати ту капітулянтську лінію, яку він обрав з першого дня свого президентства, то, безумовно, Україна програє, нас просто забудуть, і нас залишать наодинці з нашими проблемами й маючи озброєного до зубів неадекватного сусіда.

Кор.: Як Ви вважаєте, чи може Росія використати варіант Придністров'я на окупованому Донбасі, тобто заморозити цей конфлікт, залишити в такому замороженому вигляді?

Володимир Омелян: Це було відверто заявлено публічно з боку колишнього міністра закордонних справ Росії Лаврова і колишнього віце-прем'єра Козака, що вони вважають Придністровський сценарій базовий для України. Але це їхнє бажання. Я нагадаю, що в Росії було багато сценаріїв, і вони не обмежилися окупацією Криму, вони хотіли дійти до Дніпра, загарбавши всю лівобережну Україну, а можливо навіть і до Львова чи далі, але це їм не вдалося. Вони зупинилися в Криму і зупинилися на 1/3 території Донбасу. Тому вони можуть планувати собі все, що завгодно. Залежить від того, як ми себе поведемо, в першу чергу.

Кор.: Якими суспільно-політичними або медійними проектами Ви зараз особисто займаєтесь?

Володимир Омелян: Зараз в першу чергу — це фейсбук. В принципі, зараз обговорюємо кілька проектів з колегами-однодумцями, але на цьому етапі я ще не готовий обговорювати це публічно.

Кор.: Дякую пане Володимир, що знайшли час поспілкуватися.

Читайте також:Продаж землі поза всякими його обґрунтуваннями – ЗЛОЧИН. Ексклюзивне інтерв'ю Олександра Мороза

#Крим#Війна#Путін#Донбас#Зеленський#інтерв'ю#Інфопростір «Є!»#Володимир Омелян
Більше новин:
Таке враження, що хотіли просто знайти винних, причому, в терміновому порядку, - Олександр Іванов про справу Шеремета
10.01.2020 о 15:53
news photo
«Обмін не відбувся б без беркутівців взагалі», - Надія Савченко.
30.12.2019 о 11:10
news photo
«На 2020 рік буде світова криза. Вона вже розпочалася.», - Тетяна Проторченко
26.12.2019 о 13:50
news photo