Авторизація

Суспільство
Радуцький назвав основну перешкоду для запровадження страхової медицини в Україні
28.01.2020 о 12:43
image

Про це заявив голова комітету Верховної ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медстрахування Михайло Радуцький, повідомляє Еспресо

У передвиборчій програмі партії “Слуга народу”, до якої приєднався Радуцький, було 6 пунктів, які стосуються медичної галузі. Зокрема, йшлося про обов'язкове медичне страхування.

За його словами законопроєкт про це зараз на стадії підготовки до внесення в Раду.

Закон ми будемо приймати. Але є один найголовніший чинник, який не дозволить закону запрацювати вже у цьому році. У нас 60% зарплати в "тіні". Як тільки ми приймемо закон про медстрахування, зрозуміємо, що у нас немає грошей. Але президент обіцяє, що як мінімум удвічі протягом двох років "чорна" зарплата зменшиться. І ми готуємо закон, але готуємо його вступ у силу з 2023 року. А прапорець, KPI для вступу цього закону в силу - це дані про частку "чорної" зарплати”, - зазначив він.

За його розрахунками, до кінця першого півріччя 2020 року буде відомо, яку саме модель медичного страхування Україна буде застосовувати. 

Сьогодні ми зупинилися практично на двох-трьох моделях медичного страхування. Одна з них ізраїльська, друга - голландська. Вони дуже схожі. Тільки в Ізраїлі немає нічого приватного, а у Нідерландах, навпаки, немає нічого громадського та профспілкового. В Ізраїлі, наприклад, 50% коштів йде через лікарняні каси в систему охорони здоров'я, а 50% – з центрального бюджету країни, з загальних податків. І їх бюджет охорони здоров'я відчуває дефіцит 10-15%. Ми з Мінфіном говорили, це небагато, такий дефіцит не вб'є систему, вона буде розвиватися”, - пояснив Радуцький.

Також він згадав про іспанську модель:

Це те, про що говорила Уляна Супрун. Дуже хороша система, але, на жаль, не для України. У нас немає можливості найближчі 15 років витрачати на страхування 2500 євро на людину. До того ж в Іспанії медична сфера дуже зарегульована...У будь-якому випадку, ми не будемо повністю копіювати чиюсь систему медичного страхування. Все одно вона буде адаптована до України", - додав Радуцький.

Раніше ми повідомляли, що в Україні кардинально зміниться медичне обслуговування.

Читайте також:Безкоштовні пологи і лікування дітей: Кабмін затвердив медичні гарантії

#Україна#Медицина#Українці#охорона здоров’я
Більше новин:
Знову підтверджено, що шкідливі звички та ожиріння істотно знижують тривалість життя.
17.01.2020 о 18:50
news photo
Найважливіші відкриття в медицині у 2019 році
31.12.2019 о 13:30
news photo
Успішна пересадка голови людини може бути здійснена до 2030 року
27.12.2019 о 20:50
news photo
В Україні з 2020 року розширять список безкоштовних обстежень: що додадуть
27.12.2019 о 10:20
news photo