Авторизація

Шоу-біз та культура
П'ять років з дня смерті Кузьми Скрябіна: яким він запам'ятався
02.02.2020 о 10:52
image

Рівно п'ять років тому в аварії на Дніпропетровщині трагічно загинув популярний український музикант, вокаліст гурту "Скрябін" Андрій Кузьменко.

Журналісти «Є!» підготували матеріал про життя та творчість Кузьми Скрябіна.

Біографія

Андрій Кузьменко (1968-2015), відомий український співак, продюсер, телеведучий, лідер гурту “Скрябін”. Народився в місті Самбір Львівської області.

Мама Андрія працювала вчителькою музики, батько – інженером.

У дитинстві Андрій Кузьменко спочатку мріяв стати водієм сміттєвоза, а потім – лікарем-неврологом. Але почута в 1979 році пісня The Beatles “Lady Madonna” перевернула його життя. 10-річний хлопчик захотів зіграти її на піаніно.

З цього моменту Кузьма Скрябін задумався про те, щоб писати пісні.

Картинки по запросу

Перша група

В 1983 році на польському радіо, у передачі “Цілий тієї рок” Андрій вперше почув британську хардкор-панк-групу The Exploited. “Панк включив в мені зовсім нову людину”, – стверджував він.

Кузьма хотів створювати музику сам. У складі групи, яка грала на танцях, Кузьменко був гітаристом.

Незабаром зі шкільної команди, в яку входили однокласники Кузьми, сформувалася панк-група “ланцюгова Реакція”.

Перший кліп Кузьми і його групи показали на українському телебаченні в 1995 році. Це була пісня Train.

Сім'я

Дружина артиста – Світлана Бабійчук. Вони були одружені з 1994 року. Світлані зараз 51. Вона художниця, майстриня розпису по дереву, дочка художника Івана Бабійчука.

Світлана є засновницею благодійного фонду "Фонд імені Кузьми Скрябіна", вона продовжує справу чоловіка, допомагаючи дитячим будинкам, лікарням, займається волонтерською діяльністю і підтримує українських військових – з 2014 року Кузьма активно допомагав фронту і відвідував поранених військових у госпіталях.

Світлана та Андрій прожили в шлюбі 21 рік. Їхній доньці Марії-Барбарі (Скрябін називав її Бася) 22 роки. Дівчина навчається в Національному медичному університеті імені Богомольця в Києві, хоче стати дерматологинею.

Коли батька не стало, дівчині було 17. Їй довелося нелегко, рідні навіть зверталися до фахівців.

Дружина і дочка Кузьми Скрябіна на відкритті зірки пам'яті музиканта

А 20 грудня дочка Андрія Кузьменка вийшла заміж. Її обранцем став молодий чоловік Віктор Тур. Він, як і Марія-Барбара, навчається в Київському медичному університеті, куди вони обидвоє вступили в 2014 році.

Весілля Марії-Барбари Кузьменко

На весіллі були присутні співак DZIDZIO і українська телеведуча Катя Осадча.

 Андрій Кузьменко запам'ятався шанувальникам гарним почуттям гумору та глибокими змістовними текстами, а також активною громадянською позицією. Гурт "Скрябін" записав десятки пісень, серед яких більшість авторства Кузьми. У репертуарі гурту є як ліричні пісні про любов та дружбу, так і ті, що відображають жорстку громадянську позицію співака.

Він постійно допомагав бійцям АТО. Часто навідував їх у лікарнях. Пояснював, що після поранення боєць стає нецікавий державі, від нього всі відвертаються, тож украй важливо спілкуватися з ветеранами.

Також Кузьменко критикував українських політиків. Перед аварією зняв кілька відео зі зверненням до депутатів ВРУ. У них він їхав дорогами України, коментуючи те, що бачить за вікном.

Історія загибелі

2 лютого 2015 року, на 86 км траси Кривий Ріг — Кіровоград відбулося зіткнення позашляховика Toyota Sequoia, за кермом якого перебував співак, і молоковоза ГАЗ-53. Від отриманих травм Андрій Кузьменко загинув на місці. Кузьменко повертався з Кривого Рогу, де напередодні його гурт дав концерт.

Андрія поховали 5 лютого в родинному склепі на кладовищі у селищі Брюховичі на Львівщині. Тисячі українців вийшли на площі своїх міст, щоб заспівати пісні “Скрябіна” та вшанувати пам’ять співака. Такі акції проходять й досі: у день народження та день смерті музиканта.

Читайте також: Італієць підірвав мережу виконанням хіта «Скрябіна» про маму (відео)
#загибель#Кузьма Скрябін#біографія#річниця#пісні
Більше новин:
Tayanna випустила кавер на пісню групи «Скрябін» – «Дельфіни» (аудіо)
19.08.2019 о 10:49
news photo
Франція почала закривати школи через спеку
26.06.2019 о 15:07
news photo
Італієць підірвав мережу виконанням хіта «Скрябіна» про маму (відео)
26.06.2019 о 11:36
news photo