Авторизація

Економіка та бізнес
«Зупиніть тиск!» Виробники «зеленої» енергії звернулися до Зеленського
03.02.2020 о 12:00
image

В Українській асоціації відновлюваної енергії закликали президента Володимира Зеленського особисто приділити увагу ситуації, що склалася в енергетичній сфері, повідомляє obozrevatel.

Про це йдеться у відкритому листі УАВЕ на адресу президента через тиск на виробників "зеленої" електроенергії та інвесторів.

Як зазначено, протягом останніх місяців українську енергетику лихоманить через впровадження нової моделі ринку, яку поспіхом і недостатньо опрацьовану спішно впровадив парламент попереднього скликання.

Просимо про зустріч і хочемо, щоб нас почули", – підкреслюється у зверненні.

Зазначається, що сьогодні на ринку створюється штучний дефіцит коштів, а за вироблену електроенергію перед виробниками не розраховуються, і заборгованість перед ними "вже перевищує мільярдні суми".

У той же час регулятор – НКРЕКП – не переглядає тарифи, щоб стабілізувати розрахунки.
 
Представники уряду і комітету Ради з питань паливно-енергетичного комплексу говорять ультиматумами і оприлюднюють вже 15-й варіант майбутніх змін, які істотно відмінні між собою, що є дуже дивним", – йдеться у тексті листа.

В Асоціації зазначають, що велика кількість гравців на ринку має кредити у державних банках, а також у Європейському банку реконструкції та розвитку.

У державних банків є всі можливості оголошувати компанії неплатоспроможними і забирати їхнє майно тільки через те, що органи центральної влади прямо порушують дані ними раніше гарантії?", – запитали в УАВЕ.

Разом з тим уряд не затверджує п'ятирічний план квот на будівництво нової генерації.

Однак Кабмін затверджує черговий мільярд гривень субсидій на виплати шахтарям", – обурюються в об'єднанні.
 
Пане президенте! Ми сумлінні платники податків і свідомі громадяни України. На що нас штовхає ця брутальна атака влади? Поточна ситуація змусить виробників звертатися із судовими позовами в юрисдикції Європейського Союзу до Держави Україна в зв'язку з порушенням умов, укладених раніше контрактів, і умов Європейської енергетичної хартії? Ми хочемо розвивати нашу спільну країну, а не сперечатися з її владою!" – йдеться у листі.

Як нагадують в УАВЕ, загальний обсяг підтримки сектора відновлюваної енергетики становить близько 5% від загального ринку електроенергії.

Наша сфера є абсолютно відкритою, залучаючи щороку тисячі нових учасників і точно не є ворогом Української Держави. Ми розуміємо необхідність хворобливих змін і змушені йти на втрату мільйонів доларів, вкладених у девелопмент нових проєктів. Але ми ніколи не погодимося на знищення сфери, яку створювали важкою працею останні 11 років на догоду фінансово-промисловим групам, які контролюють традиційну енергетику та медіа", – наголошують в УАВЕ.

У листі нагадується, що за останні 11 років у відновлювану енергетику інвестовано близько 10 млрд євро, дві третини з яких – за останні роки. І якщо Україна не продовжить реформу енергетичного сектора, не підтримуватиме розвиток "зеленої" е/е і не скорочуватиме частку атомної та вугільної генерації, країна "не вибереться з кола технічно відсталих країн третього світу". А проблеми екології через роботу зношених АЕС і вугільних ТЕС лише накопичуватимуться і забруднюватимуть довкілля.

Раніше глава національної енергетичної компанії "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив про затягування ситуації з вирішенням питання "зелених" тарифів в Україні, що погіршує інвестиційний клімат і відлякує інвесторів.

Читайте також:«Ощадбанк» почав кредитувати фізосіб на встановлення сонячних електростанцій

#Електроенергія#Будівництво#квоти#«зелена» енергія
Більше новин:
У Чорнобилі збудують дві сонячні та одну вітрову електростанції
29.09.2018 о 12:06
news photo
У Чорнобилі відкрили сонячну електростанцію
02.05.2018 о 18:16
news photo
Перша сонячна електростанція в зоні ЧАЕС 8 лютого отримає ліцензію
05.02.2018 о 16:45
news photo
У Білорусі запустили станцію мобільного зв'язку на сонячних батареях
07.10.2017 о 23:33
news photo
Під Києвом запустили приватну сонячну електростанцію
25.07.2017 о 13:05
news photo
В Індії курсує потяг із сонячними батареями
19.07.2017 о 23:59
news photo